Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
GERB prehrana – preporučene namirnice i one koje treba izbjegavati
- 4 komentara
- 4 min čitanja
Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je kronična bolest probavnog sustava koja uzrokuje vraćanje kiseline i sadržaja želuca u jednjak.
To se događa kad je mišić koji dijeli jednjak od želuca oslabljen ili oštećen. U normalnim okolnostima, taj se mišić otvara prilikom gutanja i odmah zatvara. Spontano otvaranje mišića i izlijevanje želučane kiseline u jednjak uzrokuju osjećaj peckanja tj. žgaravicu, a ako se ona ponavlja više od 2 puta tjedno, bolest se smatra kroničnom.
Više o gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti pročitajte ovdje.
Hrana koju jedemo uvelike utječe na količinu kiseline u želucu te je pravilnom prehranom moguće ublažiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti.
Iako postoje lijekovi kojima se simptomi mogu ublažiti, oni pružaju tek kratkotrajno olakšanje te je i dalje potrebna promjena režima prehrane. U nastavku pronađite što i kako trebate jesti da biste ublažili simptome gastroezofagealne refluksne bolesti.
Gastroezofagealna refluksna bolest – simptomi
Simptomi gastroezofagealne refluksne bolesti se najčešće osjećaju neposredno nakon obroka. Najčešće to su:
- žgaravica, odnosno osjećaj pečenja u grlu i prsima,
- suhi kašalj,
- bolno i upaljeno grlo,
- promuklost,
- napuhnutost,
- podrigivanje i štucanje,
- bijela sluznica usta i jezika,
- naslage na zubima,
- teškoće prilikom gutanja,
- opipljiva kvržica u grlu.
Osobe koje boluju od GERB-a često primjećuju kako im određena hrana pogoršava simptome. Hrana koja izaziva reakciju razlikuje se od osobe do osobe zbog čega ne postoji jedna konkretna dijeta koja će svima funkcionirati.
Kako biste otkrili vlastite uzroke želučanog refluksa, vodite dnevnik prehrane u koji ćete bilježiti što se jeli, u koje doba dana objedujete te kako je hrana utjecala na vas. Pokušajte voditi dnevnik barem desetak dana.
Kada detektirate namirnice koje pogoršavaju simptome GERB-a, moći ćete osmisliti plan prehrane kako biste ih zaobišli ili zamijenili drugim, neškodljivim namirnicama.
Namirnice koje pogoršavaju simptome GERB-a
Pržena i masna hrana teže se probavlja i zato se stvara više želučane kiseline koja uzrokuje refluks, stoga je potrebno što je više moguće smanjiti njezin unos. To znači minimalizirati konzumaciju sljedećih namirnica koje su bogate mastima:
- prženi krumpirići,
- prženi luk,
- maslac i margarin,
- mlijeko,
- sir i vrhnje,
- masno meso i mesne prerađevine,
- deserti bogati mastima,
- gotovi umaci i preljevi.
Iako je voće i povrće neizostavno u pravilnoj prehrani, osobe koje boluju od GERB-a trebaju izbjegavati kisele namirnice koje potiču želučani refluks. Zato je potrebno izbjegavati:
- naranče,
- limun,
- grejp,
- limetu,
- ananas,
- rajčice i umake od rajčice,
- ocat.
Također, izbjegavajte jako začinjenu hranu i začine poput:
- češnjaka,
- luka,
- papra,
- čilija,
- umaka od rajčice.
“Izbjegavajte mesne prerađevine poput pašteta i kobasica, masne juhe i variva te slane i masne grickalice poput krumpirovog čipsa”, upozorava dr. sc. Alen Biščanin za zdravstveni portal PLIVA Zdravlje.
Kofein je također jedan od mogućih uzročnika lučenja kiseline u želudac jer se smatra da opušta mišić između jednjaka i želuca te time uzrokuje uspon kiseline u jednjak uz popratne neugodne simptome. Izbjegavajte namirnice kao što su:
- čokolada,
- kava,
- zeleni i crni čajevi,
- energetska pića.
Također, preporuča se izbjegavati snažno začinjenu hranu i alkohol u svim oblicima, a posebno pivo i žestice.
Neki lijekovi također mogu pogoršati žgaravicu i simptome GERB-a, a to su:
- lijekovi protiv bolova,
- acetilsalicilna kiselina,
- neki antidepresivi,
- antihipertenzivi,
- lijekovi za kronični bronhitis ili astmu,
- lijekovi za osteoporozu.
Namirnice koje pomažu protiv simptoma GERB-a
Neke namirnice pokazale su se kao univerzalno dobre u smirivanju žgaravice i ostalih simptoma refluksne bolesti.
Navode ih nutricionisti sa zdravstvenog portala Healthline. To su:
- zeleno lisnato povrće – simptome GERB-a smanjit će brokula, šparoge, grašak, zelena salata, cvjetača, rikola pa i krumpiri,
- đumbir – djeluje protuupalno kao prirodan lijek za žgaravicu i druge probavne tegobe, bilo kao čaj ili kao začin,
- cjelovite žitarice – zob, ječam, kvinoja, heljda, crna riža, kus-kus i druge cjelovite žitarice upijaju kiselinu u želucu čime sprječavaju refluks,
- necitrusno voće – jabuke, kruške, banane, dinje, lubenice, marelice i trešnje uglavnom djeluju pozitivno kod žgaravice,
- nemasno meso – piletina, puretina, riba i morski plodovi pomažu, ako namirnice nisu pržene na ulju ili masti,
- bjelanjci – iako žutanjak iz jaja zbog masti može pogoršati simptome GERB-a, bjelanjak možete konzumirati bez opasnosti,
- zdrave masti – nezdrave masti zamijenite maslinovim, sezamovim ili suncokretovim uljem te avokadom, lješnjacima i lanenim sjemenkama.
Možete piti čaj od kamilice, đumbira ili bijelog sljeza te nemasno mlijeko i vodu. Ako osjetite napadaj žgaravice, možete pojesti šaku badema ili oraha.
Možete piti i jogurt te namirnice i dodatke prehrani pune probiotika, koji će uravnotežiti crijevnu mikrofloru i poboljšati probavu, koja može biti poremećena kao posljedica GERB-a.
Kako pravilno jesti?
Osim namirnica koje biste trebali izbjegavati, postoje i određene navike pri konzumaciji istih koje trebate steći kako biste si olakšali simptome GERB-a.
Slijedite ove prehrambene navike:
- Dnevni unos hrane rasporedite u više manjih obroka. Preobilni obroci utječu na stvaranje viška kiseline.
- Jedite polagano i dobro prožvačite svaki zalogaj. Dobar način je nakon svakog zalogaja nakratko odložiti pribor za jelo.
- Ne solite dodatno jela.
- Nemojte piti uz obroke, pričekajte 20-ak minuta prije i poslije jela. Unos tekućine tijekom jela može usporiti probavu i povećati tlak u želucu.
- Ne konzumirajte prevruću hranu i napitke koji iritiraju jednjak. Također, ne pijte previše rashlađena pića.
- Ne liježite odmah nakon obroka, pričekajte tri sata prije odlaska na spavanje.
Korejski znanstvenici s Odjela za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Seoulu su 2013. godine objavili studiju provedenu na 6834 ispitanika koja je dokazala kako psihosocijalni stres jako utječe na pogoršanje žgaravice i simptoma GERB-a.
Zato uz sve već navedene navike, probajte izbjegavati stresne situacije i smanjiti psihičku napetost koja može pogoršati simptome GERB-a.
Izvori:
- Biščanin, A. (2019) Vodič za GERB. Koju hranu jesti, a koju izbjeći. PLIVA Zdravlje.
- Choi, J., MacGill, M. (2018) Everything you need to know about GERD. Medical News Today.
- Song, E.M., Jung, H-K., Jung, J.M. (2013) The Association Between Reflux Esophagitis and Psychosocial Stress. Dig. Dis. Sci. 58(2): 471–477.