Održavanje zdravlja nogu – sitni koraci za veliku razliku u zdravlju nogu

noge

Noge predstavljaju oslonac ljudskom tijelu te je održavanje njihova zdravlja važno tijekom cijelog života. Unatoč tome što na zdravlje nogu utječu genetika, hormoni, cirkulacija i mnogi drugi čimbenici, postoje razni načini kojima možemo učiniti veliku razliku i pridonijeti zdravlju nogu.

Prosječna osoba prohoda otprilike 9000 koraka dnevno i pri svakom koraku, naše se noge i stopala troše, umore i traže posebnu zaštitu.  Od trenutka kada se ujutro osovimo na noge, sva težina tijela se prilikom stajanja ili hodanja prenosi na gležnjeve i stopala te su nam noge pod stalnim pritiskom. Važno je stoga pravilno brinuti o zdravlju nogu te pravilno hodati kako bi nas one služile do kraja života. Ukoliko ste ih donedavno zanemarivali, imajte na umu da nikada nije kasno, a najvažnije je početi.

Što izbjegavati?

Ključan dio u održavanju zdravlja nogu čini i obraćanje pozornosti na radnje koje vas u tome mogu sputavati.

 • Prekrižene noge – odnosno držanje nogu preko noge duže vrijeme mogu naštetiti zdravlju nogu. Osim što nas prekrižene noge ometaju u uspravnom sjedenju, ovim načinom uzrokujemo nakupljanje prekomjerne tekućine u nogama, stezanje kapilara i pretjerano nakupljanje krvi u venama. Doznajte zašto je pravilno sjedenje važno ovdje.
 • Dugotrajno stajanje i sjedenje u jednom položaju – kod dugotrajnog sjedenja preporučljivo je ustati se i prohodati  par koraka svakih sat vremena, a prilikom stajanja prebacivanje težine s noge na nogu ili mijenjanje položaja. Dugotrajno stajanje posebice je štetno kod prekomjerne težine jer se povećava pritisak na noge i samim time otežava krvotok.
 • Vrućina – uzrokuje širenje vena i je bitan faktor na koji biste trebali obratiti pozornost. Tijekom ljetnih mjeseci potrebno je izbjeći najtoplije razdoblje dana, dok je zimi poželjno reguliranje centralnog grijanja i boravak u prozračnim prostorijama.  Preporučuje se tuširanje toplom, ali ne i vrućom vodom te izbjegavanje dugotrajnog  ležanja na suncu.
zdrave-noge

Kako održati zdravlje nogu?

 • Redovito se bavite fizičkom aktivnošću – pomaže poboljšati cirkulaciju u nogama, ali i smanjiti celulit. Ukoliko nemate vremena, dovoljne su i kratke šetnje.
 • Nosite cipele odgovarajuće veličine – cipele je najbolje kupovati na kraju dana kada su noge najšire, odnosno natečene nakon dnevnih aktivnosti.
 • Nosite uloške za cipele – ulošci za cipele djeluju tako da pravilno podupiru i rasterećuju stopala. Jedna od bitnih funkcija uložaka za cipele je da rade raspodjelu pritiska na stopalu i tako uvelike djeluju na zglobove noge i kralježnicu. Doznajte trebaju li vam ulošci za cipele u našem tekstu.
 • Pregledajte noge jednom tjedno – pomaže uočiti promjenu boje ili eventualne ozljede koje zahtijevaju stručnu pomoć (proširene vene, urasli nokti, infekcije)
 • Nosite preventivne čarape za vene – preporučljivo ako tijekom dana dugo sjedite kako bi se poboljšao krvotok. Čarape za vene omogućuju više kisika u mišićima i više energije u tijelu, bolju prokrvljenost, što drugim riječima znači da manje otpadnih tvari ostaje u našim nogama.
 • Osušite cipele između nošenja – važno je cipele između nošenja dobro osušiti da bi se spriječio razvoj bakterija i gljivica, a time i neugodnog mirisa.
 • Pravilno režite nokte na nogama – nokte režite ravno, a oštre rubove nježno zaoblite rašpicom kako biste izbjegli pojavu uraslih noktiju.
 • Održavajte higijenu – kupka za noge prije spavanja rješava nas umornih i otečenih nogu. Pobrinite se da dobro osušite prostor između prstiju.
 • Njegujte ispucalu i suhu kožu – nakon pranja nogu redovito nanesite kremu ili losion na stopala kako biste spriječili zadebljalu kožu i bolne pete, poput kreme za intenzivnu njegu kože testiranu po medicinskim standardima za sve tipove kože, sa skandinavskim certifikatima kvalitete
 • Unosite zdrave namirnice – uravnotežena prehrana ključna je za zdravlje cijelog tijela pa tako i nogu. Neke od izdvojenih namirnica su češnjak koji smanjuje masnoće u krvi i kolesterol te cikla jer sadrži antioksidanse koji pomažu regulaciji krvotoka.
 • Hodajte uspravno – pravilnim hodom izbjeći ćete bolove u nogama i lumbalnog dijelu kralježnice (donji dio leđa). Pilikom hodanja važno je zadržati uspravan položaj tijela i pogled  usmjeren prema naprijed, a ne prema podu.
 • Odlazite na masaže – ukoliko možete, redovito posjećujte  profesionalne salone za masažu ili barem sami masirajte redovito noge pošto se time poboljšava prokrvljenost i prijenos hranjivih tvari do svih tkiva.

Vježbanje

Kako biste održali noge zdravima, od iznimne je važnosti pravilno vježbanje i istezanje.

Vježbe istezanja potrebno je napraviti prije vježbi za mišiće kako biste oslobodili mišiće i krenuli s jačanjem. Noge je dovoljno istezati nekoliko minuta dnevno da se riješite napetosti i pripomognete zdravlju. Vježbe mišića nogu pomažu pri rješavanju preopterećenja, održavanju mišićnog tonusa i jačanju oslabljenih nogu.

Prilikom vježbanja potrebno je koristiti odgovarajuću sportsku obuću kako biste spriječili ozljede te sportske čarape ili tube koje pomažu tako što zbog bolje cirkulacije mišići imaju više kisika te su kvalitetnije prokrvljeni uz druge benefite.

Pobrinite se da je vaša obuća udobna, kvalitetna i da odgovara vašem stopalu. Sportska obuća također mora biti dovoljno fleksibilna kako bi pratila kretnje stopala kod prijenosa opterećenja. Pri odabiru tenisica koje bi odgovarale vašem tipu stopala može vas savjetovati osoblje u trgovini, a najbolje ortoped.

vjezbe-nogu

Ne ignorirajte bolove

Dugotrajni bolovi u nogama ne smiju se ignorirati i najvažnija je pravovremena reakcija. Bolovi u nogama nastaju kada tijelo ne može samo popraviti nategnuće nastalo nakon ozljede, a mogu nastati i kod problema s venama odnosno iscrpljenosti vena.

Mogu se javiti ako je baza oslonca, tj. stopala i koljena loša, ali i kod skraćenih mišića zdjeličnog obruča (koljena gledaju jedno prema drugom). Čest uzrok bolovima u nogama je i mišićni disbalans, primjerice jako razvijen prednji natkoljeni mišić uslijed vožnje bicikla ili puno sjedanja.

Ukoliko vam se bolovi iznova vraćaju, posjetite liječnika, fizioterapeuta ili ortopeda koji će dijagnosticirati problem i savjetovati vas.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu