Liječnička komora i Ministarstvo: samostalno uzimanje većih doza joda opasno za zdravlje

Liječnička komora i Ministarstvo - samostalno uzimanje većih doza joda opasno za zdravlje

Iz Hrvatske liječničke komore (HLK) naveli su da, zbog ruskih prijetnji nuklearnim oružjem, bilježe povećanu potražnju za kupnjom tableta joda iako za njihovim samostalnim uzimanjem trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba, a može ozbiljno ugroziti zdravlje.

Iz Komore i Ministarstva zdravstva su priopćenjem upozorili hrvatske građane da se tablete kalijevog jodida izdaju isključivo na liječnički recept te je opasno da ih sami sebi daju i doziraju, pri čemu trenutno ne postoji nikakva zdravstvena potreba za njihovim uzimanjem.

Uzimanjem joda na svoju ruku risikiraju se ozbiljne nuspojave

Naglasili su i da tablete joda mogu izazvati opasne nuspojave, a u slučaju nuklearnog incidenta one nisu lijek koji se koristi za cijelo stanovništvo.

Istaknuli su da veće doze joda u organizmu mogu izazvati različite poremećaje funkcije štitnjače – hipotireozu, hipertireozu ili blokadu rada štitnjače, a mogu izazvati i jake alergijske reakcije.

Uzimanjem joda na svoju ruku risikiraju se ozbiljne nuspojave
FOTO: Guliver image

Iz HLK su napomenuli i da se kalijev jodid, prema protokolima Svjetske zdravstvene organizacije, u slučaju nuklearnog incidenta daje stanovništvu u krugu od 15 ili 20 kilometara od samog incidenta, i to u vrlo visokim jednokratnim dozama.

Ove tablete tada, naveli su, zasićuju štitnjaču jodom i time sprečavaju unos radioaktivnog joda u nju, a tablete se daju ciljano djeci, trudnicama i mlađima od 40 godina nakon incidenta, jer kod te populacije u tom slučaju postoji povećana opasnost od razvoja raka štitnjače.

Važno je stoga osigurati da, u tom slučaju, najosjetljivije skupine (trudnice i djeca do 18 godina te populacija do 40 godina) dobiju dozu stabilnog joda na unaprijed određenim punktovima, istaknuli su iz Liječničke komore.

Ne preporučuju se ni dodaci prehrani s jodom

Vezano za dodatke prehrani koji sadrže male, nutritivne doze joda (ispod 1 mg), a koji se mogu bezreceptno kupiti u ljekarnama, u HLK naglašavaju da je njihovo uzimanje prije takvih incidenata potpuno besmisleno i beskorisno.

Ne preporučuju se ni dodaci prehrani s jodom
FOTO: Guliver image

S obzirom na povećanu potražnju građana za jodom, kalijevim jodidom i sličnim proizvodima, iz Ministarstva zdravstva poručuju kako je zbog krize uslijed invazije na Ukrajinu razumljiva zabrinutost građana, no stručne službe pripravne su za sve rizike koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje građana.

U ovom trenutku nema razloga za uzimanje jodnih preparata.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:
  1. medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu