Monokromatsko šminkanje – što je i kako postići?

šminkanje

Monokromatsko šminkanje je novi trend u svijetu šminke. Radi se o usklađivanju boje šminke na očima i na usnama, a ponekad i na obrazima. Ovim načinom šminkanja možete postići izgled od neutralnog do kričavog, ovisno o preferencijama.

U nastavku saznajte neke savjete za postizanje monokromatskog look-a te kako odabrati najbolje boje za vaš ton kože.

Savjeti za monokromatsko šminkanje

Boje koje se koriste za monokromatsko šminkanje su sljedeće:

 • crvena,
 • roza,
 • brončana,
 • koraljna, itd.

Naravno, to ne znači da ne se ne možete poigrati s ljubičastom, plavom ili zelenom ako se osjećate odvažno.

monokromatsko šminkanje

Monokromatsko šminkanje ne znači da morate imati identične nijanse boje na usnama i očima. Jedino pravilo kod ovakvog šminkanja je da je boja ista. Boje mogu varirati u nijansi, pa tako uz rozu boju sjenila možete staviti nude rozu boju na usne.

Na očima možete kombinirati različite nijanse boje koju ste odabrali, kao i efekte. Npr. ako ste odabrali koraljnu boju i mat sjenilo, na sredinu kapka možete staviti šljokice koraljne boje. Isto tako možete odabrati tamniju nijansu koraljne boje i nanijeti ju na crease (pregib oka).

Nijanse možete kombinirati i na razini cjelokupnog izgleda – ako se odlučite za svijetlu rozu boju na očima, isprobajte tamniju, jaču boju na usnama. Ako se npr. odlučite za ljubičastu boju – možete birati nijanse od lavande do mauve boje.

Ako se odlučite i za rumenilo u istoj boji, neka nijansa rumenila bude svijetla kako ne bi odskakala od ostatka šminke. Rumenila možete koristiti kao sjenila (i obrnuto) ako želite postići istu nijansu boje.

Maskara može prenaglasiti izgled pa neke od opcija mogu biti i svjetlije maskare, kao što je smeđa, za postizanje ovog izgleda.

monokromatsko šminkanje

Kako odabrati boju za monokromatsko šminkanje?

Boje koje se najčešće upotrebljavaju kod monokromatskog šminkanja su roze i koraljne boje. Međutim, možete birati različite boje, a u nastavku saznajte koje najviše odgovaraju vama.

Prije svega pogledajte imate li topli ili hladni podton kože, a to će vam biti i indikator koje vam boje bolje pristaju. To možete odrediti na sljedeći način:

 • Topli podton kože – ako imate topli ton kože, vene bi vam trebale izgledati zeleno. Nadalje, zlatni nakit najčešće izgleda bolje od srebrnog na osobama s toplim tonom kože. Osobama s ovim tonom kože najbolje pristaju breskvaste i rustikalne boje.
 • Hladni podton kože – plave i ljubičaste vene označavaju hladni ton kože. Na takvim osobama srebrni nakit izgleda bolje od zlatnog. Boje koje bi najbolje pasale ovom tonu kože su bordo, ljubičasta ili magenta.

Ako niste sigurni jesu li vam vene zelenkaste ili plave, vjerojatno imate neutralni podton kože. Pristaju vam gotovo sve boje, a najbolje vam pristaju brončane, breskvaste i roze boje.

Članak uređen:

Izvori

 1. Martin, L. (2019). How to Do Monochromatic Makeup. wikiHow
 2. Metrus, L. (2018). The Biggest Makeup Trend We’ve Seen on Instagram This MonthByrdie

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Monokromatsko šminkanje – što je i kako postići?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.