Movalis tablete – doziranje i način primjene

Tablete treba uzimati za vrijeme jela, s dovoljnom količinom vode ili druge tekućine.

Egzacerbacije osteoartritisa

Meloksikam se primjenjuje u dozi od 7,5 mg jednom na dan (1 MOVALIS 7,5 mg tableta na dan ili pola MOVALIS 15 mg tablete na dan ).
Ako ne dođe do poboljšanja, doza se može povećati na 15 mg jednom na dan (2 MOVALIS 7,5 mg tablete na dan ili 1 MOVALIS 15 mg tableta na dan).

Reumatoidni artritis i ankilozantni spondilitis

Meloksikam se primjenjuje u dozi od 15 mg jednom na dan (2 MOVALIS 7,5 mg tablete na dan ili 1 MOVALIS 15 mg tableta na dan).
Ovisno o terapijskom odgovoru, doza se može smanjiti na 7,5 mg jednom na dan (1 MOVALIS 7,5 mg tableta na dan ili pola MOVALIS 15 mg tablete na dan).
Maksimalna dnevna doza meloksikama ne smije biti veća od 15 mg (2 MOVALIS 7,5 mg tablete na dan ili 1 MOVALIS 15 mg tableta na dan)!

Stariji bolesnici i bolesnici s povećanim rizikom od nuspojava

Preporučena doza meloksikama za dugotrajno liječenje reumatoidnog artritisa i ankilozantnog spondilitisa u bolesnika starije životne dobi je 7,5 mg na dan (1 MOVALIS 7,5 mg tableta na dan ili pola MOVALIS 15 mg tablete na dan).

U bolesnika s povećanim rizikom od nuspojava liječenje je potrebno započeti dozom od 7,5 mg na dan (1 MOVALIS 7,5 mg tableta na dan ili pola MOVALIS 15 mg tablete na dan).

Bolesnici s poremećenom funkcijom bubrega

U bolesnika koji su na dijalizi zbog teško poremećene funkcije bubrega doza MOVALISA ne smije biti veća od 7,5 mg na dan (1 MOVALIS 7,5 mg tableta na dan ili pola MOVALIS 15 mg tablete na dan).

U bolesnika u kojih je funkcija bubrega blago ili srednje teško poremećena (tj. bolesnici s klirensom kreatinina većim od 25 ml/min) nije potrebno prilagođavati dozu meloksikama.

Bolesnici s poremećenom funkcijom jetre

U bolesnika s blago i srednje teško poremećenom funkcijom jetre nije potrebno prilagođavati dozu meloksikama.

Djeca

MOVALIS tablete ne smiju se primjenjivati u djece mlađe od 15 godina.

Predoziranje

Uobičajeni simptomi akutnog predoziranja nesteroidnim protuupalnim lijekovima su letargija, pospanost, mučnina, povraćanje i bol u epigastriju. Ti se simptomi obično povlače nakon simptomatske terapije. Može se pojaviti i krvarenje iz probavnog sustava.

Kao posljedice teškog trovanja mogu se javiti hipertenzija, akutno zatajivanje bubrega, poremećaj funkcije jetre, depresija disanja, koma, konvulzije, kardiovaskularni kolaps i zastoj rada srca. Anafilaktoidna reakcija, koja je zabilježena i pri primjeni meloksikama u terapijskim dozama, može se javiti i kod predoziranja.

Terapija predoziranja je simptomatska, uz uobičajene mjere za održavanje normalne funkcije organizma.
Kliničkim ispitivanjem dokazano je da kolestiramin, primijenjen peroralno u dozi od 4 mg 3 puta na dan, ubrzava izlučivanje meloksikama.
U slučaju predoziranja treba prekinuti primjenu MOVALIS tableta i obratiti se liječniku!

Pročitajte više:

Movalis tablete – upute o lijeku

Movalis – mjere opreza, nuspojave i posebna upozorenja

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Movalis tablete – doziranje i način primjene

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.