Detoksikacija tijela: Treba li vam, kada i na koji način?

Detoksikacija tijela

Svakih nekoliko godina (ako ne i češće) pojavi se novi trend, odnosno metode kako poboljšati opće fizičko stanje organizma, bilo da je riječ o konzumaciji neke namirnice za koju je ustanovljeno da iznimno blagotvorno djeluje na ljudski organizam ili uvođenju novog, drugačijeg načina prehrane.

O detoksikaciji organizma ili, kraće rečeno, detoksu zasigurno ste već puno čuli. Možda ste ga i isprobali, možda ste o njemu samo razmišljali, a možda ga smatrate izmišljotinom novog doba. No, s obzirom na to koliko je postao popularan, svakako je zaslužio nekoliko pisanih redaka kako bismo objasnili koji su njegovi učinci, ima li negativne strane te kome i zašto uopće treba takav način prehrane.

Što bi uopće bila detoksikacija organizma?

Riječ je zapravo o čišćenju organizma od štetnih, toksičnih tvari koje dolaze izvana, ali i iz unutra. Vanjske toksine u organizam unosimo hranom i pićem, dok su unutarnji rezultat rada našeg organizma te ih je potrebno izlučiti. Ti procesi zbivaju se svakodnevno uz funkcije pet osnovnih organa: bubrega, jetre, kože, pluća i crijeva.

Detoksikacija je vitalni stanični zadatak i ako ti prirodni mehanizmi čišćenja tijela zakažu, to može dovesti i do bolesti. To znači da zdrav organizam ima prirodne mehanizme detoksikacije, tj. čišćenja tijela. No, uz današnji način života, loše navike i štetne okolišne čimbenike, ono što je sigurno je da je naše zdravlje ugroženo.

Donat_UrsaPremik_4731 s
FOTO: Donat

Imajući na umu stresan i užurban način života, kao i kvalitetu hrane koju unosimo u tijelo, a koja je osnovni izvor energije, sasvim je jasno da ipak trebamo vlastitom tijelu omogućiti lakše izbacivanje toksina te poraditi na našem imunološkom sustavu. I tu se primarno misli na unos zdravih i nutritivno bogatih namirnica.

Uz zdravu hranu (organsko voće i povrće, povrtne juhe, sokove od svježeg voća i povrća, zdrave masti i slično) bitne su i svakodnevne navike, a sjedilački način života te cigarete i alkohol odmoći će u težnji organizma da funkcionira onako kako bi trebao. Prije svega, tu promjenu bi trebalo shvatiti kao zdrav način života u dugoročnom smislu jer kratkotrajne, a naročito ekstremne detoksikacije mogu napraviti više štete nego koristi.

Kako prepoznati da je vrijeme za zaokret u načinu života?

Ako vam se događa da ne spavate dobro, osjećate se tromo i razdražljivo, imate već dovoljno upaljenih crvenih lampica koje biste trebali prepoznati kao znak za promjenu. Dakle, zvali vi to zdravom i uravnoteženom prehranom ili detoksikacijom, čišćenje organizma u današnje vrijeme kad smo više nego ikad izloženi toksinima prijeko je potrebno.

Jedan od pokazatelja zdravlja je zdrava i redovita probava, a uzevši u obzir činjenicu da se u crijevima nalazi otprilike 80 % obrambenog sustava jasno je koliko je zdrav odnos prema probavi važan. Njega možete poboljšati i svakodnevno koristeći Donat koji nije samo prirodna mineralna voda, nego klinički dokazano, uz sve druge benefite koje čini organizmu, potiče i probavu.

Donat_UrsaPremik_161300 s
FOTO: Donat

Naše tijelo se ne navikava na učinke Donata, jer su oni mehanički. Djeluje po principu osmoze – najprije sulfati upijaju vodu iz stanica crijevne stijenke, što povećava volumen crijevnog sadržaja, a magnezij dodatno opušta mišiće probavnog trakta, pomažući tako sulfatima da stimuliraju i ubrzaju peristaltiku.

Ako niste sigurni kako započeti s promjenom prehrane, a želite ojačati svoj imunološki sustav i pobrinuti se za svoje zdravlje već sada, Donat vam nudi savjete, odnosno programe za prehranu kako biste lako i kvalitetno stekli zdrave navike.

Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu