Kalinor šumeće tablete – Uputa o lijeku

Pažljivo pročitajte ovu uputu prije nego što počnete uzimati ovaj lijek.

 • Sačuvajte ovu uputu, možda ćete je trebati ponovno pročitati.
 • Imate li dodatnih pitanja, obratite se svojem liječniku ili ljekarniku.
 • Ovaj lijek propisan je vama osobno i ne smijete ga davati drugima. Može im naškoditi, čak i kada su njihovi simptomi isti kao vaši.
 • Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti o tome svog liječnika ili ljekarnika.

Ova uputa sadrži

 1. Što su Kalinor šumeće tablete i za što se koriste
 2. Prije nego počnete uzimati Kalinor šumeće tablete
 3. Kako uzimati Kalinor šumeće tablete
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Kalinor šumeće tablete
 6. Dodatne informacije

1. Što su Kalinor šumeće tablete i za što se koriste

Kalinor šumeće tablete sadrže mineral kalij koji se koristi za održavanje ravnoteže kalija i sprječavanje nastajanja bubrežnih kamenaca.

Kalinor šumeće tablete se koriste:

Za nadoknadu kalija kod:

 • izrazito niske koncentracije kalija u krvi (hipokalijemija < 3,2 mmol/l), osobito u osoba koje zbog metaboličkog poremećaja imaju stanje povećane kiselosti u krvi (metabolička acidoza)
 • poremećaja živčane i mišićne aktivnosti (hipokalijemijski neuromuskularni poremećaji) ili poremećaja srčanog ritma povezanih s manjkom kalija
 • niske koncentracije kalija u krvi (hipokalijemija) u osoba koje uzimaju lijekove za srce na bazi digitalisa

Za sprječavanje opadanja koncentracije kalija u krvi (hipokalijemija) kod:

 • stanja povećane kiselosti u krvi zbog nakupljanja ketona (ketoacidoza), primjerice zbog dijabetesa

Za sprječavanje ponovne pojave bubrežnih kamenaca (metafilaksa bubrežnih kamenaca) kod:

 • kalcijevih kamenaca (kada bubrežni kanalići nisu sposobni izlučiti dovoljne količine vodikovih iona, primjerice u bolesnika s bubrežnom tubularnom acidozom)
 • izrazito niskog izlučivanja citrata (hipocitraturija < 320 mg/dan različitog podrijetla)
 • kamenaca mokraćne kiseline

2. Prije nego počnete uzimati Kalinor šumeće tablete

Nemojte uzimati Kalinor šumeće tablete

 • ako ste alergični (preosjetljivi) na djelatne tvari: kalijev citrat, kalijev hidrogenkarbonat, bezvodnu citratnu kiselinu ili bilo koji drugi sastojak Kalinor šumećih tableta

Ne smijete uzimati Kalinor šumeće tablete ako bolujete od stanja koja su često praćena s nenormalno visokim razinama kalija u krvi (hiperkalijemija), kao što su:

 • dehidracija (manjak vode u tijelu zbog poremećene ravnoteže vode i soli)
 • oštećenje ekskretorne funkcije bubrega (smanjeno izlučivanje putem bubrega)
 • Addisonova bolest (nedostatak kortikoida nadbubrežne žlijezde, tipična je brončana boja kože)
 • povremena paraliza (Gamstorp sindrom, rijetka nasljedna bolest koja se očituje napadajima paralize pri visokim koncentracijama kalija u krvi)
 • Ne smijte uzimati Kalinor šumeće tablete ako bolujete od rijetkih nasljednih bolesti kao što su netolerancija fruktoze, malapsorpcija glukoze-galaktoze ili nedostatak saharoza-izomaltaze.

Budite posebno oprezni s Kalinor šumećim tabletama

 • ako imate anemiju srpastih stanica (poremećaj stvaranja crvenog pigmenta u krvi, koji se pojavljuje uglavnom u ljudi afričkog porijekla)
 • ako istovremeno primate lijekove koji djeluju slično atropinu (antikolinergici)
 • lijekove koji štede kalij tako da povećavaju izlučivanje mokraćom (diuretici koji štede kalij)
 • lijekove koji suzbijaju aktivnost hormona kore nadbubrežne žlijezde (antagonisti aldosterona) neke lijekove za snižavanje krvnog tlaka (ACE inhibitori)
 • lijekove sa štetnim učinkom na bubrege kao što su lijekovi protiv bolova i reumatizma (nesteroidni protuupalni lijekovi i slični lijekovi).

Interakcije s lijekovima koje već uzimate, mogu prouzrokovati nenormalno visoke razine kalija u krvi (hiperkalijemija) zbog prekomjernog nakupljanja kiseline u krvi (acidoza), iznenadnog poremećaja funkcije bubrega ili kao rezultat nekih drugih stanja.

Prije početka primjene lijeka, treba provjeriti acidobaznu i elektrolitsku ravnotežu, srčani ritam, a kod starijih bolesnika i bubrežnu funkciju.

Te vrijednosti treba nadzirati tijekom liječenja, prvo u kraćim, a potom u duljim razmacima.

Uzimanje drugih lijekova

Molimo obavijestite svojeg liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji drugi lijek, uključujući i lijekove koji se izdaju bez recepta.

Povišena koncentracija kalija u krvi smanjuje učinak srčanih glikozida, a snižena koncentracija kalija u krvi pojačava njihovo štetno (aritmogeno) djelovanje na srčani ritam.

Lijekovi koji suzbijaju aktivnost hormona kore nadbubrežne žlijezde (antagonisti aldosterona), lijekovi koji štede kalij tako da povećavaju izlučivanje mokraćom (diuretici koji štede kalij), neki lijekovi za sniženje krvnog tlaka (ACE inhibitori) i neki lijekovi protiv bolova i reumatizma (nesteroidni protuupalni lijekovi i periferni analgetici) smanjuju izlučivanje kalija putem bubrega.

Uzimanje Kalinor šumećih tableta s hranom i pićem

Nisu vjerojatne interakcije između Kalinor šumećih tableta i hrane kao i pića.

Trudnoća i dojenje

Zatražite savjet od svojeg liječnika ili ljekarnika prije uzimanja bilo kojeg lijeka.

Budući da je srčana funkcija majke i fetusa poremećena i pri visokim i pri niskim razinama kalija, treba pomno nadzirati serumske razine kalija u majke.

Dok god su majčine serumske razine kalija u fiziološkom rasponu, nema štetnih učinaka na embrio, fetus ili dojenče.

Zasad nema podataka o štetnom djelovanju lijeka tijekom trudnoće i dojenja.

Upravljanje vozilima i strojevima

Kalinor šumeće tablete ne utječu značajno na vašu sposobnost upravljanja vozilom, na vaše reakcije ili opće obavljanje zadataka.

To se također odnosi i na upravljanje strojevima i rad u opasnim uvjetima.

Važne informacije o nekim sastojcima Kalinor šumećih tableta

Ovaj lijek sadrži saharozu. Ako ne podnosite šećer, molimo da Kalinor šumeće tablete uzimate samo nakon savjetovanja s vašim liječnikom.

1 šumeća tableta sadrži 1,42 g saharoze tj. 0,12 krušnih jedinica što treba uzeti u obzir ako imate dijabetes i trebate posebnu dijetu.

Učestalo i dugotrajno uzimanje Kalinor šumećih tableta može biti štetno za vaše zube (karijes).

3. Kako uzimati Kalinor šumeće tablete

Uvijek uzimajte Kalinor šumeć e tablete točno kako vam je rekao vaš liječnik. Ako niste sigurni, provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Uobičajena doza je 1 do 3 šumeće tablete dnevno.

Nadoknada kalija

Doziranje Kalinora treba prilagoditi stupnju nedostatka kalija. U pravilu je dovoljno uzeti 40 do 100 mmol kalija na dan, a ne smije se uzeti više od 160 mmol na dan.

Pojedinačna doza ne smije biti veća od 40 mmol kalija, a to odgovara količini koja se nalazi u jednoj tableti Kalinora.

Sprječavanje ponovne pojave bubrežnih kamenaca

Liječnik treba odabrati dozu pri kojoj se izlučuje više od 320 mg citrata na dan i pri kojoj je pH mokraće između 6,2 i 6,8.

To se obično postiže dozom od 1 do 2 šumeće tablete na dan.

Pojedinačna doza ne smije biti veća od jedne Kalinor šumeće tablete na dan, što odgovara 40 mmol kalija. Dnevna doza ne smije biti veća od 4 šumeće tablete.

Način primjene:

Za oralnu uporabu (nakon otapanja).

Jednu šumeću tabletu otopite u čaši vode (200 ml). Prema potrebi okus se može poboljšati s nešto šećera ili voćnoga soka.

Pripremljenu otopinu treba piti gutljaj po gutljaj, tijekom 10 do 15 minuta. Lijek se bolje podnosi ako se uzima za vrijeme obroka.

Ako dnevnu dozu čine dvije ili više šumećih tableta treba ih rasporediti tijekom dana (primjerice ujutro, u podne, navečer).

Kalinor šumeće tablete treba uzimati trajno za sprječavanje ponovne pojave bubrežnih kamenaca, odnosno sve dok se ne ukloni uzrok manjka kalija.

U ostalim slučajevima je za nadoknadu manjka kalija dovoljno uzimati lijek nekoliko dana ili tjedana.

Ako mislite da je učinak Kalinor šumećih tableta preslab ili prejak, obratite se svojem liječniku ili ljekarniku.

Ako uzmete više Kalinor šumećih tableta nego što ste trebali

Bubrezi koji normalno rade brzo izlučuju višak kalija. Opasno povišenje koncentracije kalija u krvi moguće je samo u slučaju većeg predoziranja.

Budući da izrazito visoke koncentracije kalija u krvi oštećuju normalan rad srca, u slučaju većeg predoziranja trebate se odmah obratiti liječniku koji će laboratorijskim testovima provjeriti koncentraciju kalija i/ili pomoću EKG-a provjeriti vaš srčani ritam.

Ako je potrebno, liječnik će odgovarajućim mjerama stabilizirati srčane funkcije i koncentraciju kalija u krvi. Blago povišene koncentracije kalija obično se izluče kroz bubrege bez daljnjeg liječenja.

Ako ste zaboravili uzeti Kalinor šumeće tablete

Nemojte uzeti dvostruku dozu kako bi nadoknadili zaboravljenu tabletu.

Ako ste zaboravili uzeti jednu Kalinor šumeću tabletu, uzmite je čim ste uvidjeli svoju grešku.

Međutim, ne smijete uzeti više od jedne šumeće tablete odjedanput i ne smijete prekoračiti ukupnu dnevnu dozu.

Ako prestanete uzimati Kalinor šumeće tablete

Ako Kalinor šumeće tablete uzimate za liječenje nedostatka kalija ili za sprječavanje nastanka nedostatka kalija, onda je količina kalija koja se nalazi u Kalinor šumećim tabletama neophodna za održavanje ravnoteže kalija u vašem tijelu.

Bez dodatnog unosa kalija Kalinor šumećim tabletama, unos kalija s hranom neće biti dovoljan da bi zadovoljio vašu trenutnu potrebu za kalijem.

Prema tome, ako privremeno ili trajno prekinete uzimanje Kalinor šumećih tableta, može se pojaviti manjak kalija sa štetnim posljedicama na funkciju vašeg srca, živaca i mišića.

Ako Kalinor šumeće tablete uzimate za sprje čavanje ponovnog stvaranja bubrežnih kamenaca, kalijev citrat u tabletama je neophodan za regulaciju sastava vaše mokraće.

Bez dodatnog unosa kalijevog citrata Kalinor šumećim tabletama, sastav vaše mokraće pogoduje stvaranju bubrežnih kamenaca.

Vaša mokraća će biti suviše kisela a omjer između sastojaka koji potiču stvaranje bubrežnih kamenaca i onih koji to sprječavaju nepovoljan.

Ako privremeno ili trajno prekinete liječenje Kalinor šumećim tabletama, mogu se pojaviti bubrežni kamenci.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Kalinor šumećih tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Kalinor šumeće tablete mogu izazvati nuspojave, koje se ne moraju pojaviti kod svih bolesnika.

Tablica učestalosti u nastavku se uobičajeno koristi za procjenu nuspojava:

 • Vrlo česte: Manje od 1 na 10 liječenih osoba
 • Česte: Manje od 1 na 10 ali više od 1 na 100 liječenih osoba
 • Manje česte: Manje od 1 na 100 ali više od 1 na 1.000 liječenih osoba
 • Rijetke: Manje od 1 na 1.000 ali više od 1 na 10.000 liječenih osoba
 • Vrlo rijetke: Manje od 1 na 10.000 liječenih osoba, uključujući pojedinačne slučajeve

Srčani poremećaji:

vrlo rijetko:

 • povećana doza kalija može dovesti do aritmije

Poremećaji probavnog sustava:

manje često:

 • žgaravica
 • bol u trbuhu
 • proljev
 • podrigivanje, mučnina i povraćanje
 • nadimanje

Poremećaji metabolizma i probave:

rijetko:

 • hiperkalijemija

Poremećaji kože i potkožnog tkiva:

rijetko:

 • alergijske reakcije kao što su ekcemi, svrbež, crvenilo.

U ovim slučajevima treba prekinuti liječenje Kalinorom.

Što treba poduzeti u slučaju nuspojava?

Bilo koju mučninu ili gore navedenu nuspojavu vezanu uz probavni sustav nije potrebno posebno liječiti, ako je sigurno da je uzrokovana Kalinor šume ćim tabletama.

Da bi se spriječila pojava ovih učinaka treba Kalinor šumeće tablete potpuno otopili u dovoljnoj količini vode.

Pripremljenu otopinu popijte polagano i nikada je ne uzimajte na prazan želudac. Molimo vas da slijedite upute u poglavlju o doziranju.

Ako se pojavi alergijska reakcija (reakcija preosjetljivosti), javite se svojem lije čniku i prekinite uzimanje Kalinor šumećih tableta.

Vaš liječnik bi trebao ispitati koji je sastojak u Kalinor šumećim tabletama izazvao alergijsku reakciju kako biste tu tvar ubuduće mogli izbjegavati.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Kalinor šumeće tablete

Kalinor šumeće tablete morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Kalinor šume će tablete se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju. Datum isteka roka valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.

Držite spremnik u vanjskoj kutiji. Dobro zatvorite spremnik kako biste zaštitili sadržaj od vlage. Nemojte koristiti Kalinor šumeće tablete ako su vlažne.

Lijekove ne smijete bacati u kanalizaciju ili kućanski otpad. Upitajte svojeg ljekarnika kako zbrinuti lijekove koji vam nisu više potrebni. Ove mjere pomažu u očuvanju okoliša.

6. Dodatne informacije

Što Kalinor šumeće tablete sadrže

Djelatne tvari su: 2,17 g kalijevog citrata, 2,00 g kalijevog hidrogenkarbonata, 2,057 g citratne kiseline, bezvodne

Ostali sastojci su: makrogol 6000, saharin, saharoza, sirup glukoze, aroma limuna

Kako Kalinor šumeće tablete izgledaju i sadržaj pakiranja

Kalinor šumeće tablete su bijele, okrugle tablete hrapave površine s izbrušenim rubovima na suženjima i donjoj površini.

Dostupne su u pakovanju od 15 tableta koje se nalaze u plastičnoj tubi s bijelim polietilenskim zatvaračem.

Napomene:

Ime i adresa nositelja odobrenja za stavljanje u promet gotovog lijeka

Desma d.o.o. Glamočka 4 10 000 Zagreb, Hrvatska

Ime i adresa proizvođača lijeka

Nordmark Arzneimittel GmbH & Co. KG Pinnauallee 4, Uetersen Njemačka

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kalinor, kalij tablete, kalinor sumece tablete, kalij sumece tablete, kalinor tablete, kalij u tabletama, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kalinor šumeće tablete – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.