Uporaba bicikla u svijetu prepolovljena u zadnjih 30 godina

vožnja bicikla

Bicikl je ekološki najprihvatljiviji oblik transporta, a vožnjom bicikla izravno utječemo na poboljšanje zdravlja i prevenciju mnogih bolesti.

Nažalost, novo istraživanje znanstvenika američkog sveučilišta John Hopkins pokazuje da uporaba bicikla globalno pada. Udio kućanstava koja posjeduju bicikle je u 148 ispitivanih država u zadnjih trideset godina prepolovljen.

U prvom globalnom istraživanju o vlasništvu bicikla tijekom vremena, analizirali su se podaci o 1,25 milijardi kućanstava. Iako se u nekim zemljama uočavaju pozitivni trendovi, globalni prosjek je izrazito negativan.

Vožnja bicikla

Oko 42% kućanstava u svijetu posjeduje barem jedan bicikl. Općenito, bicikl se najviše koristi u sjevernoj Europi, a najmanje u dijelovima Afrike i središnje Azije.

Prema postotku vlasništva bicikla, države su podijeljene u četiri skupine. Prvu skupinu, u kojoj 81% kućanstava posjeduje bicikl, čine skandinavske zemlje, Njemačka, Nizozemska, Austrija, Slovenija i, zanimljivo, Burkina Faso. Hrvatska je u trećoj, pretposljednjoj skupini zemalja, onih s prosjekom od 40% kućanstava koja posjeduju bicikl.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uporaba bicikla u svijetu prepolovljena u zadnjih 30 godina

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.