Fursemid tablete (40mg) – Uputa o lijeku

Proizvođač: Belupo
Samo na recept? DA
Primjena: Diuretici

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

SASTAV

FURSEMID 40 mg tablete: jedna tableta sadržava 40 mg furosemida.

 • Pomoćne tvari: laktoza, mikrokristalna celuloza ..

PAKIRANJE

FURSEMID 40 mg tablete: 12, 20 i 100 tableta u kutiji.

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA

Furosemid je snažan diuretik uzlaznog kraka Henleove petlje.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

Na recept , samo u ljekarnama.

ROK VALJANOSTI

Otisnut je na pakiranju. Lijek se ne smije primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

NAČIN ČUVANJA LIJEKA

Čuvati pri temperaturi do 25ºC. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece!

Primjena

Terapijske indikacije

Fursemid 40 mg tablete namijenjene su liječenju sljedećih bolesti i stanja:

 • hipertenzije
 • u bolesnika s bubrežnim zatajenjem i kongestivnim zatajenjem srca te u onih u kojih se iz nekih drugih razloga (nuspojave, neučinkovitost) ne mogu rabiti tiazidski diuretici
 • edema uslijed kongestivnog zatajivanja srca, ciroze jetre i bolesti bubrega uključivo i nefrotski sindrom
 • hiperkalcemije.

Doziranje

Doziranje i način primjene

Uz pažljivu liječničku kontrolu doziranje je individualno i ovisno o kliničkoj slici.

Odrasli

 • hipertenzija – početno 2 puta na dan po 40 mg (2 puta po 1 tableta na dan), a kasnije ovisno o bolesnikovom odgovoru i trenutnoj kliničkoj slici. Početno smanjiti dozu ostalih antihipertenziva, zbog mogućnosti pojave jakog sniženja krvnog tlaka.
 • edemi – početno 20-80 mg (1/2 do 2 tablete) kao jutarnja doza, a zatim titrirati dozu održavanja povećavajući dozu po 20-40 mg (1/2 do 1 tabletu) do željenog učinka, odnosno do maksimalno 600 mg na dan. Doza se ne smije povećavati prije no što prođe 6-8 sati od prethodne doze. Ovisno o potrebi, dnevna doza može se podijeliti u 2-3 doze (svakih 8-12 sati) i primjenjivati svaki drugi dan ili 2-4 uzastopna dana u tjednu. Uklanjanje edema najučinkovitije i najsigurnije se postiže intermitentnim doziranjem.
 • hiperkalcemija – 120 mg na dan (3 tablete) bilo odjednom, bilo podijeljeno u 2-3 pojedinačne doze.

Djeca

 • kao diuretik – početno 2 mg/kg tjelesne mase, a kasnije se doza može povećavati za dodatnih 1-2 mg/kg tjelesne mase do željenog učinka. Doza se ne smije povećavati prije no što prođe 6-8 sati od prethodne doze. Doza održavanja mora biti minimalna učinkovita doza.
  Ne preporučuju se doze veće od 6 mg/kg tjelesne mase.

Predoziranje

Klinički znaci predoziranja nastaju uslijed diuretskog učinka furosemida: dehidracija, hipovolemija, hipotenzija, poremećaj ravnoteže elektrolita, hipokalijemija i hipokloremična alkaloza.

Manjak elektrolita može se očitovati slabošću, vrtoglavicom, mentalnom konfuzijom, anoreksijom, letargijom, povraćanjem i grčevima.

U slučaju predoziranja Fursemid tabletama treba odmah prekinuti primjenu lijeka, izazvati povraćanje i hitno se obratiti liječniku!

Liječenje predoziranja: sastoji se od uobičajenih mjera za održanjem normalne funkcije organizma i nadoknade ekscesivnog gubitka tekućine i elektrolita.

Obvezna je adekvatna drenaža (kateterizacija) u bolesnika s bilo kojim stupnjem opstrukcije izlaza mokraće (na primjer, kod hipertrofije prostate). Hemodijaliza ne ubrzava eliminaciju furosemida iz organizma.

Mjere opreza

Simptomi smetnji otjecanja mokraće (npr. kod hidronefroze, hipertrofije prostate, stenoze uretera) mogu se pogoršati nakon primjene furosemida. U nekih bolesnika postoji povećani rizik za razvoj hipokalijemije.

Bolesnici s povećanim rizikom za razvoj hipokalijemije su oni u kojih je prisutno neko od sljedećih stanja:

 • uzimanje preparata digitalisa ili diuretika koji ne štede kalij
 • jaki proljevi
 • kongestivno zatajenje srca
 • ciroza jetre i ascites
 • ventrikularne aritmije u anamnezi
 • nefropatija s gubitkom kalija
 • stanja praćena povećanom razinom aldosterona.

Tijekom primjene Fursemid tableta, a posebice u gore navedenim stanjima, potrebno je redovito praćenje elektrolita u serumu, te po potrebi nadoknada kalija i natrija.

Također je moguća pojava tinitusa te privremenog ili trajnog oštećenja sluha. Gluhoća je obično privremena i kratka trajanja (1-24 sata). Pri primjeni Fursemid tableta moguće su i fotosenzibilne reakcije.

Prilikom liječenja Fursemid tabletama moguće su promjene rezultata laboratorijskih testova: porast vrijednosti glukoze u urinu i krvi; porast vrijednosti ureje i mokraćne kiseline u krvi; sniženje vrijednosti kalcija, klorida, kalija, magnezija i natrija u krvi.

Kontraindikacije

Fursemid tablete se ne smiju primijeniti u bolesnika u kojih postoji:

 • preosjetljivost na furosemid ili na neki od pomoćnih sastojaka lijeka
 • preosjetljivost na sulfonamide
 • anurija
 • hepatička koma
 • teška hipokalijemija, hiponatremija i/ili hipovolemija.

Trudnoća

Furosemid prolazi kroz placentu. Fursemid tablete smiju se primijeniti u trudnoći samo kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za majku prevladava moguće rizike po fetus.

Dojenje

Furosemid se izlučuje u majčino mlijeko, te može predstavljati rizik za dojenče. Stoga se ne preporučuje primjena lijeka u dojilja.

Novorođenčad

U novorođenčadi je produljeno izlučivanje furosemida iz krvi, stoga treba produljiti razmak između dvije doze.

Nedonoščad

U nedonoščadi primjena furosemida zbog stimuliranja renalne sinteze prostaglandina E2 može uzrokovati češću pojavu perzistirajućeg duktusa arteriozusa. Uočena je i pojava bubrežnih kalcifikacija.

Stariji bolesnici

Stariji bolesnici osjetljiviji su na promjene tlaka i elektrolita i u njih postoji veći rizik od nastanka sinkope ili embolije. U starijih bolesnika je češća pojava smanjenja funkcije bubrega, stoga je potrebno prilagoditi dozu.

Bolesnici s poremećenom funkcijom jetre

Kod poremećene funkcije jetre, uključujući i cirozu i ascites, potreban je oprez zbog rizika od dehidracije i poremećaja ravnoteže elektrolita koji mogu dovesti do hepatičke kome i smrti.

Tim se bolesnicima, prilikom uvođenja furosemida u terapiju, preporuča boravak u bolnici.

Bolesnici s poremećenom funkcijom bubrega

U bolesnika s poremećenom funkcijom bubrega u slučaju rastuće azotemije, oligurije ili reverzibilnog porasta kreatinina treba obustaviti daljnju primjenu lijeka.

Bolesnici s akutnim infarktom miokarda

Zbog opasnosti od razvoja šoka potrebno je izbjegavati pojačanu diurezu.

Bolesnici s dijabetesom

Oprez je potreban zbog moguće smanjene tolerancije glukoze.

Bolesnici s gihtom

Kako furosemid može povisiti razinu mokraćne kiseline u krvi, potreban je oprez kako u akutnom gihtu, tako i u asimptomatskoj fazi bolesti.

Bolesnici s drugim bolestima

Prilikom primjene furosemida moguća je pojava pankreatitisa, kao i aktivacije sistemskog lupusa eritematodesa.

Utjecaj na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima

Tijekom dugotrajnog liječenja moguća je pojava neželjenih djelovanja, kao što su: hipotenzija, osjećaj pritiska u glavi, glavobolja, vrtoglavica, smetnje vida, tinitus ili oštećenje sluha te u krajnjem slučaju sinkopa.

Gore navedeno, u određenim okolnostima, može utjecati na smanjenje psihofizičkih sposobnosti bolesnika u izvršavanju radnji koje zahtijevaju mentalnu pozornost, kao što je rad sa strojevima ili upravljanje vozilom.

Nuspojave

Tijekom dugotrajnog liječenja furosemidom, kao i pri primjeni drugih diuretika, moguća je pojava poremećaja ravnoteže vode i elektrolita, kao posljedice stimuliranja diureze.

U starijih bolesnika, a osobito na početku liječenja, prekomjerna diureza može uzrokovati smetnje krvotoka.

Smetnje se najčešće očituju:

 • smanjenjem krvnog tlaka, osjećajem pritiska u glavi, glavoboljom, vrtoglavicom, smetnjama vida; u krajnjem slučaju moguća je hipovolemija, dehidracija, suhoća usta, sinkopa i poremećaji zgrušavanja.

Kao i kod ostalih diuretika koji ne štede kalij, primjena furosemida može izazvati hipokalijemiju, osobito u predisponiranih bolesnika. Tu nuspojavu moguće je izbjeći praćenjem elektrolita u serumu, te nadomještanjem istih po potrebi.

U pojedinim slučajevima mogu se javiti i sljedeće nuspojave:

 • probavni sustav: iritacija ustiju ili želuca, grčevi, mučnina, povraćanje, proljev, opstipacija, anoreksija, pankreatitis, žutica (intrahepatička kolestatska)
 • središnji živčani sustav: nemir, tinitus ili oštećenje sluha, parestezije, omaglica, ksantopsija
 • krv i krvotvorni organi: purpura, anemija, trombocitopenija, leukopenija, agranulocitoza, aplastična anemija
 • koža/alergije: svrbež, osip, urtikarija, fotosenzibilizacija, purpura, erythema multiforme, nekrotizirajući angiitis, eksfolijativni dermatitis
 • srce i krvne žile: ortostatska hipotenzija koju može pojačati alkohol, barbiturati i narkotici
 • ostale: hiperglikemija, glikozurija, hiperurikemija, mišićni spazam, spazam mokraćnog mjehura. U slučaju nuspojave, treba se obratiti liječniku ili ljekarniku!

Interakcije

Prije primjene Fursemid tableta, izvijestite liječnika o svim lijekovima koje uzimate!

Najveći klinički značaj imaju interakcije furosemida s amfotericinom B, antidijabeticima, antikoagulansima, glikozidima digitalisa, lijekovima koji uzrokuju hipokalijemiju, lijekovima s hipotenzivnim učinkom, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, litijem, nefrotoksičnim i ototoksičnim lijekovima.
Hrana smanjuje bioraspoloživost furosemida, a time i njegov diuretski učinak.

Napomene

IME I ADRESA NOSITELJA ODOBENJA / PROIZVOĐAČA

Belupo, lijekovi i kozmetika, d.d. Ulica Danica 5 48 000 Koprivnica, Hrvatska

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: fursemid, fursemid tablete, fursemid nuspojave, fursemid tablete nuspojave, furosemid, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu