Uporaba bicikla u svijetu prepolovljena u zadnjih 30 godina

vožnja bicikla

Bicikl je ekološki najprihvatljiviji oblik transporta, a vožnjom bicikla izravno utječemo na poboljšanje zdravlja i prevenciju mnogih bolesti.

Nažalost, novo istraživanje znanstvenika američkog sveučilišta John Hopkins pokazuje da uporaba bicikla globalno pada. Udio kućanstava koja posjeduju bicikle je u 148 ispitivanih država u zadnjih trideset godina prepolovljen.

U prvom globalnom istraživanju o vlasništvu bicikla tijekom vremena, analizirali su se podaci o 1,25 milijardi kućanstava. Iako se u nekim zemljama uočavaju pozitivni trendovi, globalni prosjek je izrazito negativan.

Vožnja bicikla

Oko 42% kućanstava u svijetu posjeduje barem jedan bicikl. Općenito, bicikl se najviše koristi u sjevernoj Europi, a najmanje u dijelovima Afrike i središnje Azije.

Prema postotku vlasništva bicikla, države su podijeljene u četiri skupine. Prvu skupinu, u kojoj 81% kućanstava posjeduje bicikl, čine skandinavske zemlje, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Slovenija i, zanimljivo, Burkina Faso. Hrvatska je u trećoj, pretposljednjoj skupini zemalja, onih s prosjekom od 40% kućanstava koja posjeduju bicikl.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu