Pelene za kupanje – kako odabrati i gdje kupiti

pelene za kupanje

Ljetna kupanja u moru ili bazenu ne moraju biti problem za malu djecu. Pelene za kupanje su proizvod koji vam može olakšati odlazak na plažu i omogućiti bebi ili djetetu kupanje. Primarna funkcija pelena za kupanje je zadržavanje stolice u slučaju velike nužde.

Pelene za kupanje najbolje je isprobati kod kuće prije odlaska na plažu ili bazen. Pripazite na težinu koju dobiju prilikom natapanja u vodi – ako su preteške mogle bi biti neudobne za dijete. Pelene bi također trebale čvrsto stajati na djetetu.

Kada dijete izađe iz mora ili bazena potrebno je zamijeniti pelene za kupanje običnim pelenama. Kod pelena za višekratnu upotrebu moguće je kupiti i upijajuće umetke za mokraću.

Pelene za kupanje nisu dizajnirane za novorođenčad jer je njihova stolica više tekuće konzistencije.

Postoje brojne pelene za kupanje na tržištu pa u nastavku saznajte kako odabrati najbolje pelene za kupanje i gdje ih kupiti.

pelene za kupanje

Jesu li pelene za kupanje nužne?

Nužnost pelena za kupanje ovisi o dobi djeteta. Velika prednost pelena za kupanje jest što zadržavaju stolicu u slučaju velike nužde tijekom kupanja (za razliku od običnih kupaćih gaćica). Ako dijete nije naučilo kontrolirati stolicu onda su pelene za kupanje nužne. Mokraća prolazi kroz pelene kao što je slučaj s običnim kupaćim kostimima.

Ako ste već kupili kupaći kostim za dijete, možete ga staviti preko pelena za kupanje. U tom slučaju je bolje koristiti tanke pelene za kupanje kako dijete ne bi imalo osjećaj težine u moru.

Možete koristiti i pelene za bazen ako pravila bazena dozvoljavaju kupanje djece s pelenama za kupanje. Neki bazeni zahtijevaju da djeca imaju kupaći kostim preko pelene za kupanje.

Kako odabrati pelene za kupanje?

Postoje dvije osnovne vrste pelena za kupanje:

  • pelene za kupanje za jednokratnu upotrebu i
  • pelene za kupanje za višekratnu upotrebu.

Brojne su prednosti i nedostaci jedne i druge vrste pa je važno znati karakteristike prije kupovine.

Prije svega razmislite koliko često ćete se kupati s djetetom u bazenu ili moru. Ako namjeravate koristiti pelene samo za jedno putovanje onda su isplativije pelene za jednokratnu upotrebu. Međutim ako namjeravate redovito voditi dijete na kupanje, razmislite o pelenama za višekratnu upotrebu kao investiciji kojom bi mogli uštedjeti novac.

Imajte na umu i da cjelodnevni boravak na bazenu ili plaži zahtjeva više od jedne pelene za kupanje. Pelene variraju i u veličini pa tako izaberite one koje odgovaraju težini i dobi vašeg djeteta.

Pelene za jednokratnu upotrebu izgledaju kao obične pelene, veće su i praktičnije jer se nakon upotrebe samo bace. Višekratne pelene sličnije su kupaćim kostimima i najčešće dolaze s uzorcima.

pelene za kupanje

Pelene za kupanje za višekratnu upotrebu

Platnene pelene za kupanje izrađuju se od materijala koji nalikuje materijalu za kupaće kostime. Tkanina je puno mekša od pelena za jednokratnu upotrebu pa su bolja opcija za djecu koja lako dobivaju osip. Neke pelene za višekratnu upotrebu imaju par dugmeta (ili čičak) kojima se učvršćuju i kojima se namješta veličina.

Ove pelene ekološki su prihvatljivije zbog minimalnog otpada, međutim treba imati na umu da ih je potrebno čistiti i prati. Pelene za višekratnu upotrebu mogu se prati ručno ili u mašini.  

Kod pelena za višekratnu upotrebu važno je i planiranje. Potrebno je sa sobom ponijeti nekoliko pelena i vrećicu u koju ćete moći staviti prljave, koje potom nosite sa sobom cijeli dan.

višekratne pelene za kupanje

Gdje kupiti pelene za kupanje?

Pelene za kupanje možete kupiti u trgovinama kao što su DM, Muller i Konzum ili naručiti online sa stranica kao što su Eko-butik i Bubamara. U nastavku se nalaze neke vrste pelena koje možete kupiti i njihove cijene.

Jednokratne pelene za kupanje:

  • Pelene za kupanje Pampers – 50 kn (10 komada),
  • Lumpi pelene za kupanje – 25 kn (10 komada),
  • Swimmies pelene za kupanje – 45 kn (12 komada).
  • Pelene za kupanje Babylove – 55 kn (42 komada).

Višekratne pelene za kupanje:

  • Bambino Mio pelene za kupanje – 100 kn,
  • Blumchen pelena za kupanje – 70 kn,
  • Popolini gaćice za kupanje – 100 kn.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu