Bira se Europsko stablo godine: Glasajte za hrvatsku Čarobnu šumu! Evo i tko zasad vodi

Do kraja veljače otvoreno je glasovanje za Europsko stablo godine

Do kraja veljače otvoreno je glasovanje za “Europsko stablo godine”, na kojem 13. godinu po redu u organizaciji Environmental Partnership Associationa (EPA) sudjeluje 16 zemalja, a predstavnik Hrvatske je – hrast lužnjak.

Trenutno su u vodstvu hrast Fabrykant iz Poljske s 29.220 glasova, kolonija stabala jabuka iz Krolevtsija u Ukrajini s 8.481 glasova i obični hrast iz Slovačke sa 7.835 glasova.

Hrvatsku zastupa gorostasni hrast lužnjak iz Drežničkog polja kod Ogulina, star najmanje 250 godina, koji je proglašen stablom godine 2022. na hrvatskom natjecanju.

Šuma u kojoj se nalazi smještena je iznad 440 metara nadmorske visine, a s proljeća i najesen, u polju koje kao “magijom postaje jezero”, ostaju vidljivi tek vrhovi krošanja najviših stabala hrasta.

Hrvatski hrast lužnjak,  natjecateljskog naziva Čarobna šuma, osvojio je prvo mjesto u Hrvatskoj s 2.603 glasa
FOTO: Shutterstock

Glasovanje traje do kraja veljače

Hrvatski hrast lužnjak (Quercus robur) natjecateljskog naziva “Čarobna šuma”, osvojio je prvo mjesto u Hrvatskoj s 2.603 glasa, a trenutno je na začelju europskog natjecanja, zajedno s prijedlozima Bugarske, Belgije i Latvije s malo više od 3.000 glasova.

Za Europsko stablo godine svi građani mogu glasovati putem internetske stranice www.treeoftheyear.org do 28. veljače u 23:59:59 sati. Treba naglasiti da će glasovanje u zadnjem tjednu biti tajno, što znači da preliminarni zbrojevi glasova neće biti dostupni na stranici.

Poljski hrast, koji vodi u utrci, jedno je od najizvornijih stabala u toj zemlji i nalazi se u parku Klepacz u Łódźu. Njegova je krošnja visoka 33 metra, a jedan ogranak oblika slova S duži je od 20 metara.

Pročitajte i članak “Hrvatske turističke destinacije protiv klimatskih promjena: Kreće masovna sadnja drveća s ciljem kompenzacije emisija CO2 iz vozila turista“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu