Belogent mast i Belogent krema – Uputa o lijeku

belogent-krema-mast

Proizvođač:
Belupo

Samo na recept?
DA

Skoči na
» opis
» primjena
» doziranje
» mjere opreza
» napomene

Opis

SASTAV

Belogent krema: 1 gram kreme sadržava 0,5 mg betametazona u obliku dipropionata i 1 mg gentamicina u obliku sulfata.

Pomoćne tvari: klorokrezol, natrij-dihidrogenfosfat monohidrat, fosfatna kiselina, makrogol cetostearil eter 22, cetostearilni alkohol, tekući parafin, bijeli vazelin, natrij-hidroksid, pročišćena voda.

Belogent mast: 1 gram masti sadržava 0,5 mg betametazona u obliku dipropionata i 1 mg gentamicina u obliku sulfata.

Pomoćne tvari: tekući parafin i bijeli vazelin.

PAKOVANJE

BELOGENT krema: tuba s 15 g, odnosno 30 g kreme.

BELOGENT mast: tuba s 15 g, odnosno 30 g masti .

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA

Belogent sadržava kombinaciju jakog kortikosteroida betametazona i antibiotika gentamicina za lokalnu primjenu na koži. Kortikosteroid betametazon djeluje protuupalno, imunosupresivno i antiproliferativno, a gentamicin je antibiotik koji, primjenjen lokalno liječi bakterijske infekcije izazvane mikroorganizmima osjetljivim na gentamicin.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

BELOGENT krema: na recept, samo u ljekarnama.

BELOGENT mast: na recept, samo u ljekarnama.

ROK VALJANOSTI

Otisnut je na pakovanju. BELOGENT ne smijete primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

NAČIN ČUVANJA LIJEKA

Čuvati pri temperaturi do 25ºC. Lijek čuvajte izvan dohvata djece!

Primjena

BELOGENT se primjenjuje kod bolesti kože koje reagiraju na lokalno liječenje kortikosteroidima, a primarno su ili sekundarno inficirane bakterijama, odnosno kad postoji mogućnost nastanka takvih infekcija:

  • inficirane alergijske i nealergijske bolesti kože: akutni, subakutni i kronični oblici kontaktnog alergijskog dermatitisa, kao i profesionalnog dermatitisa, seboroični dermatitis, pelenski dermatitis, atopijski dermatitis (neurodermitis), intertrigo, ekcematoidni numularni dermatitis, dishidrotični dermatitis, piodermizirani akutni nealergijski dermatitisi, akutni fotodermatitis, rendgenski dermatitis, inficirani dermatitisi od uboda insekata;
  • inficirane dermatoze kao psoriasis vulgaris, eksfolijativni dermatitis, lichen ruber planus itd.

Doziranje

Belogent kremu i mast primjenjujte samo na koži. Kremu primjenjujte kod akutnih vlažnih promjena kože, a mast je pogodna za liječenje kroničnih dermatoza kao npr. suhih, ljuskavih lezija i lišaja, odnosno u slučajevima kada je potreban zaštitni učinak masti.

Količinu Belogent kreme, odnosno masti koja je potrebna da bi se pokrila oboljela površina kože nanesite dva puta na dan u tankom sloju, laganim utrljavanjem.

Na područjima kože s debelim rožnatim slojem, te na mjestima s kojih se preparat tijekom normalnih aktivnosti lako uklanja (kao što su dlanovi i tabani), potrebna je češća primjena.

Trajanje liječenja ne smije biti dulje od 3 tjedna. Kod kroničnih bolesti liječenje nastavite još neko vrijeme nakon nestanka svih znakova bolesti kako bi se spriječio povrat bolesti, uz stalni liječnički nadzor.

Predoziranje

U slučaju kada se betametazon nanosi na velike površine oštećene i stoga jače propusne kože kroz dulje vremensko razdoblje (dulje od 3 tjedna) i uz primjenu zavoja, te kada se dugotrajno primjenjuje u djece i osoba s oštećenom funkcijom jetre, može doći do njegove pojačane apsorpcije u sustavnu cirkulaciju i ispoljavanja sustavnih učinaka
– supresije hipotalamo-hipofizarno-adrenalne osovine s retardacijom rasta i intrakranijalne hipertenzije (samo u djece), hiperglikemije (porasta razine šećera u krvi), glikozurije (pojave šećera u mokraći), i Cushingova sindroma.

Znakovi supresije spomenute osovine u djece uključuju usporenje rasta, smanjeni prirast težine, smanjenje kortizola u plazmi i urinu, te izostanak odgovora na ACTH stimulaciju. Intrakranijalna hipertenzija očituje se ispupčenjem fontanela, glavoboljama, te obostranim edemom papila. Terapija kod predoziranja je simptomatska, uz uobičajene mjere za održavanje normalne funkcije organizma, s time da je potrebno odmah prekinuti primjenu lijeka te se zatim obratiti liječniku.

Mjere opreza

Ako pri prvoj primjeni Belogenta dođe do reakcije preosjetljivosti na koži (uz pojavu svrbeža, peckanja i crvenila), odmah prestanite primjenjivati lijek i javite se liječniku.

Ne primjenjujte Belogent ispod zavoja, osim kada je to neophodno kao niti kod kod djece ispod pelena (posebno plastičnih) jer se tako pojačava apsorpcija lijeka.
Nemojte dugotrajno primjenjivati Belogent na lice zbog moguće pojave dermatitisa nalik na rozaceju, perioralnog dermatitisa i akni.
Ne primjenjujte Belogent u oko ili u blizini oka zbog mogućnosti nastanka katarakte (mrene), glaukoma (povišenja očnog tlaka), gljivičnih infekcija oka, te mogućnosti pogoršanja postojećeg herpesa.

Belogent nemojte koristiti za liječenje varikoznih ulkusa potkoljenice.

Djeca, bolesnici s poremećajem funkcije jetre, te bolesnici kojima je potrebna dugotrajna lokalna terapija Belogentom, osobito kada je neophodna primjena zavoja, moraju se pažljivo pratiti stoga što u njih može doći do pojačane apsorpcije betametazona, te sustavnih učinaka (vidi poglavlje PREDOZIRANJE).

Neka mjesta na tijelu kao što su prepone, pazuha i područje oko čmara, podložnija su nastanku strija pri lokalnom liječenju Belogentom, stoga primjenu na tim područjima maksimalno ograničite.

Kod pojave gljivične superinfekcije kožnih promjena, posavjetujte se s liječnikom kako bi se dodatno primjenio odgovarajući lijek. Valja imati na umu kako dugotrajna lokalna primjena gentamicina može uzrokovati pojavu mikroorganizama otpornih na gentamicin, stoga se ne preporučuje njegova lokalna primjena u bolesnika s oštećenjem imunološkog sustava, odnosno u drugih visokorizičnih skupina.

Ukoliko se razvije infekcija mikroorganizmima otpornim na gentamicin, posavjetujte se s liječnikom kako bi se primijenilo odgovarajuće liječenje.

Kontraindikacije

Belogent ne smijete primijeniti ako ste preosjetljivi na betametazon, odnosno gentamicin ili neki od pomoćnih sastojaka lijeka.
Također se BELOGENT ne smije primijeniti kod tuberkuloze kože, vakcinije, varičela, perioralnog dermatitisa i rosaceje.

Posebna upozorenja

Trudnoća

Lokalna primjena Belogent masti i kreme u trudnica dozvoljena je samo u slučajevima kada, prema procjeni liječnika, moguća korist za trudnicu prevladava moguće rizike po fetus. U tim slučajevima primjena mora biti kratkotrajna, te ograničena na malu tjelesnu površinu.

Dojenje

Prema odluci liječnika, Belogent mast i kremu možete primjenjivati ako dojite, ali preparat ne smijete nanositi na kožu dojki prije dojenja.

Djeca

U djece, zbog veće površine kože u odnosu na tjelesnu masu i nedovoljno razvijena rožnatog sloja, može doći do apsorpcije proporcionalno veće količine lokalno primijenjenog betametazona, odnosno gentamicina, te na taj način do sustavnih nepoželjnih učinaka (vidi poglavlje PREDOZIRANJE). Osim toga, valja imati na umu kako primjena preparata ispod pelena (posebice plastičnih), može dovesti do pojačane apsorpcije, jer pelene djeluju kao nepropusni zavoj. Primjenu u djece ograničite na najkraće moguće vrijeme, uz krajnji oprez.

Nuspojave

Nuspojave koje se javljaju pri lokalnoj primjeni kombinacije betametazona i gentamicina u terapijskim dozama obično su blage naravi, a mogu biti lokalne na mjestu primjene, te sustavne kao posljedica apsorpcije lijeka u cirkulaciju.

Lokalna primjena betametazona na koži može dovesti do smanjenja sadržaja kolagena u potkožnom tkivu i zbog toga uzrokovati atrofiju (stanjenje) kože, strije, ekhimoze (točkasto krvarenje u koži), teleangiektazije (vidljivo proširenje kapilara u koži), folikulitis (upalu korijena dlaka), hipertrihozu (pojačanu dlakavost kože) i alergijski kontaktni dermatitis (crvenilo, oteklina i upalni mjehurići na koži).

Preduga primjena može dovesti i do osipa, svrbeža, lokalne hiperpigmentacije kao i depigmentacije kože, depigmentacije kose te smanjenja funkcije žlijezda lojnica.

Sekundarne infekcije kože mogu se javiti kao posljedica oštećenja imunološkog sustava. Lokalne reakcije na gentamicin manifestiraju se najčešće u vidu reakcije preosjetljivosti na koži, koja je karakterizirana pojavom osipa, svrbeža, crvenila, oticanja ili drugih znakova iritacije koji nisu bili prisutni prije početka liječenja. Sustavne nuspojave lokalno primjenjenog betametazona javljaju se izuzetno rijetko, uglavnom pri predoziranju i obično nestaju odmah nakon prekida liječenja (vidi PREDOZIRANJE).

U slučaju nuspojave, obratite se liječniku ili ljekarniku!

Interakcije

Nisu poznate interakcije Belogent kreme i masti s drugim lijekovima.

Napomene

IME I ADRESA PROIZVOĐAČA

Belupo, lijekovi i kozmetika, d.d.
Ulica Danica 5
48000 Koprivnica, Hrvatska

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.05 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: belogent, belogent krema, belogent mast, belogent krem, krema belogent, belogent mast cijena, belogent mast cena, belogent krema cena, belogent krema upotreba, belogent mast upotreba, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Belogent mast i Belogent krema – Uputa o lijeku

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje