Clarexid tablete (250/500mg) – Uputa o lijeku

Molimo Vas da prije nego što počnete uzimati lijek pažljivo pročitate ovu uputu.

 • Uputu sačuvajte jer će te ju vjerojatno željeti ponovno čitati.
 • U ovoj su uputi sadržane važne informacije o lijeku Clarexid tablete.
 • Ukoliko o svojoj bolesti ili o lijeku koji uzimate, želite saznati nešto više, obratite se liječniku ili ljekarniku. Ovaj lijek je propisan Vama. Nemojte ga davati drugim osobama. Može im naštetiti, čak i onda ako su njihovi simptomi isti kao i Vaši.
 • Ukoliko neka od nuspojava postane ozbiljnom, ili ako primijetite neku nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi, molimo Vas, obratite se liječniku ili ljekarniku.

Sadržaj upute:

 1. Što su Clarexid tablete i za što se koriste?
 2. Prije nego počnete uzimati Clarexid tablete.
 3. Kako uzimati Clarexid tablete?
 4. Moguće nuspojave
 5. Kako čuvati Clarexid tablete?
 6. Dodatne informacije

1. Što su Clarexid tablete i za što se koriste?

Clarexid tablete pripadaju skupini lijekova koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija

Clarexid tablete upotrebljavaju se za liječenje infekcija kao što su:

 • Infekcije donjih dišnih puteva (akutno pogoršanje kroničnog bronhitisa, upala pluća).
 • Infekcije gornjih dišnih puteva (npr. upala sinusa i ždrijela).
 • Infekcije kože i potkožnog tkiva (npr. folikulitis, celulitis i erizipel).
 • Infekcija uzrokovana s Helicobacter pylori povezana s vrijedom (ulkusom) dvanaesnika

2. Prije nego počnete uzimati Clarexid tablete

Nemojte uzimati Clarexid tablete:

 • ukoliko znate da ste alergični na klaritromicin, druge makrolidne antibiotike poput eritromicina ili azitromicina, ili bilo koji od ostalih sastojaka tableta.
 • Za vrijeme uzimanja tableta ergotamina ili dihidroergotamina, ili upotrebljavati inhalatore s ergotaminom za migrenu. Savjetujte se s Vašim liječnikom o alternativnim lijekovima.
 • Ako uzimate terfenadin ili astemizol (koji se često uzimaju za liječenje peludne groznice ili alergija) ili tablete cisaprida ili pimozida budući da kombinacija ovih lijekova ponekad može uzrokovati ozbiljne poremećaje srčanog ritma.

Upitajte Vašeg liječnika za savjet o alternativnim lijekovima.

Kada je nužan poseban oprez pri uzimanju Clarexid tableta?

Ukoliko imate problema s jetrom ili bubrezima, savjetujte se s Vašim liječnikom prije uzimanja ovih tableta.

Uzimanje drugih lijekova

Savjetujte se s Vašim liječnikom ukoliko uzimate bilo koji od slijedećih lijekova:

 • digoksin (lijek za srce)
 • varfarin (lijek protiv zgrušavanja krvi)
 • ergotamin ili dihidroergotamin (za migrenu)
 • karbamazepin ili fenitoin (lijekovi za epilepsiju), teofilin (pomaže kod otežanog disanja)
 • terfenadin ili astemizol (za peludnu groznicu ili alergiju), triazolam ili midazolam (sedativi)
 • dizopiramid (lijek za srce)
 • simvastatin ili lovastatin (za povišeni kolesterol), cisaprid (za želučane poteškoće)
 • ciklosporin, pimozid, zidovudin, rifabutin (za liječenje nekih infekcija) takrolimus (kod transplantacije organa)

Clarexid tablete ne interferiraju s peroralnim kontraceptivima

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, nemojte uzimati Clarexid tablete bez prethodnog savjetovanja s Vašim liječnikom, budući da nije poznato da li su Clarexid tablete sigurne u trudnoći i za vrijeme dojenja.

Upravljanje vozilima i rad ma strojevima

Nema podataka o utjecaju na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

3. Kako uzimati Clarexid tablete?

Za infekcije donjih i gornjih dišnih puteva te infekcije kože i potkožnog tkiva:

Uobičajena doza Clarexid tableta za odrasle i djecu stariju od 12 godina iznosi 250 mg dva puta dnevno tijekom sedam dana, npr. jedna tableta od 250 mg ujutro i jedna rano navečer.

Vaš liječnik može u slučaju teških infekcija povisiti dozu na 500 mg dva puta dnevno.

Nemojte davati ove tablete djeci mlađoj od 12 godina.

Za liječenje infekcije uzrokovane s Helicobacter pylori povezane s vrijedom (ulkusom) dvanaesnika:

Postoji niz učinkovitih terapijskih kombinacija za liječenje infekcije s Helicobacter pylori u kojima se Clarexid tablete uzimaju zajedno s jednim ili dva druga lijeka.

Ove kombinacije uključuju slijedeće:

 • Jedna Clarexid tableta od 500 mg koja se uzima dva puta dnevno zajedno s 1000 mg amoksicilina, koji se uzima dva puta dnevno plus lanzoprazol, 30 mg dva puta dnevno tijekom 7 – 14 dana.
 • Jedna Clarexid tableta od 500 mg koja se uzima dva puta dnevno zajedno s 400 mg metronidazola, koji se uzima dva puta dnevno i lanzoprazol, 30 mg dva puta dnevno tijekom 7 dana.
 • Jedna Clarexid tableta od 500 mg koja se uzima dva puta dnevno zajedno s 1000 mg amoksicilina ili 400 mg metronidazola, koji se uzima dva puta dnevno i omeprazol, 40 mg dnevno tijekom 7 dana.
 • Jedna Clarexid tableta od 500 mg koja se uzima dva puta dnevno zajedno s 1000 mg amoksicilin, koji se uzima dva puta dnevno i omeprazol, 20 mg jednom dnevno tijekom 10 dana.
 • Jedna Clarexid tableta od 500 mg, koja se uzima tri puta dnevno tijekom 14 dana zajedno s 40 mg omeprazola, koji se uzima jednom dnevno.

Terapijska kombinacija koju ćete primiti može se u manjoj mjeri razlikovati od gore navedenih. Vaš će liječnik odlučiti koja Vam terapijska kombinacija najbolje odgovara.

Ukoliko niste sigurni o tome koje tablete trebate uzimati ili koliko dugo ih trebate uzimati, molimo Vas da prethodno upitate za savjet Vašeg liječnika.

Nemojte prestati uzimati Clarexid tablete zato što se osjećate bolje. Važno je da tablete uzimate onoliko dugo koliko Vam je liječnik rekao, inače se problem može vratiti.

Ako uzmete više Clarexid tableta nego što treba

Ukoliko slučajno uzmete više Clarexid tableta u jednom danu od onoga što Vam je liječnik rekao, hitno potražite medicinsku pomoć. Predoziranje Clarexid tabletama može uzrokovati povraćanje i bolove u trbuhu.

Ako zaboravite uzeti Clarexid tablete

Ukoliko zaboravite uzeti Clarexid tabletu, uzmite ju odmah nakon što se sjetite. Nemojte u jednom danu uzimati više tableta od onoga što Vam je liječnik preporučio.

U slučaju bilo kavkih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Clarexid tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi Clarexid tablete mogu izazvati nuspojave.

Clarexid tablete se obično dobro podnose.

 • Clarexid tablete mogu ponekad uzrokovati želučane probleme poput osjećaja mučnine, povraćanja, bola u želucu, poremećaja probave ili proljeva. Također možete osjetiti trnce.
 • Nadalje, opisani su glavobolja, bolovi u zglobovima ili mišićima. Ukoliko se za vrijeme ili nakon uzimanja Clarexid tableta pojavi teški ili dugotrajni proljev, s primjesama krvi ili sluzi, odmah se savjetujte s Vašim liječnikom.
 • Ukoliko Vam se za vrijeme uzimanja Clarexid tableta vadi krv, jetreni enzimi mogu biti povišeni. Ove se vrijednosti obično vraćaju na normalu i pojava simptoma nije vjerojatna.

Međutim, Clarexid tablete mogu rijetko uzrokovati žuticu i ostale poremećaje jetre ili žučnog mjehura, te je stoga potrebno da se, ukoliko se općenito ne osjećate dobro, ili se pojavi žutilo kože i/ili očiju, ili blijede stolice s tamnim urinom, odmah savjetujete s Vašim liječnikom.

 • Također su opisani problemi s bubrezima, uključujući povišenu razinu proteina koji se normalno izlučuju bubrezima, te rijetko zatajivanje bubrega. Povremeno krvni nalazi mogu pokazati sniženu razinu bijelih krvnih stanica.
 • Kod uzimanja Clarexid tableta su opisane alergijske reakcije, uključujući pojavu osipa.
 • U vrlo rijetkim slučajevima mogu se javiti poteškoće s disanjem, nesvjestica i oticanje lica i ždrijela, što može zahtijevati hitno liječenje.
 • Alergijski osipi mogu imati različite stupnjeve težine, od blagih eflorescencija sa svrbežom, do rjeđeg, znatno ozbiljnijeg stanja koje se naziva Stevens-Johnsonov sindrom (koji uzrokuje tešku bolest s ulceracijama usta, usana i kože) ili toksične epidermalne nekrolize (koja uzrokuje tešku bolest i ljuštenje kože).

Neke osobe koje uzimaju Clarexid tablete primjećuju čudan okus u ustima ili promjenu osjeta okusa i mirisa. Međutim, to su samo privremeni učinci i zbog njih ne trebate prestati uzimati tablete.

 • Vrlo rijetko može doći do promjene boje zubiju, ali se to u većini slučajeva može ukloniti profesionalnim čišćenjem zuba. Također postoje opisi prema kojima Clarexid tablete uzrokuju nateknuće ili tamnu boju jezika, upalu ždrijela i ‘osip’ usta.
 • Postoje i rijetki opisi gubitka sluha kod uzimanja klaritromicina, što je privremeni učinak i obično je reverzibilan nakon prestanka liječenja.
 • Također postoje neki opisi vrtoglavice, gubitka ravnoteže, ‘zvonjave’ u ušima, poteškoća sa spavanjem, halucinacija (priviđenja), noćnih mora, konfuzije, promjene osjećaja za realnost i panike.

Ovi su učinci obično kratkotrajni i vrlo brzo nestaju.

 • Vrlo je rijetko opisana nesvjestica uslijed niske razine šećera u krvi, kao i poremećaji raspoloženja i ponašanja, što je u teškim slučajevima zahtijevalo hospitalizaciju.
 • Vrlo rijetko se kod bolesnika mogu javiti neočekivane masnice, a krvi je potrebno duže vrijeme da se zgruša nakon porezotine kože. Također su rijetko opisane promjene srčanog ritma, upala gušterače i konvulzije.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika

5. Kako čuvati Clarexid tablete?

CLAREXID TABLETE MORATE ČUVATI IZVAN DOHVATA I POGLEDA DJECE. Ne čuvati na temperaturi iznad 25 °C.

Clarexid tablete se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

6. Dodatne informacije

Što Clarexid tablete sadrže?

Djelatna tvar Clarexid tableta je klaritromicin

Svaka Clarexid tableta sadrži 250 mg ili 500 mg klaritromicina.

Pomoćni sastojci su:

 • Jezgra: Povidon; Celuloza mikrokristalična; Karmeloza natrij, umrežena; Silicij koloidni, bezvodni, Magnezijev stearat.
 • Ovojnica: Hipromeloza; Laktoza hidrat; Titanijev dioksid (E171); Makrogol 4000; Natrijev citrat.

Kako Clarexid tablete izgledaju i sadržaj pakiranja

Clarexid 250 mg tablete su bijele, duguljaste, bikonveksne, filmom obložene tablete.

Clarexid 500 mg tablete su bijele, duguljaste, bikonveksne, filmom obložene tablete s razdjelnom crtom na jednoj strani.

Clarexidtablete dostupne su u pakovanju od po 14 tableta u blister pakovanju, u kutiji.

Napomene:

Nositelj odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet i proizvođač

PLIVA Hrvatska d.o.o. Prilaz Baruna Filipovića 25 10 000 Zagreb, Hrvatska

Način i mjesto izdavanja lijeka

Na recept, u ljekarni.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu