Prirodna maska za kosu – recepti za sve tipove kose

maska-za-kosu

Prirodna maska za masnu kosu

Ovaj tip kose će posebno profitirati od korištenja prirodne maske za kosu, jer ćete izbjeći sve teške tvari, poput silikona, koje se nalaze u mnogim proizvodima koje kupujete u trgovinama. Sljedeći sastojci će osigurati da vaša kosa ostane svježa, bez isušivanja.

Jabučni ocat

Možda zvuči pomalo čudno, ali jabučni ocat sadrži hranjive tvari koje čine vašu kosu jačom, sjajnijom i generalno zdravijom. Također, on regulira pH vlasišta što pomaže u uklanjanju peruti. Dodajte ga drugim sastojcima po vašem izboru ili ga koristite samog tako da ga u otopini s vodom prelijete preko kose nakon regeneratora. Miris će ispariti kada se kosa osuši, a postići ćete zdrav sjaj kose.

Jagode

Jagode su jako dobre u reguliranju proizvodnje masti i također sadrže puno vitamina C, koji je vrlo važan za zdravlje. Možete ih pomiješati s drugim sastojcima poput majoneze, kako biste spriječili pretjerano sušenje kose. Ostavite masku na kosi barem 10 minuta.

Soda

Soda je vrlo efektivan sastojak za uklanjanje masti i prljavštine iz kose. Žlicu sode možete dodati drugim hranjivim sastojcima ili ju možete pomiješati s vodom.

Sok od limuna

Sok od limuna zatvara pore na tjemenu i regulira proizvodnju masti. Malo upozorenje, sok od limuna može posvijetliti boju vaše kose ukoliko ga često koristite, osobito ako idete na sunce s maskom. Možete ga koristiti samog ili ga dodati već napravljenoj smjesi.

Ovi sastojci uglavnom imaju cilj da apsorbiraju ili isperu ulje i prljavštinu. Ako je vaša kosa izuzetno masna, najbolje je takvu masku koristiti jednom do dva puta mjesečno, kako bi se izbjeglo oduzimanje previše masnoće ili uzrokovalo previše proizvodnje masnoće, što je još gore.

Prirodna maska za kombiniranu kosu

Kombinirana kosa ima karakteristike oba tipa kose i probleme s oštećenjima. Većina prijedloga u nastavku će vam dati najbolju kombinaciju sastojaka kako popraviti oba problema.

Jogurt

Prirodni jogurt pruža potrebne hranjive tvari, hidrataciju i proteine. To potiče rast kose i regeneraciju, a vrlo lako se kombinira i s drugim sastojcima, poput jagoda, ako želite dodatan sjaj ili avokada, ako trebate više masnoće.

Majoneza i jagode

Majoneza omogućuje vlagu i hranjive tvari koje pomažu u obnovi suhih područja vaše kose, dok jagode reguliraju proizvodnju masnoće i omogućuju vitamin C.

Probajte koristiti tri zgnječene jagode u kombinaciji s dvije ili tri žlice majoneze

maska-za-kosu-jagode

Jaja i jabučni ocat

Jaja pružaju proteine koji su ključni za obnovu oštećenih područja kose, a također daju kosi hranjive tvari. Jabučni ocat oslobađa kosu od bilo kakve bezizražajnosti i ispire nakupljeni višak masnoće. Pomiješajte jednu ili dvije žlice jabučnog octa s dva razmućena jaja.

Soda za pečenje i jogurt

Soda za pečenje uklanja sve nečistoće i masnoću te pomaže u regeneraciji kose od vlasišta, dok jogurt osigurava da vaša kosa dobije sve potrebne hranjive tvari. Probajte miješati žlicu sode s dvije žlice jogurta.

Eksperimentirajte kako biste pronašli ono što vašoj kosi najviše odgovara, pokušajte različite kombinacije sastojaka za koje mislite da bi mogli odgovarati tipu vaše kose.

Isto tako, odredite dužinu koliko ćete držati masku na vašoj kosi (obično između 10 i 20 minuta). Svačija kosa je drugačija pa će i svaki idealni recept za kosu biti jedinstven.

Uživajte u vašoj zdravoj, sjajnoj i čistoj kosi!

Savjeti:

  • Radite masku dva do tri puta mjesečno. Ukoliko to budete radili više puta možete poremetiti prirodnu ravnotežu vaše kose, što ju može dovesti do još više suhoće ili masnoće.
  • Pokušajte se odmaknuti od neprirodne kozmetike ne samo kod kose nego i kod drugih preparata, poput šampona ili proizvoda za njegu lica. Oni često sadrže štetne kemikalije koje štete prirodnoj ravnoteži vašeg tijela, a višak tih kemikalija može biti štetan za vaše zdravlje.
  • Ako ste zabrinuti da će vaša kosa mirisati na hranu, koristite masku preko noći kada ne trebate ići nigdje do jutra, a ukoliko bude mirisala na hranu i u jutro koristite jedan od parfema tako da ga našpricate na četku za kosu (samo malo parfema jer parfem sadrži alkohol koji isušuje vašu kosu).
  • Iako svi navedeni prijedlozi preporučuju korištenje dva sastojka odjednom, možete kombinirati i više sastojaka kako bi napravili masku koja savršeno odgovara vašim potrebama.

Upozorenja:

  • Ako koristite sastojke za koje je potrebno gnječenje, najbolje je koristiti uređaj za to kako bi osigurali da se sastojak zgnječi do tekućeg oblika, jer ne želite da vam komadići sastojaka začepe tuš.
  • Ukoliko imate iziritiranu kožu i pojavljuje vam se osip, prestanite s korištenjem maske za kosu i posjetite liječnika kako bi spriječili daljnje komplikacije.
  • Ako imate alergiju na hranu, budite sigurni da ne koristite bilo koju od maski koja može uzrokovati iritaciju ili alergiju.
  • Ako imate osjetljivu kožu probajte koristiti sastojke za koje ste sigurni da ne iritiraju vašu kosu
  • Ako imate bilo kakva druga iskustva s iritacijom dok je maska na kosi, odmah ju isperite i pokušajte nešto drugo.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.97 / 5   32

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: maska za kosu, Suha kosa, maska za suhu kosu, prirodne maske za kosu, prirodna maska za kosu, maske za kosu, maska za ispucale vrhove, domaca maska za kosu, maska za suhu i ostecenu kosu, pakung za suhu kosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu