Koristite li odgovarajući tip četke za vašu kosu?

četke za kosu

Jeste li ikada primijetili kada odete u frizerski salon da vaš frizer/frizerka traži određenu četku među svojim mnogobrojnim četkama. Za savršenu kosu potrebna vam je odlična četka. Kako biste se lakše snašli kod izbora četke za vaš tip kose u nastavku vam donosimo vodič kroz četke.

Gusta, duga kosa

cetka za dugu kosu

Za sušenje duge i guste kose koristite četku koja izgleda kao lopatica (eng. paddle brush). Premda je ova četka pogodna za sve tipove kose, odlična je za sve one koje imaju gustu kosu i deblju dlaku. Ova široka, ravna četka ubrzava vrijeme sušenja dajući kosi volumen i punoću kad se koristi sa sušilom za kosu.

Ravnanje kovrčave kose

cetka za kovrcavu kosu

Četka za ravnanje kovrčave kose (eng. vent brush) slična je četki izgleda lopatice. Zbog svojih otvora skraćuju vrijeme sušenja. Ova četka pogodna je za kosu srednje dužine, fine ili grube teksture. Ukoliko imate kovrčavu kosu koju volite izravnati ova četka vam može biti od velike pomoći. Zahvaljujući mentalnoj bazi brže se zagrijava što daje veću kontrolu nad protokom kose i punoću teksture.

Kratka kosa koju je potrebno ukrotiti

okrugla cetka za kratku kosu

Ukoliko imate kratku frizuru, mala okrugla četka postat će vam najbolji prijatelj. Najbolje ju je koristi za bob frizuru jer će vašu kosu zadržati glatkom i zaobljenom na rubovima. Mala okrugla četka vam pruža i mogućnost izrade kovrča na dugoj kosi. Četka dolazi u tri varijante: metalna, ionska i plastična. Ionska vlakna smanjuju mirise i pomažu kontrolirati elektricitet u kosi. Bez obzira koji materijal odabrali potražite veličine oko 40 mm, ako imate kosu do brade ili kraću, a za srednje dugu kosu koristite veličine između 40-80 mm. Što je četka veća stvarati će manje valova, dok manje četke stvaraju veće valove.

Kreiranje lijepih valova u srednje dugoj kosi

okrugla cetka za kovrce u srednje dugoj kosi

Četka za kreiranje valova u srednje dugoj kosi je vrlo slična našoj prethodno spomenutoj četki. Jedina razlika je što ova četka može stvoriti veće valove i nosi veću količinu kose. Može koristiti na svim duljinama kose, ali najbolje rezultate pokazuje na srednje dugoj i dugoj kosi kojoj pruža lijepi volumen i punoću. Koristite veličine od 80-120 mm za idealne rezultate. Ove “čudovišne” veličine omogućit će vam da obuhvatite sve dlačice i kreirate željeni izgled.

Dodavanje sjaja beživotnoj kosi

cetka za sjajnu kosu

Četka za zaglađivanje prenosi prirodni sebum iz korijena  do vrhova kose prirodno je hraneći. Idealna je za postizanje efekta ravne, glatke i sjajne kose. Ovakve četke najčešće su rađene od svinjske dlake i odličan su izbor za kosu do ramena ili dugu kosu jer gruba vlakna zaglađuju kosu čineći je glatkom i sjajnom bez obzira na stanje vaše kose.

 Raščešljavanje zapetljane kose

cetka za zapetljanu kosu

Mučite se za zapetljanom kosom? Ako do sad niste isprobali četku za raščešljavanje sad je pravo vrijeme da je iskušate. Većina frizera će vam savjetovati da ne češljate kosu kad je mokra, no ova četka je iznimka,zbog svoje izrade, iznimno je meka i savitljiva te omogućava raščešljavanje kose bez povlačenja dlake pa se može koristiti na mokroj i suhoj kosi. 

Dodavanje volumena tankoj kosi

cetka za volumen

Ako ste u potrazi za postizanjem vrlo specifičnoj stila koji uključuje puno volumena u korijenu, uske četke će vam olakšati posao. Ova četka idealna je za stvaranje volumena u tankoj kosi, no budite vrlo oprezni jer mogu nanijeti oštećenja na kosi i lom pramenova čak i kad se ispravno koriste.

Raščešljavanje perika, umetaka, ekstenzija

cetka za umetke i ekstenzije

Četke koje se koriste za raščešljavanje perika, ekstenzija i umetaka odlikuju se mogućnošću proklizavanja kroz dlaku sto sprječava nastanak štete i lom vlakna. Korištenje ove četke na prirodnim ili sintetičkim vlaknima može produljiti njihov vijek.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu