Sedam prednosti bicikliranja za djecu

Hervis dječji bicikli glavna

Vjerovali ili ne, vaše dijete može doživjeti nevjerojatne „super moći“ zahvaljujući pedaliranju. Bolje će učiti, bit će samopouzdanije, zdravije i sretnije biće ako se svakog dana provoza dječjim biciklom barem pola sata. A evo i zašto!

1. Vožnja bicikla je najjeftinija izvanškolska aktivnost

Svi znamo da bicikliranje ima nevjerojatnu sposobnost utjecaja na fizičko zdravlje našeg organizma, posebice onih najmlađih koji se još razvijaju. Istraživanja su pokazala da je čak i relativno kratka vožnja biciklom do škole ili po parku od velikog značaja za osnaživanje tijela djeteta – povećava kondiciju srca, krvnih žila, snagu kostiju i mišića, poboljšava koordinaciju i pravilno držanje, regulira tjelesnu težinu, a ujedno pomaže u prevenciji stvaranja bolesti srca, pretilosti i dijabetesa.

2. Bicikl trenira i mozak

Vožnja na dva kotača spoj je nekoliko vrlo bitnih vještina za dijete. Istovremeno se usavršavaju brojne motoričke vještine poput okretanja kotača, usmjeravanje volana, održavanje ravnoteže i kočenje, a uče se i kognitivne vještine kao što su koncentracija, logičko zaključivanje, obrada vizualnih i zvučnih informacija, a tu je još i stvaranje svijesti o orijentaciji u prostoru koja će mu pomoći pronaći put kući u slučaju da se izgubi.

3. Okretanjem pedala do boljih ocjena

Vaše  dijete neće niti primijetiti da trenira ako vozi bicikl u društvu prijatelja ili obitelji, a uz zabavu i smijeh preporučenih 30 minuta dnevne tjelesne aktivnosti proći će „u roku keks“. Zahvaljujući adrenalinu i endorfinu, dijete će osjećati sreću i slobodu, a porast će mu i samopouzdanje ukoliko uspije savladati tešku prepreku ili usvoji novu motoričku vještinu.  

Vožnja dječjim biciklom čini mališana sretnim, oslobađa ga od stresa i osnažuje koncentraciju – neka vas ne iznenadi ako se odjednom pohvali boljim ocjenama u školi, ali i ako duže i čvršće spava.

Hervis dječji bicikl
Foto: Hervis


4. Najbolje je voziti bajk u društvu

Djeca obožavaju biciklirati u grupama jer kroz nametanje tko će više, brže i jače lakše razvijaju svoje motoričke sposobnosti. Druženjem se ujedno stvaraju prijateljstva i razvijaju vještine kao što su vodstvo i suradnja.

Ohrabrujte dijete u nastojanju da ojača svoj natjecateljski duh i uključite ga sportske sadržaje u kojima se ocjenjuje spretnost upravljanja biciklom i svladavanja prepreka na poligonu, a zajedno možete sudjelovati i u lokalnim biciklijadama. Ako vaše dijete ne voli utrke, uputite se zajedno u istraživanje prirode. Jačanje bliskosti među članovima obitelji je još jedna od mnogih prednosti biciklizma. Istraživanja su pokazala da su djeca tada opuštenija i komunikativnija, te se lakše mogu otvoriti i porazgovarati o problemima koji ga muče.

5. Padovi utječu na IQ

Tijekom vožnje bicikla djetetov mozak pomiče i kontrolira mišiće te stvara nove sinapse među neuronima. Svaka nova ruta, prepreka, naučeni trik, pa čak i lude ideje poput vožnje bez ruku dodatno razvijaju te sićušne živčane stanice, održavajući ih živima i stvarajući nove veze između njih, a čime se povećava sama inteligencija djeteta.

Stoga, sljedeći put kada svojoj kćeri ili sinu poželite viknuti da ne vozi brzo jer će pasti, sjetite se da dječji mozak mora biti stimuliran prirodnim dječjim nepodopštinama, ne bi li se neuroni održali na životu!

Hervis dječji bicikli djevojčica
Foto: Hervis

6. Odmalena se poštuju prometni znakovi

Često zaboravljamo da je dječji bicikl prije svega prijevozno sredstvo. Bez obzira hoće li se vaše dijete voziti samo u parku i će li biciklom ići i u školu, vrlo je važno na vrijeme ga upoznati s prometnim pravilima i sigurnosti u prometu. Objasnite djetetu kako izgledaju i čemu služe biciklističke staze, naglasite da se uvijek kreće desnom stranom ceste i poštuje osnovne prometne znakove, kao i da kaciga čuva glavu.

7. Bicikl razvija ekološku svijest

Djecu se od najranije dobi potiče na usvajanje dobrih navika i odgovornog ponašanja, kako prema sebi, tako i prema drugima. Vaš mališan će se pedaliranjem kroz naselje još bolje upoznati s problemom zagađenja okoliša, naučit će se kako živjeti u harmoniji s prirodom, biti odgovoran i sačuvati planetu zdravom za buduće generacije. Budite primjer ekološki osviještene osobe svojem djetetu, jer ono što nauči i pretvori u dobru naviku, nosit će sa sobom kroz cijeli život.

Rijetko koja aktivnost na otvorenom ima toliko prednosti i dobrobiti za dijete kao što je bicikliranje. Ako vaš mališan nema bicikl, ne brinite – trgovina sportske opreme Hervis u svojoj ponudi ima vrhunske modele ponajboljih marki dječjih bicikala!

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Hervis

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu