Otarasi se ružnih proširenih vena prirodnim putem

prosirene vene

Jedna od dvije žene ima proširene vene. Proširene vene su vene koje su uvećane, vijugave ili otekle. Ovo je uobičajen, iritirajući i često bolan problem. Terapije obično uključuju operaciju, koja nije rješenje za bojažljive ili laserska tretiranja nakon kojih mogu ostati ožiljci i koža može promijeniti boju.

Proširene vene se uglavnom nalaze blizu površinskog dijela kože i iako ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju, mogu biti pokazatelj nekih težih problema s cirkulacijom. Ako se zapostave, stanje se može pogoršati te prouzrokovati oticanje, bol i svrab.

Proširene vene koje se nalaze dublje su dosta ozbiljniji problem, jer dovode do moždanog udara, začepljenja, tromboze i srčanih tegoba.

Stvaranje varikoznih vena prouzrokuje slaba cirkulacija koja utječe na elastičnost krvnih žila. Kao posljedica toga, mali zalisci u venama prestaju raditi kako treba. Tada krv teče u suprotnom smjeru i nakuplja se unutar vene, zbog čega ona otiče i raste (postaje varikozna, odnosno proširena).

Uobičajeni znakovi insuficijencije venskog sustava u nogama su:

 • umor, bol, osjećaj težine,
 • svrab, upala,
 • koža mijenja boju,
 • oticanje nogu, zglobova, stopala,
 • vene mjestimično mijenjaju boju,
 • sindrom teških nogu.

Nemojte zanemariti ove simptome!

Poremećaj u vaskularnom sustavu neće nestati sam od sebe i obično će se, bez prikladne terapije, samo pogoršati.”, upozorava Dr. John Mathai, specijalist za vene.

Proširene vene su dosta češće na Zapadu, zbog toga što mnogo sjedimo, lijeni smo i skloni smo debljanju.

Varikozne vene pogađaju preko 50% populacije srednjih godina.

Najugroženije su one osobe koje zbog prirode posla stoje satima, pretile osobe i trudnice. Neke osobe su genetski predodređene da dobiju proširene vene. Godine su bitan faktor kod razvoja oboljenja vena, ali sigurno ne i jedini. Ostali faktori rizika uključuju:

 • nedovoljno razvijenu muskulaturu,
 • hormonalne i promjene težine,
 • nedostatak vitamina.
Proširene vene

Ne očajavajte! Postoji rješenje bez ikakvih operacija i laserskih procedura

Vrhunski stručnjaci za njegu kože su napravili popis prirodnih sastojaka za koje je dokazano da su učinkoviti u tretiranju proširenih vena. Ova čuda prirode pomažu u borbi s umornim i bolnim stopalima, smiruju upalu, njeguju otekle vene i poboljšavaju cirkulaciju. Korištenje ovih prirodnih sastojaka može ubrzati proces liječenja proširenih vena i smanjiti intenzitet simptoma.

 • Ulje šipka sadrži dosta sastojaka nužnih za kožu, poput vitamina, antioksidanata i neophodnih masnih kiselina. Ovi sastojci njeguju kožu, daju joj glatkoću i smanjuju naboranost i ožiljke. U tretmanu proširenih vena, ulje šipka pomaže da bol u nogama popust, te možete smanjiti unos analgetika koje inače koristite. Ulje šipka je učinkovito kao terapija za različita oboljenja, kao što su artritis i reuma, ali njegovo glavno svojstvo je umirujući i opuštajući efekt na mišiće.
 • Vitamin E je neophodan vitamin za zdravu kožu te se koristi u mnogo kozmetičkih proizvoda. Uglavnom se koristi da vlaži kožu, da uklanja grubu i naboranu kožu i ožiljke. Vitamin E ima snažna svojstva protiv starenja, smanjuje bore, ožiljke i strije.
 • Arnika je jedna od biljaka koje se već dugo koriste u suzbijanju upalnih procesa. Arnika pomaže u liječenju modrica nastalih od proširenih vena. Pacijenti koji su bili podvrgnuti kirurškom zahvatu vena dobivaju arniku za smanjivanje modrica i bolova u stopalima. Arnika opušta umorne noge i mišiće, a često je koriste sportaši nakon treninga, za oporavak i smanjivanje bola.
 • Aloe vera je biljka koja se često koristi u terapijama za kožna oboljenja. Ima provjeren učinak za razna oboljenja, uključujući osteoartritis, burzitis, groznicu, hemoroide, proširene vene, opekline, liječenje rana, psorijazu, opekline od sunca i smrzotine. Aloe vera vraća elastičnost koži i potiče produkciju kolagena koji koži daje čvrstoću.
 • Neven se obično koristi za liječenje rana i obnavljanje glatkoće kože. Vrlo je učinkovit u tretiranju rana i čireva nastalih kao posljedica proširenih vena.

Dodatni savjeti:

 • Vrući i hladni zavoji pružaju najbolji način za trenutno oslobađanje od bola. Poboljšavanje cirkulacije u nogama će pomoći venama.
 • Sjedite ili lezite s nogama blago podignutim. Ovaj položaj poboljšava cirkulaciju krvi iz nogu do srca. Primjerice, podmetnite jastuk pod noge dok gledate TV.
 • Očuvajte normalnu tjelesnu težinu. Pretilost stvara nepotreban dodatni pritisak na vene.
 • Umjereno vježbajte. Aktivnosti poput pješačenja i plivanja jačaju zidove krvnih sudova i time se sprječava ili odlaže razvoj proširenih vena.
 • Nosite udobnu obuću. Izbjegavajte nositi visoke štikle jer time pogoršavate simptome proširenih vena.

Članak uređen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.77 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vein stopper krema za vene, kako se prirodnim putem riječ proširenih vena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Otarasi se ružnih proširenih vena prirodnim putem

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje