Kako djeci olakšati povratak u školu? Psihologinja otkriva koje je rutine potrebno uspostaviti za lakši početak školske godine

Kako djeci olakšati povratak u školu

Povratak u školske klupe nakon ljetnih praznika može biti pomalo stresan za djecu. Iz tog razloga vrlo je važno podržati školarce na ispravan način kako bi se prilagodili povratku u školu što prije i lakše. U nastavku vam donosimo savjete za premošćivanje straha kod prvašića, olakšavanje povratka u školu kod starije djece te olakšavanje povratka u školu tijekom pandemije.

Kako premostiti strah kod prvašića
FOTO: Shutterstock

Kako premostiti strah kod prvašića?

Prvi odlazak u školu za neku djecu može biti pomalo zastrašujuć iz razloga što se radi o velikoj promjeni koju nikad nisu iskusili. Važno je znati kako podržati vašeg prvašića tijekom prilagodbe na školu kako bi što lakše prihvatio ovu promjenu.

Izrazito je važno razgovarati s djetetom o njegovim osjećajima i omogućiti da ih podijeli s vama. Pokušajte dokučiti zašto se vaše dijete boji odlaska u školu. Kod prvašića problem najčešće stvaraju strah od nepoznatog ili odvajanje od roditelja.

Koji god razlog bio, pružite podršku vašem djetetu i dajte mu do znanja da su njegovi osjećaji sasvim normalni.

U nastavku donosimo načine na koje možete smanjiti strah od škole kod prvašića.

  • Objasnite djetetu da je škola siguran prostor – važno je podsjetiti dijete da će se u školi događati zabavne stvari, kao što su upoznavanje prijatelja i određene zabavne aktivnosti.
  • Upoznajte dijete sa školom – nepredvidljivost i odlazak u nepoznato mogu predstavljati problem za djecu. Prije početka škole odvedite dijete do škole kako bi znalo gdje će odlaziti na nastavu. Ako je moguće, prošetajte s djetetom unutar škole, upoznajte ga s učiteljem/učiteljicom ili mu pokažite slike učionice. Na ovaj način malo ćete smanjiti nepredvidljivost i strah od nepoznatog kod prvašića.
  • Planirajte zabavne aktivnosti tijekom školske godine – odlazak u školu za djecu može simbolizirati prestanak zabave. Vrlo je važno dati djetetu do znanja da tomu nije tako, stoga planirajte zabavne aktivnosti tijekom školske godine, pogotovo prvih par tjedana.
  • Ne prenosite svoje osjećaje na dijete – odlazak djeteta u školu često može stvoriti anksioznost i kod roditelja iz razloga što se radi o velikoj promjeni i za njih. Vrlo je važno ostati smiren i ne prenositi svoje strahove i anksioznost na dijete. Dijete od vas treba osjetiti sigurnost i razumijevanje.

Kod prvašića je također izrazito bitno uspostaviti školsku rutinu kako bi znali što očekivati od svojih novih školskih dana. Više o uspostavljanju rutine prilikom povratka u školu saznat ćete u nastavku.

Djeca se počnu prilagođavati na školu nakon otprilike mjesec dana. Ako primijetite da je vaše dijete i dalje prestrašeno i osjeća se anksiozno oko odlaska u školu, razmislite o traženju pomoći kod psihologa.

Povratak u školu za stariju djecu
FOTO: Shutterstock

Kako djeci olakšati povratak u školu?

Povratak u školu za stariju djecu također može predstavljati problem iz razloga što se nakon slobode dobivene tijekom praznika moraju vratiti u školske dane. Postoji nekoliko stvari koje vi kao roditelj možete napraviti kako biste olakšali djeci povratak u školu.

Predvidljivost, tj. uspostavljanje rutine izrazito je važno za djecu te im uvelike može olakšati privikavanje na povratak u školu. Kada djeca znaju što očekivati i imaju uspostavljenu predvidljivu rutinu u danu, anksioznost i stres oko promjene mogu se uvelike smanjiti. Rutinu možete uspostaviti u sljedećim područjima.

  • Jutarnja rutina – uspostavljena jutarnja rutina (kao što je doručak u određeno vrijeme, pakiranje školske torbe itd.) djetetu daje strukturu i može mu olakšati prilagodbu na povratak u školu. Djetetu dajte jasne i kratke upute što se od njega očekuje ujutro kako bi znalo što će se događati ujutro kada se vrati u školu. Ako je djetetu teško zapamtiti korake rutine, pružite mu vizualne ili pisane upute/podsjetnike. Važno je i pohvaliti i podržati dijete kada ispuni određeni korak nove rutine.
  • Noćna rutina – tijekom praznika noćna rutina vašeg djeteta može se razlikovati od one tijekom školske godine, kada je npr. potrebno ranije ići spavati i vrijeme gledanja televizije se skraćuje. Važno je uspostaviti određenu noćnu rutinu (kao što je vrijeme spavanja prilagođeno školi, pranje zubi prije spavanja itd.), kako bi dijete dobilo strukturu i uspostavilo rutinu. Kao i kod uspostavljanja jutarnje rutine, djetetu je važno dati kratke i jasne upute o onome što se očekuje od njega, te mu pružiti podršku prilikom uspostavljanja te rutine.
  • Pisanje domaće zadaće – privikavanje na pisanje domaće zadaće nakon praznika djeci može pasti posebno teško. Uspostavite rutinu pisanja domaće zadaće, tj. namijenite određeni dio dana ovoj aktivnosti. Tijekom pisanja domaće zadaće budite podrška djetetu. Ako je potrebno, pomozite mu sa zadaćom te omogućite da ima pristup zdravim grickalicama dok piše zadaću.

Tijekom uspostavljanja rutine važno je ostaviti djetetu i osjećaj kontrole. Ponudite djetetu opcije koje ima za doručak ili odjeću za školu i dopustite da samo odabere što želi jesti ili nositi.

Tijekom uspostavljanja rutine važno je ostaviti djetetu i osjećaj kontrole
FOTO: Shutterstock

Izrazito je važno razgovarati s djetetom o njegovim osjećajima vezanim za povratak u školu. Omogućite djetetu da se osjeća kao da s vama može podijeliti svoje osjećaje. Uvažite djetetove osjećaje na način da mu date do znanja da su ti osjećaji sasvim normalni. Kao što se odrasli nevoljko vraćaju s godišnjeg odmora, tako je i sasvim normalno da djeca nisu oduševljena povratkom u školu nakon praznika.

Pratite ponašanje vašeg djeteta kako biste utvrdili radi li se samo o nevoljkosti povratka u školu ili o anksioznosti i ozbiljnijim strahovima vezanim uz školu. Znakovi anksioznosti specifični su za svako dijete, stoga je važno prepoznati kako se vaše dijete ponaša kada je anksiozno. Primjerice, anksioznost kod djece se može manifestirati učestalim glavoboljama, bolovima u području abdomena ili problemima sa spavanjem. Ako primijetite da vaše dijete pokazuje izrazite znakove anksioznosti, razmislite o traženju pomoći kod psihologa ili liječnika.

Kako biste smanjili anksioznost i negativne osjećaje vezane uz povratak u školu, potičite dijete da se bavi aktivnostima koje smanjuju anksioznost.

Igranje s prijateljima, obiteljske aktivnosti ili izlazak na svježi zrak mogu smanjiti osjećaj anksioznosti kod djece.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu