Niske punđe – upute za frizuru na svakoj dužini kose

niska-punda1

Punđa je idealna frizura kada želimo podići kosu, a može odavati dojam elegancije za svečane prilike te biti neuredna za moderne gradske kombinacije. U kojoj god prilici, niske punđe su i dalje odlična rješenja za sve tipove i dužine kose. Slijede nekoliko različitih načina kako postići nisku punđu na svim dužinama kose s kojima nećete pogriješiti.

Okrugla niska punđa (sock bun)

niske punđe

Najpoznatiji oblik punđe je naravno savršeno okrugla punđa kakve možemo vidjeti na balerinama. Za postizanje ove punđe potrebna vam je samo “krafna” za oblikovanje punđe koju možete kupiti u gotovo svakoj drogeriji ili centru s proizvodima za njegu/oblikovanje kose.

Tzv. “krafnu” možete i sami napraviti od čistih čarapa kojima odrežemo dio za prste i zarolamo ih prema gore dok ne dobijemo oblik američke krafne. Punđu zatim oblikujte tako da kosu zavežete u rep, na dnu repa stavite krafnu i oko nje rasporedite kosu dok ne oblikujete savršen krug.

Kosu koja je sa strane zatim zataknite oko punđe i učvrstite ukosnicama. Za više informacija i pojašnjenja pogledajte sljedeći video tutorial. 

Dvije niske punđe za sve dužine

Za razliku od okrugle punđe koja odiše elegancijom, dvije niske punđe odlične su za mladenački izgled i zabavne izlaske. Kako bismo postigli ovu frizuru, na čistu kosu poželjno je nanijeti sprej za teksturu kose ili šampon za suho pranje te odrediti razdjeljak na sredini.

Jednostavno formirajte manju punđu na sredini lijeve polovice glave, a zatim i desne. Punđe možete ostaviti neurednima ili dodatno zagladiti te učvrstiti ukosnicama pojedine odlutale pramenove.

Za bolju teksturu, punđe napravite od pletenica koje ste prethodno ispleli od kose s jedne i druge strane. Pletenicu isto tako zamotajte u usku punđu i učvrstite ukosnicama poput sljedećeg video tutoriala.

Jednostavna neuredna punđa

neuredna-punda

Za one s manjkom vremena, najjednostavnija frizura za srednju i dugu kosu je upravo ova neuredna i brzinska punđa. Iako je neuredna, uz dobru odjevnu kombinaciju može se jako dobro provući kroz jutra kada kasnimo.

Kako biste postigli ovu izuzetno laganu frizuru, sve što trebate je odrediti omiljeno mjesto za razdjeljak i pročešljati kosu. Zatim kosu uhvatite u niski rep i zavrnite dok se ona ne počne uvrtati sama oko sebe. Kosu zatim zavrnite u okruglu punđu i zavežite čitavu punđu gumicom. Za dodatne informacije pogledajte sljedeći video.

Punđa uvrnuta iz repa (za kratku kosu)

uvrnuta-punda

Još jedna izuzetno lagana niska punđa koju možete vrlo lako postići na kratkoj kosi je punđa uvrnuta iz niskog repa. Ova frizura odlična je za užurbane dane kada niste stigli oprati kosu ili su vam se lokne opustile, a još ne želite ponovno stilizirati kosu. Kako biste postigli ovu punđu, kosu zavežite u niski rep (dodatno natapirajte krunu glave za više volumena). 

Niski rep zatim s gornje strane (ispred gumice) podijelite na dva dijela i donji dio provucite kroz rupu na gornjem, ali kosu nemojte provlačiti ispod već samo zataknite. Učvrstite punđu ukosnicama te izvucite nekoliko pramenova oko lica da biste ga uokvirili. Za detaljniji postupak i upute pogledajte video u nastavku.

Punđa uvrnuta iz pletenice (za dugu kosu)

uvrnuta-punda-pletenica

Za sretnice s dugom kosom, ova niska punđa koju možemo napraviti iz pletenice će savršeno pristajati svim prilikama, dok ju je veoma lako napraviti. Punđa iz pletenice će još ljepše izgledati na plavoj kosi ili kosi s pramenovima. Prije izrade same punđe, napravite niski rep te ga osigurajte tankom elastičnom gumicom

Zatim od repa ispletite pletenicu, osigurajte je drugom elastičnom gumicom i nježno raširite kako biste je povećali. Na gornjoj strani repa (ispred gumice) napravite rupu kroz koju ćete zataknuti pletenicu bez da je provučete ispod. Pletenicu zatim raširite i zataknite s unutarnje strane te učvrstite ukosnicama poput sljedećeg video tutoriala.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu