Na jezeru Rakitje uređen otočić za čigre koje se uskoro počinju gnijezditi

Cigre Rakitje

Na svetonedeljskom jezeru Rakitje uređen je otočić za čigre gdje se svake godine gnijezdi oko 140 parova tih ptica i oko 50 parova riječnih galebova, priopćila je Javna ustanova Maksimir.

Crvenokljune čigre, letači na nevjerojatne daljine, vraćaju se svakog proljeća iz svojih zimovališta u Africi. Gnijezde se na šljunkovitim otočićima i sprudovima, staništima koja su često ugrožena čovjekovim aktivnostima te je stoga i ove godine uređen otočić za čigre na jezeru Rakitje u gradu Sveta Nedelja u Zagrebačkoj županiji.

Djelatnici Javne ustanove Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba, Zavoda za ornitologiju HAZU, Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije i Udruge Biom navezli su osam kubnih metara šljunka i očistili vegetaciju.

Panorama jezera Rakitje
FOTO: Turistička zajednica grada Svete Nedelje
3Rakitje
FOTO: Turistička zajednica grada Svete Nedelje

Ovo nije prva takva akcija

Prva takva akcija održana je 2018. kada je otok prekriven geotekstilom i šljunkom što je znatno usporilo njegovo zarastanje i osiguralo održavanje stabilne populacije čigri. Ipak, protokom vremena dio šljunka se isprao i potrebno ga je bilo nadopuniti kao i očistiti otočić od vegetacije. 

Crvenokljune čigre su se u prošlosti gnijezdile na prirodnim riječnim sprudovima duž Save i Drave, no ta staništa nestaju zbog regulacije riječnih tokova, vađenja šljunka iz riječnog korita, utvrđivanja obala, zagađenja i drugih antropogenih utjecaja.

Zamjenska gnjezdilišta naročito su važna jer gniježđenje na riječnim otocima u velikoj mjeri ovisi o trenutačnom vodnom režimu i vremenskim prilikama. Visoka razina vode nekih godina onemogućava gniježđenje, a nagli porast vodostaja u ljetnim mjesecima redovito potopi sprudove i uništi gnijezda s jajima ili izleženim ptićima.

Stoga je za održavanje stabilnih populacija crvenokljune čigre presudna mogućnost gniježđenja na umjetnim staništima, poput šljunčara s otocima te platformi.

Čigre - Tomica Rubinić (16)
FOTO: Tomica Rubinić

Više o čigrama

Čigre su ptice selice koje na putu do Afrike prelete i do 10.000 kilometara. Na prvi pogled sliče galebu, no odaje ih upečatljiv dugi crveni kljun i račvast rep poput lastavičinog. 

U Hrvatskoj su prisutne od travnja do rujna. S gniježđenjem uglavnom počinju početkom svibnja.

Polog se sastoji od jednog do tri jaja, a inkubacija traje od 21 do 23 dana. Ptići su djelomični potrkušci koji gnijezdo napuštaju s tri do četiri dana starosti, a potpuno su opernaćeni oko 24 do 25 dana nakon izlijeganja.

Čigre - Tomica Rubinić (3)
FOTO: Tomica Rubinić

Oba roditelja sjede na jajima i othranjuju ptiće, a ukoliko gnijezdećem paru iz nekog razloga prvo leglo u sezoni propadne, mogu započeti s novim gniježđenjem. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Turistička zajednica grada Svete Nedelje

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu