Aerius 5 mg tablete uputa

aerius tablete
1. Što su Aerius tablete i za što se koriste

Aerius tablete su lijek protiv alergije koji ne izaziva pospanost. Pomaže u kontroli alergijske reakcije i njezinih simptoma. Aerius tablete ublažavaju simptome alergijskog rinitisa (upala nosnih putova uzrokovana alergijom, na primjer, kod peludne groznice i alergije na grinje). Ti simptomi uključuju kihanje, curenje ili svrbež nosa, svrbež nepca te svrbež, crvenilo i suzenje očiju. Aerius tablete se također koriste i za ublažavanje simptoma povezanih s urtikarijom (promjene na koži uslijed alergije). Ti simptomi uključuju koprivnjaču i svrbež kože. Simptomi su ublaženi tijekom čitavog dana, što Vam pomaže da nastavite s normalnim dnevnim aktivnostima i da normalno spavate.

2. Prije nego počnete uzimati aerius tablete s film ovojnicom

Nemojte uzimati Aerius tablete ako ste preosjetljivi na desloratadin, na bilo koji od ostalih sastojaka lijeka ili na loratadin. Aerius tablete su indicirane za odrasle i adolescente (u dobi od 12 godina i više). Aerius tablete s film ovojnicom trebate uzimati uz oprez ako imate oslabljenu funkciju bubrega. Ukoliko se ovo odnosi na Vas ili ukoliko niste sigurni, prije uporabe Aeriusa savjetujte se sa svojim liječnikom. Uporaba drugih lijekova Aerius tablete s film ovojnicom nemaju poznatih interakcija s drugim lijekovima. Uzimanje Aerius tableta uz hranu i piće Aerius tablete s film ovojnicom se mogu uzeti uz obrok ili na prazan želudac. Trudnoća i dojenje Upitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet prije uzimanja bilo kakvog lijeka za vrijeme trudnoće i dojenja. Ako ste trudni ili dojite, ne preporuča se uzimanje Aerius tableta. Vožnja i upravljanje strojevima Ako se uzimaju u preporučenoj dozi, Aerius tablete ne bi trebale izazivati pospanost ili smanjenje budnosti. Međutim, vrlo rijetko neke osobe osjete pospanost, koja može utjecati na njihovu sposobnost upravljanja motornim vozilima ili strojevima. Važne informacije o nekim sastojcima Aerius tableta Aerius tablete sadrže laktozu. Ukoliko vas je liječnik obavijestio da ne podnosite neke vrste šećera, obratite se liječniku prije uzimanja ovog lijeka.

3. Kako uzimati Aerius tablete s film ovojnicom

Odrasli i adolescenti (u dobi od 12 godina i više): uzmite jednu tabletu jedanput dnevno. Progutajte čitavu tabletu s vodom, uz obrok ili na prazan želudac. Liječnik će odrediti od kojeg tipa alergijskog rinitisa bolujete te će sukladno tome odlučiti koliko dugo trebate uzimati Aerius tablete. Ukoliko bolujete od intermitentnog alergijskog rinitisa (simptomi su prisutni manje od 4 dana u tjednu ili manje od 4 tjedana), liječnik će donijeti preporuku o trajanju liječenja nakon procjene Vaše povijesti bolesti. Ukoliko bolujete od perzistentnog alergijskog rinitisa (simptomi prisutni 4 ili više dana u tjednu i duže od 4 tjedna), liječnik Vam može prepisati dugotrajnije liječenje. Duljina liječenja urtikarije razlikuje se od bolesnika do bolesnika stoga slijedite upute svog liječnika. Ako ste uzeli više Aerius tableta nego je potrebno Uzimajte lijek samo na način kako vam je propisano. Ne biste trebali imati ozbiljnih problema kod slučajnog predoziranja. Međutim, ako ste uzeli više lijeka nego vam je propisano. obratite se liječniku ili ljekarniku. Ako ste zaboravili uzeti Aerius tablete Uzmite Aerius tabletu što prije moguće, a zatim lijek nastavite uzimati po uobičajenom rasporedu. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu.

4. Moguće nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi Aerius tablete mogu izazvati nuspojave. U odraslih su nuspojave bile usporedive s nuspojavama prilikom uzimanja placeba. Međutim umor, suha usta i glavobolja zabilježene su češće nego prilikom uzimanja placeba. U adolescenata, najčešća je nuspojava glavobolja. Nakon stavljanja lijeka u promet, zabilježeni su slučajevi teške alergijske reakcije (otežano disanje, piskanje, svrbež, koprivnjača, otok) i osip. Također su zabilježeni slučajevi palpitacija, ubrzanog kucanja srca, boli u trbuhu, mučnine, povraćanja, nadraženog želuca, proljeva, pospanosti, nesanice, boli u mišićima, halucinacija, napadaja, nemira s pojačanim pokretima tijela, upale jetre i abnormalnih testova jetrene funkcije. Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

5. Kako čuvati Aerius tablete s film ovojnicom

Lijek čuvajte izvan dohvata i pogleda djece. Lijek čuvajte na temperaturi do 30 C. Lijek čuvajte u originalnom pakovanju. Nemojte koristiti lijek nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju. Obavijstite svog ljekarnika ako primijetite ikakvu promjenu u izgledu tableta. Lijekovi se ne smiju bacati u slivnik ili otpad. Upitajte svog ljekarnika kako da na siguran način odložite u otpad lijekove koje više ne trebate. Ove mjere pomažu zaštiti okoliša.

6. Dodatne informacije

Sastav – Djelatna tvar je desloratadin, 5 mg. – Pomoćne tvari su:

  • jezgra: kalcijev hidrogenfosfat dihidrat, celuloza, mikrokristalična, kukuruzni škrob i talk;
  • film ovojnica: film za oblaganje, plavi (sadrži laktozu hidrat, hipromelozu, titanijev dioksid, makrogoli 400, indigotin (E132)), film za oblaganje, bezbojni (sadrži hipromelozu i makrogoli 400), karnauba vosak i bijeli vosak

Kako Aerius tablete s film ovojnicom izgledaju i sadržaj pakovanja Farmaceutski oblik: tablete s film ovojnicom Aerius 5 mg tablete pakirane su pojedinačno u blistere, u kutije sa 10 ili 30 tableta. Proizvođač SP Labo N.V., Belgija Način i mjesto izdavanja lijeka Na recept, u ljekarni

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.86 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: aerius, aerius tablete, aerius tablete cijena, aerius tablete cena, aerius lek, erijus, Tablete protiv alergije, aerius cena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu