Pauci vole vegetarijansku prehranu

Pauci su poznati kao klasičan primjer insektivora (kukcoždera). Zoolozi sa sveučilišta u Baselu su pokazali i objavili u The Journal of Arachnology da je prehrana paukova raznovrsnija od očekivane. Pauci si ponekad začine jestvenik vegetarijanskim obrokom.

Tradicionalno, pauci se smatraju predatorima insekata, međutim, neke vrste paukova se povremeno počaste ribama, žabama ili šišmišima. Novo istraživanje pruža dokaze i biljne prehrane.

Kod desetak vrsta paukova dokazano je da se hrane širokim dijapazonom biljaka, poput drveća, grmlja, korova, trava, paprati i orhideja. Njihov ukus je dosta raznolik i kad se radi o vrsti biljne hrane. Prija im nektar, biljni sok, lisno tkivo, pelud i sjemenke.

Biljna prehrana paukova je zabilježena na svim kontinentima osim Antarktika. Ipak, više je takvih zapažanja iz toplih krajeva, gdje biljke luče više nektara.

Sposobnost pauka da iskoristi hranjive sastojke iz biljaka proširuje dijapazon potencijalnih namirnica. S jedne strane, to je mehanizam za preživljavanje tijekom razdoblja kada se insekti rijetko nalaze, a s druge, doprinosi diverzifikaciji prehrane, što je s nutricionističkog stanovišta uvijek poželjno.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pauci vole vegetarijansku prehranu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.