Masaža beba prirodnim uljima: tradicionalni indijski ritual

osip po licu kod djece i beba

Svima nam je poznato da su prirodna ulja najbolji preparat za njegu kože, no možda niste znali da se njima može njegovati i dječja koža. U Indiji, majke svoje bebe svakodnevno masiraju uljem gorušice, kokosovim ili bademovim ulje. Svakodnevna masaža pomaže bebinoj koži da bude prokrvljena, gipka, te djeluje stimulirajuće na metabolizam i njeguje bebinu kožu od najranijih dana.

Masaža započinje od stopala, a završava masažom ruku, ramena. U ljetnim mjesecima masaža završava kupanjem bebe kako višak ulja ne bi izazvao iritacije na bebinoj koži. U zimskim mjesecima, prirodno ulje štiti bebinu kožu od hladnoće. Danas je u Indiji popularno i maslinovo ulje za masažu, mada je to novo ulje na indijskom tržištu.

Za vrijeme masaže treba izbjegavati masažu područja oko očiju, nos, uši, pupak i ožiljak od cijepljenja.

Ulje treba biti sobne temperature (nikako vruće ili hladno). Masaža se izvodi nježnim pokretima ruku, u laganom ritmu.  Osim njege bebine kože i svih dobrobiti koje masaža daje bebinom organizmu, masiranje bebe jača emotivnu vezu između majke i bebe (ne treba spominjati koliko bebe uživaju u masaži).

Za njegu bebine kože zimi najbolje je koristiti sezamovo ili gorušičino ulje (budući da ona djeluju zagrijavajuće na kožu), a u ljetnim mjesecima maslinovo ili kokosovo. Bademovo ulje ima neutralan učinak i može se koristiti i ljeti i zimi. Nakon masaže bademovim uljem koža bebe će biti glatka, nježna i zaštićena od iritacija.

Na tržištu postoje i mineralna ulja za bebe, ali prirodna ulja su bolji izvor jer se ne zadržavaju na površinskom sloju bebine kože, već dubinski prodiru u pore kože. Ako je koža bebe sklona alergijama ili ekcemu, savjetujte se s ljekarnikom o izboru ulja za masažu.

S masažom bebe prirodnim uljima možete početi odmah po rođenju. Vaša beba će vam biti zahvalna, a vi ćete osjećati neopisivu radost dok je gledate kako se opušta i masirate njenu nježnu kožu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Masaža beba prirodnim uljima: tradicionalni indijski ritual

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.