Devet slavnih osoba s uočljivim ožiljcima

poznate osobe s ožiljcima

U svijetu Hollywooda, gdje se izgled često čini savršenim, nekoliko poznatih ličnosti ima uočljive ožiljke. Neki ponosno pokazuju svoje ožiljke, dok drugi radije čuvaju priče u tajnosti.

Ovdje su pozadine devet dobro poznatih ožiljaka u Hollywoodu, zajedno sa savjetima o njezi ožiljaka dr. Jessice Krant, certificirane dermatologinje i asistentice kliničkog profesora u SUNY Downstate Medical Center.

Seal

Grammyjem nagrađeni pjevač poznat je po svojim prepoznatljivim ožiljcima na licu, uzrokovanim diskoidnim eritemskim lupusom (DLE), kožnom bolešću koju je imao kao tinejdžer. DLE uzrokuje da imunološki sustav napada kožu, što dovodi do upale i trajnih ožiljaka na područjima kao što su vlasište, lice i uši. Dr. Krant naglašava važnost ranog liječenja i prevencije za upravljanje DLE-om.

Pročitajte članak “Poznati koji imaju lupus i podijelili su svoja iskustva“.

J. R. Martinez

Glumac i prvak Plesa sa zvijezdama J. R. Martinez opečen je preko 40 % tijela nakon eksplozije mine u Iraku u dobi od 19 godina. Gledajući na svoje ožiljke kao na dar, Martinez je inspirirao druge ranjene veterane. Dr. Krant objašnjava da liječenje opeklina uključuje korištenje transplantata kože, bilo iz tijela pacijenta ili umjetnih izvora, kako bi se olakšao oporavak.

Tina Fey
FOTO: Shutterstock

Tina Fey

Kao dijete, glumicu Tinu Fey napao je stranac, ostavivši joj ožiljak od jagodične kosti do usne. Fey radije ne govori o incidentu i prikriva ožiljak šminkom. Dr. Krant napominje da liječenje ožiljaka može uključivati injekcije kortikosteroida, obloge od silikonskog gela, laserske tretmane, masažu i vrijeme.

Padma Lakshmi

Voditeljica Top Chefa Padma Lakshmi ima ožiljak od 17 cm na ruci od prometne nesreće u dobi od 14 godina. U početku uznemirena, prihvatila ga je kao dio svoje jedinstvene priče. Dr. Krant napominje da se u nekim slučajevima ožiljci mogu kirurški popraviti kako bi bili manje uočljivi.

Harrison Ford

Ožiljak na bradi glumca Harrisona Forda, poznat po njegovim filmskim ulogama, nastao je nakon prometne nesreće dok je stavljao pojas. Dr. Krant savjetuje da rane održavate vlažnima i zaštićenima od sunca te da što prije potražite savjet liječnika kako biste smanjili ožiljke.

Mary J. Blige

Pjevačica Mary J. Blige ima ožiljak ispod lijevog oka čije porijeklo ostaje nepotvrđeno.

Blige je rekla da je prihvaćanje ožiljaka i drugih fizičkih osobina ključno za ljubav prema sebi.
Joaquin Phoenix
FOTO: Shutterstock

Joaquin Phoenix

Glumac Joaquin Phoenix ima mikroformni rascjep, najblažu vrstu rascjepa usne, koji se pojavljuje kao ožiljak ili urez između usne i nosa. Rascjep usne razvija se rano u trudnoći, a Phoenixovo stanje je česta urođena mana.

Kate Middleton

Vojvotkinja od Cambridgea ima ožiljak od 7,6 cm na sljepoočnici od operacije u djetinjstvu, čiji detalji ostaju tajni. Ožiljak je postao uočljiv zbog njezine frizure, što je izazvalo pozornost medija.

Catherine Zeta-Jones

Glumica Catherine Zeta-Jones ima ožiljak od traheotomije obavljene u djetinjstvu zbog problema s disanjem. Ona je prihvatila taj ožiljak, koji vizažisti često pokušavaju prekriti.

Dr. Krant objašnjava da, iako ožiljci općenito blijede, mogu se liječiti dermoabrazijom, injekcijama, kemijskim pilinzima, kremama i laserskim tretmanima, iako rijetko potpuno nestanu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu