Zečja usna (rascjep usne) – uzroci i liječenje

Zečja usna

Zečja usna ili rascjep usne je 4. najčešća prirođena malformacija uz koju se ubraja i rascjep nepca te 1. najčešća malformacija u regiji glave. Pogađa otprilike 1 dijete na 650 do 750 živorođenih, ovisno o geografskoj regiji.

Može postojati kao patološka pojava sama za sebe, ali i kao dio čak 200 različitih sindroma, s ili bez rascjepa nepca. Nesidromska zečja usna s/bez rascjepa nepca dvaput je češća kod dječaka dok je rascjep samog nepca dvaput češći kod djevojčica. Otprilike 75% zečjih usana je unilateralno, što znači da se nalaze samo s jedne strane, češće lijeve.

Rascjepi usne i nepca nose sa sobom brojne poteškoće, od hranjenja, govora, sluha do dentalnih poteškoća čime dodatno čine veliki pritisak na mentalno zdravlje i samopouzdanje pogođene osobe. Srećom, postoje kirurške tehnike kojima se ispravlja ova anatomska deformacija, no svejedno može narušiti estetiku lica.

Prema nekim istraživanjima, rascjepi se povezuju s višim rizikom nastanka različitih vrsta raka – dojke, mozga ili debelog crijeva; kod samog pacijenta, ali i kod njegove obitelji.

Zečja usna – uzrok

Nesindromski rascjep usne ili u narodu poznatiji pod nazivom zečja usna, nastaje tijekom razvoja embrija u trudnoći. Za ispravan razvoj lica potrebna je koordinacija brojnih složenih procesa u samom početku trudnoće, u doba tzv. embriogeneze. Malformacija usne ili nepca događa se između 4. i 7. tjedna trudnoće kada dolazi do greške u selidbi i spajanju stanica.

Uzroci nastanka ove malformacije nisu poznati, ali neka djeca imaju rascjepe zbog genetskih promjena. Smatra se da rascjepi usne i nepca nastaju kombinacijom genetskih promjena i drugih čimbenika, poput okoliša koji utječe na trudnicu.

Istraživanja su pokazala da određeni čimbenici povisuju rizik nastanka zečje usne i rascjepa nepca:

 • pušenje u trudnoći,
 • dijabetes majke,
 • određeni lijekovi za epilepsiju (topiramat, valproična kiselina),
 • prehrana majke.
Rascjep usne

Rascjep nepca

Rascjep nepca može, ali i ne mora nastati zajedno sa zečjom usnom. Kod rascjepa nepca tijekom embriogeneze ne dođe do spajanja prednjeg ili stražnjeg dijela nepca koje čini krov usne šupljine. Takva djeca često imaju probleme s uzimanjem i gutanjem hrane, govorom i infekcijama uha.

Je li zečja usna nasljedna?

Smatra se da je zečja usna kombinacija genetike i okolišnih čimbenika. Znači da neke obitelji mogu nositi određene genetske predispozicije, koje se mogu, ali ne moraju ispoljiti s obzirom da na to utječu i okolišni čimbenici.

Zečja usna – dijagnoza

Dijagnozu zečje usne je moguće postaviti već u trudnoći između 18. i 21. tjedna, tijekom redovnog ultrazvučnog pregleda kod ginekologa. Rascjep nepca je teže vidjeti pa se češće ustanovi nakon poroda.

Zečja usna – liječenje

Operacija usana

Kirurški zahvat zečje usne (keiloplastika) obično se radi unutar prvih nekoliko mjeseci od djetetova rođenja pod općom anestezijom i traje oko 3 sata. Mnoga djeca trebat će dodatne kirurške preinake kako odrastaju. Cilj je zatvoriti rascjep i oblikovati simetrične usne. Samim time, bit će im poboljšano disanje, hranjenje, razvoj jezika i govor.

Ako je rascjep usne širok, koriste se specijalne tehnike koje spaja tkivo usne i poboljšava oblik nosa.

Operirana zečja usna ostavlja ožiljak koji dobro zacjeljuje.

Zečja usna – prognoza

Većina djece nakon operacije živi normalnim životom i bavi se svakodnevnim aktivnostima. Neka djeca tijekom odrastanja mogu se susresti s dentalnim problema pa je potreban odlazak ortodontu.

Članak uređen:

Izvori:

 1. Leslie, E.J., Marazita, M.L. Genetics of cleft lip and cleft palateAm J Med Genet C Semin Med Genet. 2013;163C(4):246-258.
 2. Ysunza, P.A., Pamplona, M.C., Repetto, G. Cleft Palate, Interdisciplinary Diagnosis, and Treatment. Biomed Res Int. 2015;2015:701850. 
 3. Cleft Lip / Cleft Palate. CDC.
 4. Cleft lip and palate. NHS.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Djete rođeno sa zecijom usnom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zečja usna (rascjep usne) – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.