Seks u trudnoći – kako i zašto imati kvalitetan seksualni život u trudnoći

Trudnoća hemoroidi

Nekoliko je mitova o seksu u trudnoći. Najčešći su (1) da seks u ranoj trudnoći uzrokuje pobačaj, (2) da se njime šteti fetusu te (3) da orgazam tijekom trudnoće loše djeluje na nju. Za ove mitove ne postoje dokazi. Dapače, smatra se kako seks u trudnoći ima i nekoliko dobrih strana.

Trudnoća na više načina utječe na seksualni život. Razine hormona su promjenjive te tako utječu na povećanu ili smanjenu želju za seksom. Povećana želja javlja se zbog jače prokrvljenosti tijela, osobito u maternici i spolnim organima. No jednako normalno je, zbog osjećaja težine i umora, izgubiti želju za seksom.

Imajte na umu da je svaka žena priča za sebe. Slušajte svoje tijelo, uzmite u obzir sve prednosti i nedostatke seksa u trudnoći i ne dopustite da mitovi stanu na put vašem odnosu s partnerom.

Želja za seksom u ranoj trudnoći

Nema potrebe da izbjegavate seks tijekom prvih tjedana ako nemate nikakvih komplikacija u trudnoći. Ipak, upravo u ranoj trudnoći vašem se tijelu i vama događaju promjene koje mogu utjecati na vašu želju za seksom:

  • prvi simptomi trudnoće, kao što su jutarnja mučnina, umor, iscrpljenost i često mokrenje mogu utjecati na to da se žena osjeća nepoželjno i smanjiti njezin libido (isti efekt može imati debljina u kasnijim mjesecima);
  • isto tako, hormonalne promjene u prvom tromjesečju mogu izazvati promjene raspoloženja i utjecati na seksualnu želju kod nekih žena;
  • oticanje rodnice zbog povećane cirkulacije krvi može seks i orgazam učiniti fizički neugodnim, iako se češće događa upravo suprotno;
  • strah i tjeskoba, koji dolaze s brigom o novoj trudnoći, mogu smanjiti seksualni nagon i kod žene i kod njezinog partnera;
  • nepredviđena trudnoća čini svakodnevne brige još većima, a stres lako može ugasiti vašu želju za seksom.

Kada izbjegavati seks u ranoj trudnoći

zena

No čak i ako seks u ranoj trudnoći sam po sebi nije opasan, on može loše utjecati na ionako rizičnu trudnoću. Ako već imate neke od simptoma koji upućuju na problematičnu trudnoću, kao što su vaginalno krvarenje ili grčenje i bol u zdjelici, bilo bi dobro da se suzdržite od seksa u ranoj trudnoći.

Isto vrijedi ako imate povijest pobačaja u ranoj trudnoći, spolno prenosivu bolest (vi ili partner) ili infekciju mokraćnog mjehura ili rodnice. Ostale seksualne aktivnosti, odnosno oralni i analni seks, mogu utjecati na razvoj različitih infekcija i tako potaknuti pobačaj.

Ako ste pak zdravi, ponavljamo, možete neometano uživati u seksu u trudnoći. No postoje neke poze koje će ga učiniti ugodnijim.

Najbolje poze za seks u svakom tromjesečju

Prvo tromjesečje

Škare: Ova poza ugodna je i za vas i za partnera, a omogućuje plitku penetraciju za razliku od mnogih položaja. S obzirom na to da ste na u njoj na leđima, ova je poza najugodnija za prvo tromjesečje. Kad vam trbuh postane veći, ovaj položaj prestaje biti tako udoban, jer se trbuh sudara s partnerovom nogom.

Misionarski položaj na rubu kauča ili kreveta: Ovaj položaj odličan je za žene koje vole misionarski položaj, ali s njim bi trebalo pričekati do 20. tjedna trudnoće.

Drugo tromjesečje

Pseći položaj: Začinite svoj seksualni život u trudnoći bez velikih akrobacija. Ako osjećate bol u leđima u ovoj pozi, razmislite o podupiranju prsa jastucima.

Žaba spremna na skok ili obrnuti pseći položaj: Ovaj položaj mijenja kut penetracije koji vas može iznenaditi. Preporučuje se da u ovom slučaju također koristite jastuke kao podršku.

Kaubojka: Preuzmite kontrolu! Kaubojka vam omogućuje da odredite ritam i dubinu penetracije, a vašem partneru omogućuje izravan pristup dojkama koje su sada osjetljivije nego prije trudnoće. Povremeno iz njih može i procuriti mlijeko. Neka vas to ne iznenadi.

Treće tromjesečje

Žlica: Ležeći na strani uklanjate bilo kakav pritisak s leđa i maternice, a možete ukloniti i trbuh s puta. Iako je ova poza prikladna za svako razdoblje trudnoće, najbolje ju je čuvati za kasnije faze trudnoće, jer je vrlo nježna i ne dopušta duboku penetraciju.

Obrnuta kaubojka: Samo ime je opisuje. Ova poza posebno stimulira vaš klitoris.

Orgazam u trudnoći

Za početak, orgazam ne šteti trudnoći. Ako imate jaku želju za seksom, orgazmi u trudnoći čak su bolji nego što zamišljate. Osim što vas oslobađaju stresa, pomažu da se zbližite s partnerom i lakše zaspite, orgazmi u trudnoći imaju još nekoliko posebnih obilježja.

Često su bolji nego prije trudnoće! Povećani protok krvi u maternici i drugim spolnim organima može učiniti orgazam mnogo intenzivnijim. Hormoni također imaju ulogu u tome, osobito oksitocin, koji se luči u kasnijoj trudnoći i nakon poroda.

Zbog toga nekim ženama i nakon poroda ostaje jaka želja za seksom. Osim toga, oni mogu pomoći u pripremi vaše zdjelice za porođaj i ojačati vaše mišiće. Sve to znači jednostavniji porod i oporavak od njega. Kao da vam je potreban još jedan razlog za orgazam.

Tijekom orgazma u trudnoći moguće je zamijetiti promjene oblika trbuha. Naime, kada se mišići maternice i abdomena stežu, trbuh često dobiva šiljasti ili trokutasti oblik. To je normalno i nimalo opasno, kao i grčenje maternice nakon orgazma.

Takve kontrakcije maternice događaju se nakon svakog orgazma, ali ih zbog veličine maternice ranije niste mogli osjetiti. U trudnoći oni nalikuju na blage menstrualne grčeve, ali intenzitet može varirati od žene do žene (i orgazma do orgazma).

U kasnijoj trudnoći postaje teže postići orgazam, jer se maternica zbog veličine fetusa ne može stezati kao prije.

Samozadovoljavanje u trudnoći

Za masturbaciju u trudnoći vrijedi što i za seks. Dok trudnoća nije ugrožena drugim faktorima, ono je normalno i čak preporučljivo. Trudna žene je i dalje seksualno biće. Samozadovoljavanje je zadovoljavajuća alternativa kada vaš rastući trbuh čini vaše omiljene seksualne poze neugodnima i napornima.

Ako ste unatoč svemu što znate o seksu u trudnoći ipak zabrinuti zbog njega, jer se brinete o partneru ili djetetu, međusobna masturbacija može biti dobra alternativa za vas oboje.

Također, neke žene smatraju da je masturbacija tijekom trudnoće jedinstveni način da istraže svoje tijelo koje se mijenja. Osim toga, samozadovoljavanje može ublažiti simptome poput jutarnje mučnine, bolova u leđima i oticanja nogu. Trebaju li vam dodatni razlozi da se prepustite užitku?

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.71 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu