Bijele mrlje na noktima (leukonihija) – što ih uzrokuje i kako ih se riješiti

njegovani-nokti

Bijele mrlje na noktima (leukonihija) su vrlo česte. Svatko ih dobije barem u nekom trenutku svog života. One mogu ukazivati na nekoliko različitih problema, no sve ih povezuje činjenica da je to način na koji vam vaše tijelo govori da niste potpuno zdravi. Važno je otkriti i znati uzrok te poduzeti odgovarajuće mjere za njegovo liječenje.

Uzroci bijelih mrlja na noktima

Ozljede nokta

Ozljeda korijena nokta može uzrokovati pojavu bijelih mrlja na noktima. S obzirom na to da se točkice mogu pojaviti i neko vrijeme nakon udarca, u međuvremenu možete zaboraviti da na udarac. Neki primjeri ozljeda koje mogu oštetiti korijen nokta i uzrokovati bijele mrlje su pričepljenje prsta vratima, udarac čekićem po prstu i slične nezgode.

Česta manikura također može uzrokovati probleme s noktima.

briga-za-nokte

Alergijska reakcija

Postoje slučajevi kada se bijele mrlje pojave, zbog alergijske reakcije na lak za nokte te njegov učvršćivač ili pak odstranjivač. Nadogradnja noktiju umjetnim, akrilnim noktima također može uzrokovati traumu korijena nokta.

Nedostatak cinka

Nedostatak cinka kod osobe čest je uzrok bijelih mrlja ili tragova na noktima. Promjena prehrane može pomoći u rješavanju ovog problema. Neke namirnice kojima možete nadoknaditi manjak cinka su kamenice, pečeni grah, jogurt, rakovi, govedina, svinjska lopatica, špinat, orašasti plodovi i cjelovite žitarice.

Nedostatak proteina

Nedostatak proteina prikazat će se u liku horizontalnih linija koje se protežu preko nokta. Te su linije poznate kao Muehrckeove linije. S obzirom na to da se ove linije pojavljuju na korijenu nokta, one neće jednostavno izrasti s noktima.

Kad se razina proteina vrati u normalu, ove linije nestaju same od sebe. U rijetkim slučajevima ove linije mogu biti znak bolesti jetre. Postoji način da sami testirate je li riječ o Muehrckeovim linijama ili ne. Samo pritisnite površinu nokta prema dolje. Ako linije nestanu, onda je riječ o Muehrckeovim linijama.

Manjak kalcija

Vjerojatno zbog prisutnosti kalcija u mnogim proizvodima za ojačavanje noktiju, rašireno je mišljenje da bijele mrlje na njima uzrokuje upravo njegov manjak. Kako bi liječili nedostatak kalcija, jednostavno ubacite više kalcija u prehranu; pijte sok od naranče ili bilo koji drugi kalcijem bogat prehrambeni proizvod.

hrana-bogata-kalcijem

Gljivična infekcija noktiju

Podtip gljivične infekcije koja se obično pojavljuje na nožnim noktima je poznat kao onihomikoza. Postoje i neki drugi poremećaji koji mogu oponašati ovaj poremećaj. Da bi postavio točnu dijagnozu, liječnik može odrezati komad noktiju na stopalima i pregledati ga pod mikroskopom ili mogu isječak nokta promatrati neko vrijeme u posebnoj posudi.

Za liječenje se preporučuje uzimanje oralnih antifungalnih lijekova u kombinaciji s topičkim mastima. Stanje može potrajati do tri mjeseca. Uzmite u obzir da mast neće u potpunosti prodrijeti do površine ispod nokta.

Mrlje na noktima kao simptom ozbiljnih bolesti

Ako ste zabrinuti zbog mrlja na noktima, posavjetujte se sa svojim liječnikom, jer one ponekad mogu biti i znak ozbiljnih bolesti.

  • bolesti jetre (hepatitis i ciroza)
  • bolesti bubrega (zatajenje)
  • anemija
  • bolesti srca
  • koilonihija (nokti u obliku žlice)
  • psorijaza ili ekcem
  • upala pluća
  • trovanje arsenom

Rješenja za leukonihiju na dohvat ruke

Lak za nokte

Kako bi sakrili ove bijele točke, možete koristiti lak za nokte; po mogućnosti svijetle nijanse ružičaste ili boje breskve.

lakiranje-noktiju

Hidratizacija

Njega ruku je važna. Dobro je masirati kožu dlanova i nokte losionima bogatim vitaminom E.

Pustite ih da izrastu

Strpljenje je od najveće važnosti kada su u pitanju bijele mrlje na noktima. S vremenom one često nestanu upravo rastom noktiju. Kada se to dogodi, nokat jednostavno skratite.

Uravnotežite svoju prehranu

Održavanje uravnotežene prehrane je bitno za zdravlje cijelog tijela, a tako i noktiju. Konzumiranje hranu i piće obogaćeno kalcijem, vitaminom C, cinkom, željezom i sulfidima.

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.56 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bijele mrlje na noktima, bijele točke na noktima, bijele točkice na noktima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu