Zdravlje zglobova – prirodni proizvodi za dobro zdravlje zglobova

renartho

Na tržištu se od početka ove godine nalazi novi  dodatak prehrani za kojega proizvođač tvrdi da je znatno efikasniji i sigurniji od starijih proizvoda na bazi gukozamina i kondroitina.  Novi proizvod, Renarthro,  u svom sastavu sadrži ekstrakte tamjana i smirne, biljaka koje se već dugi niz godina koriste u liječenju upalnih procesa i boli, te biološki aktivne proteine iz sirutke koji dodatno multipliciraju  protektivni učinak na očuvanje zdravlja hrskavice. Ova kombinacija sastojaka je jedinstvena je u svijetu  po svojoj formulaciji.

Glukozamin i kondroitin nisu dovoljno efikasni?

Dodaci prehrani na bazi glukozamina i kondroitina u SAD-u su 1997. godine postali poznati gotovo preko noći, nakon što su spomenuti u knjizi „The Artritis Cure“, uspješnici doktora Jasona Theodosakisa s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Arizoni. U knjizi je opisano oko 30 kliničkih istraživanja – uglavnom provedenih u Europi – koja su pokazala da glukozamin (dobiven iz oklopa rakova) i kondroitin (dobiven uglavnom iz hrskavice morskih pasa ili  kravljih dušnika) pomažu u borbi protiv osteoartritisa i artroza.

S vremenom su ovi dodaci prehrani postali vrlo popularni, ali najnovija GAIT studija  provedena na velikom broju ispitanika pokazuje da  su  tek neznatno bolji od placeba. Ta studija je potvrdila ono što je osobno iskusilo većina potrošača, a to je da je za početak djelovanja potrebno mjesec ili dva uzimanja, te da oko 40% potrošača  nikada ne osjeti  znatnije poboljšanje.

Ekstrakt tamjana – ponovo otkriveni  ayurvedski lijek

Znatnije poboljšanje brzine i efikasnosti djelovanja dogodilo se kada su neki proizvođači počeli koristiti ekstrakt indijskog tamjana (Boswellia Serrata) u kombinaciji s glukozaminon i kondroitinom.  U kliničkim istraživanjima potvrđeno je da takvi proizvodi znatno brže smanjuju bolove i upalu povezanu s  artrozama.

Sinergija sastojaka iz tamjana, smirne i sirutke = Renarthro®

Slijedeći iskorak u efikasnosti napravljen je pomoću preparata koji uopće nema glukozamin  i kondroitin u svom sastavu.  Prateći najnovija saznanja i trendove na području proizvoda za očuvanje zdravlja zglobova hrvatska tvrtka Farmavita je  razvila proizvod Renarthro® (www.renarthro.com).  Ovaj proizvod je kombinacija ekstrakta tamjana, ekstrakta smirne i sirutke. Ova receptura  jedinstvena je u svijetu i zaštićena patentnom prijavom. Inovacija se očituje u tome da učinkovitost Renarthra nije jednostavan zbroj djelovanja pojedinačnih komponenti, već se radi o sinergiji pri čemu se multiplicira djelovanje svakog sastojka. Na taj način dobiven je proizvod koji ima znatno brže djelovanje i  efikasnost u odnosu na starije proizvode na bazi glukozamina i kondroitina.  Osim toga postoji i čitav niz drugih prednosti u usporedbi s proizvodima na bazi glukozamina i kondroitina, koje su prikazane u sljedećoj tablici.

Glukozamin i tamjan, usporedba
Glukozamin i tamjan, usporedba

Narodna medicina već stoljećima koristi aromatične smole tamjana i smirne u svrhu liječenja različitih kroničnih upalnih oboljenja. Biblija, egipatski papirusi, Vede i Kur’an spominju tamjan i smirnu. Tri mudraca – Gašpar, Melkior i Baltazar donijeli su upravo tamjan i smirnu na poklon malome Isusu. U njihovo vrijeme, to su uz zlato bili najvredniji pokloni.

Suvremena znanost potvrdila je da tamjan sadrži bosvelijsku kiselinu, koja posjeduje snažna protuupalna i analgetička svojstva. Također je potvrđeno da ekstrakt smirne sadrži djelatne sastojke koji sprečavaju djelovanje enzima (kolagenaze, hijaluronidaze) odgovornih za razgradnju i degeneraciju hrskavice. Osteol™ je specifični bioaktivni protein iz sirutke mlijeka. Osteol je u znanstvenim ispitivanjima dokazao zaštitno i regenerativno djelovanje na kondrocite (stanice hrskavice).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu