Stiže nam nova vrsta superkomaraca – piju krv 9 mjeseci godišnje

Nakon tigrastih komaraca, izgleda da nam stiže nova napast, azijski komarac iz žbunja, Aedes japonicus.

Došavši u Europu, vjerojatno u uvezenim automobilskim gumama, ovaj opaki komarac se proširio na Švicarsku, Njemačku, Austriju, sjevernu Italiju i Mađarsku. Pitanje je dana kada će biti otkriven u našim krajevima.

Snažan reprodukcijski potencijal Azijskog komarca iz žbunja uzrokovao je njegovo nekontrolirano širenje. Stručnjaci više srednjoeuropskih zemalja efikasno razmjenjuju i bilježe podatke o naseljavanju pojedinih područja. Nama najbliži su granični dijelovi Štajerske uz Sloveniju te jezero Balaton u Mađarskoj.

Ubada danju, aktivan i izvan ljetnih mjeseci

Ovaj komarac ima dvije odlike po kojima se razlikuje od ostalih vrsta. Azijski komarac iz žbunja ubada višekretno i pije krv danju, a ono što posebno zabrinjava – aktivan je i izvan ljetnih mjeseci. Kako su utvrdili stručnjaci sa Sveučilišta veterinarske medicine u Beču, Aedes japonicus je u našem podneblju aktivan od početka ožujka do kraja studenoga.

Aedes japonicus

Dobro podnosi hladnoću

Azijski komarac iz žbunja se ovako uspješno širi Europom jer je izrazito robusna vrsta na koju ne djeluju klimatske razlike područja koja naseljava. Izvorno dolazi iz hladnijih regija dalekog istoka pa bez problema preživljava u sjevernijim geografskim zonama drugih kontinenata, u Alpama i ostalim planinskim područjima, a odlično se adaptira i na urbanu infrastrukturu gradskih naselja.

Do sada nije zabilježeno da ovaj komarac prenosi neke bolesti, iako se još ne isključuje u potpunosti mogućnost da posluži kao vektor Virusa Zapadnog Nila i Dengue groznice.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Stiže nam nova vrsta superkomaraca – piju krv 9 mjeseci godišnje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.