Rekordne temperature prije ljeta: Toplinski valovi počinjat će ranije, biti sve češći i ozbiljniji

Toplinski valovi počinjat će ranije, biti sve češći i ozbiljniji

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i češće, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), ukazujući na toplinske valove koji su ove godine pogodili dijelove Europe i prije službenog početka ljeta.

Clare Nullis, glasnogovornica WMO-a, je rekla:

Danas smo, nažalost, svjedoci onoga kako će izgledati budućnost.

Pročitajte članak “Planet Zemlja – ima li budućnosti i kako zaštititi planetu Zemlju?“.

Ekstremno visoke temperature koje su se proširile iz sjeverne Afrike na južnu Europu, a očekuje se da će pogoditi Švicarsku i Njemačku ovaj vikend, tipičnije su za srpanj i kolovoz, navodi WMO.

Toplinski valovi posljedica klimatskih promjena

U nekim dijelovima Španjolske i Francuske temperature su nedavno porasle više od 10 °C preko prosjeka za ovo doba godine, rekla je Nullis.

Španjolska, Portugal, Mađarska i Srbija također su pogođeni sušom, dok su izvan Europe izdana upozorenja na toplinske valove za gotovo trećinu stanovništva SAD-a ovaj tjedan.

Toplinski valovi posljedica klimatskih promjena
FOTO: Shutterstock

Nullis je dodala:

Kao posljedica klimatskih promjena, toplinski valovi počinju ranije, postaju češći i ozbiljniji zbog koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi koje su na rekordnoj razini.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu