Rižina voda za kosu – prednosti i kako se koristi

Sjajna kosa

Rižina voda podrazumijeva škrobnu vodu koja se dobije ispiranjem nekuhane riže. Smatra se da upravo ovaj sastojak ima brojne prednosti za kosu. Najčešće se koristi za jačanje kose i vraćanje sjaja.

Korištenje rižine vode kako bi se postigao ljepši i zdraviji izgled kose nije nova tehnika. Ona potječe još iz drevne Heian ere (794. – 1185. n.e.) u Japanu, gdje su žene s blistavom i dugom kosom tvrdile da je njihova tajna upravo upotreba rižine vode.

U nastavku saznajte koje su prednosti korištenja rižine vode, kako je napraviti te kako koristiti rižinu vodu na kosi.

Prednosti korištenja rižine vode

Premda se smatra da rižina voda ima brojne prednosti za kosu, primarno se koristi za jačanje kose.

Ostale prednosti su:

  • otpetljavanje kose,
  • vraćanje sjaja i mekoće kose,
  • smanjenje iritacije i
  • poticanje rasta.

S obzirom da ima vrlo malo studija na temu dobrobiti rižine vode za kosu, trenutno ne postoje znanstveni dokazi da rižina voda zaista djeluje. Ipak, pokazano je da rižina voda sadrži sastojak inozitol koji dubinski regenerira kosu, čime je ujedno i štiti od daljnjeg oštećenja.

riža
Foto: Photo Secrets

Kako napraviti rižinu vodu?

Rižinu vodu možete napraviti na nekoliko načina. Rižu koju ste koristili za dobivanje rižine vode možete iskoristiti za jelo. U tom slučaju odmah je upotrijebite kako se ne bi stvorila plijesan.

Tehnika natapanja riže

Najpopularniji i najbrži način pripreme rižine vode.

Potrebno je prvo isprati ½ šalice nekuhane riže u vodi koristeći malo cjedilo. Rižu potom stavite u zdjelicu, zajedno s 2 – 3 šalice vode te pustite da odstoji 30 minuta. Procijedite rižinu vodu u čistu zdjelicu, nakon čega je spremna za upotrebu.

Neki zagovornici upotrebe rižine vode za kosu smatraju da najbolje rezultate daje fermentirana rižina voda. Ako je želite isprobati umjesto 30 minuta, rižu potopite u vodi na 12 – 24 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga procijedite u čistu zdjelicu.

Tehnika kuhanja riže

Još jedna tehnika pripreme rižine vode. Ako vam za ½ šalice riže inače treba 1 šalica vode, sada je kuhajte u 2 šalice vode. Nakon što se riža skuha, procijedite višak vode u čistu zdjelicu.

Kako koristiti rižinu vodu?

Nakon što napravite rižinu vodu, upotreba je vrlo jednostavna. Radi jednostavnosti rižinu vodu pretočite u čistu bocu od šampona ili u čistu staklenku. Prije upotrebe dobro protresite spremnik u kojem se nalazi.

Nakon što operete kosu šamponom i isperete regenerator ravnomjerno nanesite rižinu vodu. Posebno se fokusirajte na korijen kose. Ostavite da djeluje 3 – 5 minuta, a zatim isperite kosu. Rižinu vodu možete koristiti prilikom svakog pranja kose ili rjeđe, ovisno o vašim preferencijama.

Vodu držite u hladnjaku do sljedeće upotrebe kako bi produžili njezin vijek. U hladnjaku rižina voda može stajati i do tjedan dana.

Rižinu vodu mogu koristiti osobe s bilo kojim tipom kose, pa čak i osobe s obojenom kosom. Ipak, osobe koje imaju izrazito suhu kosu i vlasište trebali bi koristiti maksimalno jednom tjedno.

Članak objavljen:

Izvori

  1. Burgess, L. (2018). What does rice water do for your hair? Medical News Today
  2. Ladin, B. (2018). Can Rice Water Make Your Hair Stronger and Shinier? Healthline
  3. Lambert, B. (2021). How to Make Your Own Rice Water for Hair GrowthByrdie

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu