Umorite umor!

Umor i iscrpljenost

Radne obveze, rokovi, termini, dogovori, očekivanja, mogućnosti…da nabrajamo dalje?! Ili vam je prva rečenica sasvim dovoljna da prepoznate svoju svakodnevicu?

Činjenica je da se život u zadnjih 10-tak godina drastično promijenio, točnije rečeno ubrzao. Stalni balans između poslovnih, obiteljskih i vlastitih potreba dovodi nas sve u situaciju da nam niti 48-satni dan ne bi bio dovoljan da obavimo sve što smo zacrtali.

Svakodnevica je postala brza, nepredvidiva, prepuna potrebnih ili nepotrebnih informacija, a mi smo, pak, s druge strane sve dostupniji, fleksibilniji i brži.  Koliko god je doba dostupnosti i Interneta definitivno napredak za čovječanstvo, činjenica je da ima i onu lošiju stranu.

U vremenu kada su nam informacije dostupnije, dostupniji smo i mi preko mailova, mobitela, društvenih mreža, što automatski utječe izravno ili neizravno na naš tempo života.

Dostupnost uz sebe veže manjak slobodnog vremena (uvijek, ali uvijek vas se može dobiti na telefon), nemogućnost potpunog opuštanja (ležite na plaži i mislite kako bi bilo baš zgodno provjeriti da li je na poslu sve u redu) i pretjeranu brigu za situacije na koje ne možemo uvijek utjecati.

Takav stil života dugoročno nas opterećuje i umara, dovodi do tjelesnih napora u vidu bolova u cijelom tijelu, posebice kralješnice i donjeg dijela leđa te mentalnih napora u vidu tjeskobe, panike i stresa.

Ljudi danas imaju sve veći problem sa jednim toliko jednostavnim stanjem, a to je da su opušteni.

Vitamini B kompleksa – neophodni u starijoj dobi!

S druge strane starenje je prirodan životni proces koji od osobe do osobe napreduje različitom brzinom. No bez obzira što svi starimo i što to realno ne možemo izbjeći, zdravim prehrambenim navikama, pomoći u vidu dodataka prehrani, tjelesnom aktivnošću i manjkom stresa starost je ipak moguće malo odgoditi?

Energetske potrebe i potrebe za makronutrijentima u starijoj dobi se smanjuju, a potrebe za mikronutrijentima ostaju jednake ili  su veće nego u zreloj dobi. Upravo zbog toga starija se populacija vrlo često susreće s rizikom od nedostatka vitamina i minerala. Kod starijih osoba najčešće se susrećemo s deficitom vitamina B1 (tiamin), B6 (piridoksin), B12 i folne kiseline (B9).

Velik broj osoba starijih od 60 godina ima manjak vitamina B12 pa se pretpostavlja da su slabije pamćenje i smanjena pokretnost povezani s nedostatkom tog vitamina, a ne isključivo znakovi starenja. 

pamcenje

Vitamin B12 sudjeluje u mnogim procesima u organizmu zajedno s folnom kiselinom (vitamin B9) koja okružuje živčane stanice i omogućuje provođenje signala kroz živčani sustav.

Nedostatak vitamina B12 može rezultirati problemima neurološke naravi kao što su obamrlost, trnci, osjećaj žarenja u nogama, drhtavica, slabost mišića, tegobe s ravnotežom, oslabljena motorika, poremećaji spavanja, gubitak pamćenja te slabijom mentalnom funkcijom.

Zašto su vitamini B kompleksa važni?

Vitamini B skupine iznimno su važni za mnoge životne funkcije, prije svega za stvaranje i oslobađanje energije pri metabolizmu ugljikohidrata, masti i bjelančevina.

Razlikujemo osam vitamina koji pripadaju skupini vitamina B pa se označavaju i kao B kompleks.

To su:

 • tiamin (B1),
 • riboflavin (B2),
 • niacin (B3),
 • pantotenska kiselina (B5),
 • piridoksin (B6),
 • folna kiselina (B9),
 • cijankobalamin (B12) i
 • biotin (vitamin H). Budući da pripadaju skupini vitamina topljivih u vodi naše ih tijelo ne može skladištiti. Zato je važan njihov redovit unos, odnosno stalna zastupljenost u prehrani ili pomoć u vidu dodataka prehrani.

Vitamini B važni su za pretvaranje ugljikohidrata u glukozu – “pogonsko gorivo u našim stanicama” iz koje se stvara stanična energija, oni sudjeluju u razgradnji masnoća i proteina, važni su u obnovi epitela sluznica, podupiru funkcije crvenih krvnih stanica i jačaju funkcije živčanog sustava.  Za vrijeme stresa i tjelovježbe kao i starenjem povećava se potreba za unosom vitamina B skupine.

Yasenka Neuro B Complex

YASENKA NEURO B COMPLEX PLUS – dodatak prehrani s kompleksom vitamina B

Vitamini B kompleksa sudjeluju u mnogim fiziološkim procesima i važni su za održavanje zdravlja ljudskog organizma.

Vitamini B1, B2, B3, B6, B7 i B12 doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava.

Vitamini B skupine doprinose:

 • normalnoj funkciji imunološkog sustava (B6, B9 i B12),
 • normalnoj psihološkoj funkciji (B1, B3, B7, B9 i B12),
 • smanjenju umora i iscrpljenosti (B2, B3, B5, B6, B9 i B12),
 • vitamin B5 doprinosi i normalnim mentalnim sposobnostima,
 • vitamin B1 doprinosi normalnoj funkciji srca,
 • vitamin B2 doprinosi održavanju normalnog vida.

Kome se preporučuje NEURO B COMPLEX PLUS?

 • Osobama koje su stalno umorne i iscrpljene,
 • osobama koje imaju narušen imunitet i općenito manjak energije,
 • osobama izloženim stresu,
 • osobama koje se teško koncentriraju i pamte,
 • osobama koje imaju problema s mentalnim funkcijama,
 • sportašima,
 • starijim osobama.

Yasenka Neuro B complex letak

Upute za upotrebu

Neuro B-complex plus tablete uzimaju se u dozi od jedne tablete na dan.

Opusti se i primijeti razliku!

Članak objavljen:

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu