Je li Stevia po novome zabranjena?

stevia

Vezano za članak “STEVIJA i batat na listi zabranjenih dodataka hrani” objavljen 03.02.2013. na portalu Index.hr, a svjesni mogućih negativnih reakcija na isti, obavještavamo cijenjene potrošače da se navedena zabrana ne odnosi na stolna sladila od ekstrakata stevije (steviol glikozida, kao što je npr. sladilo Ste-zero), nego se zabrana odnosi na biljku steviju u njenom izvornom obliku i to samo za upotrebu u dodacima prehrani.

Stolna sladila odobrena su EU direktivama i Pravilnikom o prehrambenim aditivima, te se navedena zabrana ne odnosi na njih.

Uočili smo da su potrošači zbunjeni kako naslovima i tekstovima članaka o zabrani isto kao i nespretnim objašnjenjima nadležnih institucija, pa smatramo da je potrebno potrošačima objasniti što su to dodaci prehrani.

Dodaci prehrani na koje se zabrana odnosi koncentrirani su izvor hranjivih sastojaka ili drugih sastojaka s hranjivim ili fiziološkim učinkom (vitamini, minerali, bjelančevine, žive kulture mikroorganizama, biljni ekstrakti, pčelinji proizvodi), a svrha im je potpomaganje unosa hranjivih
sastojaka u uobičajenoj prehrani.

Kako stevija nema navedene karakteristike nije nužno da se koristi u toj grupi proizvoda. Nadalje, ovisno o namjeni i upotrebi proizvodi se općenito mogu plasirati kao: Lijek odnosno biljni lijek ili hrana odnosno dodatak prehrani. Samim tim ovisi i zakonodavni okvir kojem podliježe proizvod.

Nadamo se da smo vam uspjeli objasniti cijelu situaciju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: stevia zabranjena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu