Dinamico tablete (25/50/100mg) – Uputa o lijeku

Proizvođač: Pliva
Samo na recept? NE
Primjena: pripravci za erekcijsku disfunkciju

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza

Opis

Djelatna tvar Dinamica je sildenafil. Svaka film tableta sadržava 25 mg, 50 mg ili 100 mg sildenafila u obliku citrata.

Dinamico također sadrži slijedeće pomoćne tvari:

  • mikrokristalna celuloza, kroskarmeloza natrij, hidroksipropilceluloza, silicij dioksid bezvodni, magnezij stearat, hipromeloza, laktoza monohidrat, titan dioksid (E171), Macrogol 4000, natrij citrat, boja E132.

Dinamico tablete 25 mg i 50 mg su plave, okrugle bikonveksne film tablete.

Dinamico tablete 100 mg su plave, okrugle bikonveksne film tablete, sa razdjelnom crtom na obje strane.

Dinamico tablete su dostupne u blisterima koji sadrže 1 ili 4 tablete. Dinamico pripada skupini lijekova koji se nazivaju inhibitorima fosfodiesteraze tipa 5.

Djeluje tako što pomaže opuštanju krvnih žila u penisu, omogućavajući dotok krvi u penis pri spolnom uzbuđenju.

Dinamico će vam pomoći da postignete erekciju samo ukoliko ste spolno stimulirani.

Ne biste smjeli uzimati Dinamico ako ne patite od erektilne disfunkcije. Žene ne bi smjele uzimati Dinamico.

Lijek valja čuvati izvan dosega djece!
Lijek se ne smije rabiti nakon isteka roka valjanosti označenog na pakiranju.

Primjena

Liječenje Dinamicom namijenjeno je za muškarace s poremećajem erekcije, koji se ponekad naziva impotencijom.

To je stanje kad muškarac ne može postići ili održati ukrućen penis za uspješnu seksualnu aktivnost.

Doziranje

Uvijek uzimajte Dinamico kako vas je uputio vaš liječnik. Ako niste sigurni, provjerite kod vašeg liječnika ili ljekarnika.

Uobičajena doza je 50 mg. Dinamico trebate uzeti oko sat vremena prije spolne aktivnosti. Progutajte čitavu tabletu s malo vode.

Ako imate utisak da je učinak Dinamica prejak ili preslab, razgovarajte s vašim liječnikom ili ljekarnikom. Dinamico će vam pomoći da postignete erekciju samo ukoliko ste spolno stimulirani.

Vrijeme potrebno za početak djelovanja Dinamica razlikuje se od osobe do osobe, ali je uglavnom potrebno između pola i jednog sata.

Može se dogoditi da je za početak djelovanja potrebno dulje vrijeme i to ako ste Dinamico uzeli uz teži obrok. Uživanje alkohola može privremeno poremetiti sposobnost postizanja erekcije.

Da biste maksimalno iskoristili povoljne učinke lijeka, savjetujemo da prije uzimanja Dinamica ne pijete veće količine alkohola.

Ukoliko vam Dinamico ne pomogne u postizanju erekcije ili erekcija ne traje dovoljno dugo za završetak seksualnog odnosa, obratite se svom liječniku. Dinamico ne bi smjeli uzeti više od jedanput na dan.

Ako ste uzeli više Dinamica nego što ste trebali

Doza iznad 100 mg ne povećava učinkovitost. Međutim, rezultirat će povećanjem nuspojava i njihovog intenziteta.

Ne bi smjeli uzimati više tableta nego što vam je propisao liječnik. Ukoliko uzmete više tableta nego što vam je rečeno, obratite se svom liječniku.

Mjere opreza

Kada Dinamico treba uzimati s oprezom?

Svog liječnika trebate upozoriti ukoliko:

  • bolujete od anemije srpastih stanica (abnormalnost crvenih krvnih stanica), leukemije (rak krvnih stanica), multiplog mijeloma (rak koštane srži) ili bilo koje bolesti ili malformacije penisa. Ta stanja mogu zahtijevati posebnu pozornost pri uzimanju lijekova za erektilnu disfunkciju.
  • imate problema sa srcem. U tom slučaju bi vaš liječnik trebao pažljivo provjeriti da li vaše srce može podnijeti dodatni napor spolnog odnosa.
  • trenutno bolujete od želučanog ulkusa ili od poremećaja krvarenja (kao što je hemofilija). Dinamico ne biste smjeli uzimati uz bilo koji drugi lijek za erektilnu disfunkciju.

Posebna upozorenja

Posebna upozorenja za djecu

Dinamico se ne smije davati djeci mlađoj od 18 godina.

Posebna upozorenja za starije bolesnike iznad 65 godina starosti

Kod bolesnika starijih od 65 godina trebalo bi prilagoditi prvu dozu Dinamica.

Posebna upozorenja bolesnike s bubrežnim ili jetrenim problemima

Liječniku trebate napomenuti ako imate poteškoća s bubrezima ili jetrom. Liječnik će možda ustanoviti da je potrebno prilagoditi dozu lijeka.

Uzimanje Dinamica s hranom i pićem

Kad se Dinamico uzima s hranom, može biti potrebno malo više vremena do početka djelovanja.

Trudnoća i dojenje

Dinamico tablete nisu indicirane za žene.

Upravljanje vozilima i strojevima

Dinamico može izazvati omaglicu i djelovati na vid. Prije nego što se odlučite upravljati vozilom ili strojevima, trebate utvrditi kakva je vaša reakcija na Dinamico.

Dinamico nemojte uzimati ako:

  • uzimate lijekove koji sadrže nitrate ili sredstva koja opuštaju dušikov oksid, kao što je amil nitrit. Ti se lijekovi često daju za ublažavanje angine pektoris (ili “bolova u prsima”). Dinamico može izrazito pojačati djelovanje tih lijekova. Javite svom liječniku ukoliko uzimate bilo koji od tih lijekova. Ako niste sigurni, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
  • ste preosjetljivi (alergični) na sildenafil ili bilo koji pomoćni sastojak Dinamica.
  • imate teže probleme sa srcem ili jetrom.
  • ste nedavno preboljeli moždani ili srčani udar, ili pak imate nizak krvni tlak.
  • bolujete od određenih rijetkih nasljednih očnih bolesti (kao što je retinitis pigmentosa).

Nuspojave

Kao i svi lijekovi, Dinamico ima nuspojave. One su redovito blaže do umjerene naravi.

Najčešće nuspojave su glavobolja i crvenilo lica.

Rjeđe prijavljene nuspojave su probavne smetnje, omaglica, začepljen nos i učinak na vid (uključujući nijansiran vid, povećana osjetljivost na svjetlo ili zamagljen vid).

Rijetko su bile prijavljene zakrvavljene oči, bol u očima i krvavi nos, te sinkopa (nesvjestica) vrlo rijetko.

Bolovi u mišićima se mogu javiti ukoliko se Dinamico uzima češće nego jedanput na dan.

Rijetko su prijavljene produljene ili ponekad bolne erekcije nakon uzimanja sildenafila. Ako imate takvu erekciju koja traje neprekidno dulje od 4 sata, odmah bi se trebali javiti liječniku.

Rijetko su prijavljene reakcije preosjetljivosti (uključujući kožne osipe). Srčani udar, moždani udar, nepravilni otkucaji srca i smrti su bili rijetko prijavljeni u muškaraca koji su uzimali sildenafil. Većinom, ali ne svi; su ti muškarci imali srčanih problema prije uzimanja ovog lijeka.

Nije moguće utvrditi da li ovi događaji bili direktno povezani sa sildenafilom.
Ako imate bol u prsima tijekom ili nakon spolnog odnosa ne smijete uzimati nitrate, već se odmah javite svom liječniku.

Ukoliko zapazite bilo koju od navedenih nuspojava i one vam pričinjavaju teškoće, pojačavaju se ili se ne povuku ni pri daljoj uporabi lijeka, javite svom liječniku.

Ako opazite bilo kakvu nuspojavu koja nije spomenuta u ovoj uputi, molimo da o tome izvijestite svog liječnika ili ljekarnika.

Uzimanje drugih lijekova

Molimo izvijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzmali druge lijekove, čak i one bez recepta.

Dinamico tablete mogu utjecati na djelovanje nekih lijekova, osobito onih koji se rabe za liječenje bolova u prsima. U slučaju hitne medicinske pomoći upozorite one koji vam pružaju pomoć da ste uzeli Dinamico.

Nemojte uzimati Dinamico zajedno s drugim lijekovima ako vam vaš liječnik nije izričito rekao da to smijete činiti.

Dinamico može ozbiljno pojačati djelovanje lijekova koji sadrže nitrate, kao i sredstava koja otpuštaju dušikov oksid, kao što je amil nitrit. Ti se lijekovi često koriste za ublažavanje angine pektoris (ili “bolova u prsima”).

Ne biste trebali uzimati Dinamico ako upotrebljavate te lijekove. Ako uzimate inhibitore proteaze, kao na primjer za liječenje HIV-a, liječnik vas može uputiti na najnižu dozu (25 mg) Dinamica.

Ako uzimate alfa blokatore za liječenje visokog krvnog tlaka ili problema s prostatom, trebali biste izbjegavati uzimanje doze veće od 25 mg Dinamica istovremeno (unutar 4 sata) kada uzimate svoju dozu alfa blokatora.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.69 / 5   52

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dinamico tablete, dinamiko, dinamico pliva, dinamico tablete za potenciju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu