Amoxibos kapsule/suspenzija – Uputa o lijeku

Skoči na:

» opis
» primjena
» doziranje
» napomene

Opis

Sastav

1 kapsula sadrži 250,0 mg amoksicilina (u obliku amoksicilin trihidrata).

1 kapsula sadrži 500,0 mg amoksicilina (u obliku amoksicilin trihidrata).

5 ml suspenzije sadrži 250,0 mg amoksicilina (u obliku amoksicilin trihidrata).

Djelovanje

Amoksicilin je polusintetski penicilinski derivat i baktericid snažnog učinka. Inhibiranjem sinteze peptidoglikanske komponente (mukopeptid) neophodne za održanje integriteta membranske strukture ćelije bakterije, amoksicilin uzrokuje fatalnu rupturu membrane i smrt osjetljive bakterijske ćelije.

Antimikrobni spektar amoksicilina (in vitro i in vivo) uključuje:
Aerobni Gram-pozitivni mikroorganizmi: Enterococcus faecalis, Staphylococcus spp. (samo b-lactamaza negativni sojevi), Streptococcus pneumoniae, Streptococcus spp. (samo a i b-hemolitički sojevi);
Aerobni Gram-negativni mikroorganizmi: Escherichia coli (samo b-lactamaza negativni sojevi), Haemophilus influenzae (samo b-lactamaza negativni sojevi?), Neisseria gonorrhoeae (samo b-lactamaza negativni sojevi?), Proteus mirabilis (samo b-lactamaza negativni sojevi);
Helicobacter pylori.

Primjena

Indikacije

 • Infekcije uha, nosa i grla uzrokovane sa Streptococcus spp.(samo a i b-hemolitički sojevi), Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus spp., ili s Haemophilus influenzae
 • Infekcije urogenitalnog trakta uzrokovane s Escherichia coli, Proteus mirabilis, ili s Enterococcus faecalis
 • Infekcije kože i kožnih struktura uzrokovane sa Streptococcus spp. (samo a i b-hemolitički sojevi), Staphylococcus spp., ili s Escherichia coli
 • Infekcije donjeg dijela respiratornog trakta uzrokovane sa Streptococcus spp. (samo a i b-hemolitički sojevi), Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus spp., ili s Haemophilus influenzae
 • Gonoreja, akutna nekomplicirana (anogenitalne i uretralne infekcije) uzrokovane s Neisseria gonorrhoeae (u muškaraca i žena)
 • Eradikcija Helicobacter pylori u terapiji ulkusne bolesti

Doziranje

Odrasli

Infekcije uha, grla i nosa

Infekcije kože i kožnih struktura

Infekcije urogenitalnog trakta

Blagi do srednje teški oblici: 500 mg svakih 12 sati ili 250 mg svakih 8 sati.

Teški oblici: 1000 mg svakih 12 sati ili 500 mg svakih 8 sati.

Infekcije donjeg dijela respiratornog trakta
Svi oblici infekcija donjeg dijela respiratornog trakta: 1000 mg svakih 12 sati ili 500 mg svakih 8 sati.

Gonoreja, akutna nekomplicirana (anogenitalne infekcije i uretralne infekcije)3 g amoksicilina s 1 g probenecida odjednom – kao jednokratna doza.

Eradikcija Helicobacter pylori u terapiji ulkusne bolesti 1000 mg amoksicilina 2 puta na dan u trajanju od 14 dana u kombinaciji s odgovarajućim antisekretornim lijekom i antimikrobikom (kao dio trojnog terapijskog režima) ili 1000 mg amoksicilina 3 puta na dan u trajanju od 14 dana u kombinaciji s odgovarajućim antisekretornim lijekom (kao dio dvojnog terapijskog režima).

Amoksicilin se pokazao efikasnim u odraslih pacijenata primijenjen i u okviru sljedećih indikacija:

Tonzilofaringitis (uzrokovan s b-hemolitičkim streptokokom grupe A): 250 mg 3 puta na dan u trajanju od 10 dana.

Dentalni apsces: 2 doze amoksicilina od po 3 g primijenjene u razmaku 8 sati.

Sinusitis: pojedini autori preporučuju primjenu dvostruko većih doza amoksicilina (do maksimalno 3 g/dan) u tretiranju sinusitisa uzrokovanog s rezistentnim sojem Streptococcus pneumoniae.

Cistična fibroza (profilaktički tretman): 500 mg svakih 8 sati u toku dužeg vremenskog perioda, u cilju supresije razmnožavanja Haemophilus influenzae u respiratornom traktu.

Hronični bronhitis (akutna egzacerbacija): 1000 mg 2 puta na dan ili 500 mg 3 puta na dan.

Bakteriurija u trudnoći: 2 doze amoksicilina od po 3 g primijenjene u razmaku od 12 sati su prihvatljiv tretman bakteriurije u trudnoći.

Akutne nekomplicirane infekcije donjeg dijela urinarnog trakta: 3 g odjednom – kao jednokratna doza se efikasno primjenjuje kao alternativa standardnoj terapiji.

Chlamydia trachomatis infekcije u trudnoći: 500 mg 3 puta na dan u trajanju od 7 do 10 dana se može primijeniti kao zamjena za eritromicin u tretiranju Chlamydia trachomatis infekcija u trudnica.

Endokarditis (profilaksa): 2 g amoksicilina jedan sat prije očekivanog hirurškog zahvata (oralne, dentalne i procedure gornjeg dijela respiratornog trakta, te manji hirurški zahvati gastrointestinalnog i urogenitalnog trakta) se smatra lijekom izbora u profilaksi endokarditisa.

Antraks: amoksicilin se može primijeniti u profilaksi antraksa nakon ekspozicije uzročniku (Bacillus anthracis), u dozi od 500 mg 3 puta na dan u trajanju od 60 dana, i to nakon provedenog tretmana fluorokinolonom ili doksiciklinom ili ukoliko pacijent ne može primjenjivati ova dva lijeka. Također, 500 mg 3 puta na dan se može primijeniti nakon ostvarenja kliničkog poboljšanja u pacijenata s antraksom kože.

Djeca

Djeca uzrasta do 3 mjeseca i s navršena 3 mjeseca života: zbog nedovoljno razvijene funkcije bubrega koja može uticati na proces izlučivanja amoksicilina iz organizma djece ove starosne grupe, preporučuje se doza do 30 mg/kg amoksicilina na dan (podijeliti na dvije pojedinačne doze i primijeniti svakih 12 sati).

Djeca starija od 3 mjeseca života:

Infekcije uha, grla i nosa

Infekcije kože i kožnih struktura

Infekcije urogenitalnog trakta

Blagi do srednje teški oblici: 25 mg/kg/dan podijeliti na 2 pojedinačne doze i primijeniti svakih 12 sati ili 20 mg/kg/dan podijeliti na 3 pojedinačne doze i primijeniti svakih 8 sati.

Teški oblici: 45 mg/kg/dan podijeliti na 2 pojedinačne doze i primijeniti svakih 12 sati ili 40 mg/kg/dan podijeliti na 3 pojedinačne doze i primijeniti svakih 8 sati.

Pojedini autori smatraju efikasnom i tzv. terapiju kratkog trajanja u tretiranju upale srednjeg uha u djece uzrasta 3 do 10 godina: 750 mg dva puta na dan, u trajanju od 2 dana.

Infekcije donjeg dijela respiratornog trakta

Svi oblici infekcija donjeg dijela respiratornog trakta: 45 mg/kg/dan podijeliti na 2 pojedinačne doze i primijeniti svakih 12 sati ili 40 mg/kg/dan podijeliti na 3 pojedinačne doze i primijeniti svakih 8 sati.

Gonoreja, akutna nekomplicirana (anogenitalne infekcije i uretralne infekcije) 50 mg amoksicilina/kg tjelesne težine s 25 mg probenecida/kg tjelesne težine odjednom – kao jednokratna doza preporučuje se za djecu uzrasta do puberteta.

Napomena: kontraindicirana je primjena probenecida u djece mlađe od 2 godine.

Amoksicilin se pokazao efikasnim u pedijatrijskih pacijenata primijenjen i u okviru slijedećih indikacija:

Tonzilofaringitis: Preporučuju se slijedeći dozni režimi: 50 mg/kg/dan podijeliti na 2 pojedinačne doze i primijeniti svakih 12 sati u trajanju od 6 dana ili 50 mg/kg jedanput na dan u trajanju od 10 dana ili 750 mg jedanput na dan u trajanju od 10 dana.

Upala srednjeg uha (ako je uzročnik rezistentni Streptococcus pneumoniae): 80-90 mg/kg/dan podijeliti na 2 do 3 pojedinačne doze i primijeniti svakih 12 odnosno svakih 8 sati, u trajanju od 10 dana.

Antraks: amoksicilin se može primijeniti u profilaksi antraksa nakon ekspozicije uzročniku (Bacillus anthracis) u dozi od 80 mg/kg/dan, podijeliti na 3 pojedinačne doze i primijeniti svakih 8 sati, do maksimalno 1500 mg/dan, u trajanju od 60 dana i to nakon sprovedenog tretmana (14-21 dan) fluorokinolonom ili doksiciklinom ili ukoliko pacijent ne može primjenjivati ova dva lijeka.

Također, doza od 80 mg/kg/dan (podijeliti na 3 pojedinačne doze i primijeniti svakih 8 sati) se može primijeniti nakon ostvarenja kliničkog poboljšanja u pedijatrijskih pacijenata s antraksom kože.

Posebne napomene

Djeci tjelesne težine 40 kg i više se preporučuje primijeniti doze koje odgovaraju dozama za odrasle pacijente.

Priprema suspenzije

 • U bočicu sa suhom supstancom dodati vode do polovine bočice i dobro promućkati. Nakon toga, dopuniti vodom do utisnute linije (prstena) na gornjem dijelu bočice, te ponovo snažno promućkati.
 • Prije svakog doziranja dobro promućkati pripremljenu suspenziju.
 • Za doziranje suspenzije koristi se dozir kašika zapremine 5 ml, graduirana na 2,5 ml (nalazi se u kutiji).

Doziranje u pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega

Nije potrebno izvršiti prilagođavanje doza amoksicilina u pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega, osim kada je funkcija bubrega teško kompromitirana, i tada se primjenjuje slijedeća dozna shema:

 • Klirens kreatinina manji od 20 ml/min: preporučuje se primijeniti 1/3 uobičajene doze
 • Klirens kreatinina 20-30 ml/min: preporučuje se primijeniti 2/3 uobičajene doze.

U pacijenata koji su na hemodijalizi preporučuje se doza od 250 ili 500 mg amoksicilina svakih 24 sata, ovisno od težine infekcije, uz dodatne doze amoksicilina koje treba primijeniti u toku i nakon hemodijalize.

Kontraindikacije

· Alergija na bilo koji penicilinski preparat

Napomene

Pakiranje

Kutija s 16 kapsula od 250 mg. Kutija s 16 kapsula od 500 mg.

Bočica sa suhom supstancom za pripremu suspenzije 100 ml (250 mg/5 ml).

Proizvođač

Bosnalijek

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: amoxibos, amoksibos, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu