COVID testovi dobivaju nasljednike: Ove dvije teške bolesti testirat će se istom tehnologijom

COVID test

Stručnjaci koji su stvorili tehnologiju za izradu COVID testova na vrhuncu pandemije udružili su snage s američkom biotehnološkom tvrtkom kako bi razvili testove za druga stanja poput dijabetesa i lajmske bolesti.

Biotehnološka tvrtka Vertebrate Antibodies Ltd (VAL), koju je osnovala skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Aberdeenu, osigurala je ulaganje Innova Medical Group-e (IMG) za osnivanje novog holdinga – EpitogenX.

Tehnologija nazvana EpitoPredikt osmišljena je za prepoznavanje specifičnih elemenata ili žarišta COVID virusa
FOTO: Shutterstock

Novi testovi za dijabetes i lajmsku bolest

EpitogenX ima za cilj razviti laboratorijske dijagnostičke testove za lajmsku bolest i dijabetes, za koje je poznato da ih je teško dijagnosticirati dovoljno rano kako bi se omogućila pravovremena intervencija.

Novi testovi bit će jeftiniji i precizniji od onih koji su trenutno dostupni.

VAL je koristio svoje tehnologije za razvoj COVID testova kao dio brzog odgovora škotske vlade na COVID-19.

Tehnologija nazvana EpitoPredikt osmišljena je za prepoznavanje specifičnih elemenata ili “žarišta” COVID virusa koji bi pokrenuli imunološki odgovor tijela.

Sada će se koristiti i za druge bolesti.

testovi za nove varijante
FOTO: Shutterstock

Testovi za nove sojeve i varijante virusa

Daljnja tehnologija razvijena tijekom pandemije pod nazivom EpitoGen kombinira i prikazuje molekularne elemente onako kako bi se prirodno pojavili u patogenu ili virusu.

Ovaj pristup poboljšava izvedbu testa, osjetljivost testa i može uključiti nove sojeve i varijante u testove.

Dr. Abdo Alnabulsi, suosnivač VAL-a, rekao je da su od početka krenuli u revoluciju istraživačkog i kliničkog sektora inovativnim tehnologijama:

Oduševljeni smo što smo u IMG-u pronašli partnera koji dijeli našu viziju i vrijednosti te je jednako predan razvoju transformativnih proizvoda. Uvjeren sam da će ovo partnerstvo postići velike stvari i da će naša tehnologija i proizvodi imati globalni utjecaj.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu