Može i bez žgaravice

zgaravica

Žgaravica je jedna od najčešćih tegoba današnjice. Redovito se javlja kod gotovo 40 posto odrasle populacije i najčešće se pripisuje stresu i lošim prehrambenim navikama.

I zaista, promjena životnih navika i prehrane je osnovni princip prevencije u nastanku žgaravice.

Uzrok žgaravice je povrat ili refluks želučanog sadržaja u jednjak, koji se javlja zbog slabosti donjeg mišića zatvarača (sfinktera) jednjaka. Taj se mišić nalazi na mjestu gdje se jednjak spaja sa želucem. U normalnim je okolnostima zatvoren, a otvara se kako bi propustio hranu u želudac ili omogućio podrigivanje.

Ako sfinkter nije dovoljno čvrsto zatvoren, želučana kiselina se podiže u jednjak izazivajući žgaravicu i druge simptome.

U prevenciji žgaravice pomaže izbjegavanje alkohola i pušenja, jer oboje imaju opuštajući učinak na donji sfinkter jednjaka, a pušenje još dodatno potiče lučenje želučane kiseline. Ne treba nositi preusku odjeću koja povećava tlak u želucu, niti lijegati barem dva sata nakon obroka. Ako određena hrana izaziva simptome, treba je izbjegavati.

zgaravica

Što, međutim, poduzeti ako nijedna od tih mjera ne urodi plodom?

Odgovorno samoliječenje zdravstvenih tegoba poput npr. žgaravice i drugih simptoma refluksa, prehlade, kašlja, bolova ili alergije važan je dio zdravstvene skrbi. Medicinski je priznato i ekonomski opravdano, a glavnu odgovornost u njemu imaju bolesnik, ljekarnik i obiteljski liječnik. Taj trend u porastu je i naročito izražen u razvijenim zemljama.

Samoliječenje uz jasna pravila

Na tržištu su dostupni različiti bezreceptni lijekovi za ublažavanje žgaravice.

Već trideset godina dostupni su antacidi koji neutraliziraju izlučenu želučanu kiselinu i mogu umanjiti blaže tegobe, te inhibitori receptora koji posredno smanjuju lučenje kiseline u želucu.

Odnedavno se u ljekarnama 27 europskih zemalja, a i u Hrvatskoj, može bez recepta kupiti lijek Controloc Control koji je inhibitor protonske crpke, pripadnik posljednje generacije lijekova za liječenje refluksnih tegoba.

Prednosti su mu dulja kontrola simptoma, ciljano zaustavlja prekomjerno stvaranje želučane kiseline čime kontrolira žgaravicu, a jedna tableta svakih 24 sata kontrolira simptome refluksa.

Uloga ljekarnika je velika u izboru bezreceptnog lijeka. Na osnovu opisa simptoma ljekarnik savjetuje izbor lijeka, te daje jasne i objektivne informacije o njegovoj sigurnoj i pravilnoj primjeni. Pritom je vrlo važno naglasiti ljekarniku uzimanje bilo kojeg drugog lijeka.

Alarmantni simptomi

Postoje situacije kad samoliječenje žgaravice nije dozvoljeno, već je potrebno obratiti se liječniku. To se odnosi na osobe mlađe od 18 godina i one starije od 55, bolesnike koji se dugotrajno liječe nesteroidnim antireumaticima (ibuprofen, diklorapid, ketoprofen, aspirin), osobama čiji simptomi nisu karakteristični za refluks te osobama s alarmantnim simptomima. U te simptome spada osjećaj otežanog gutanja, neobjašnjivi gubitak težine, anemija, povraćanje svježe krvi ili sadržaja nalik zrncima kave, krv u stolici, opetovano povraćanje.

Također, važno je imati mjeru. Ako bezreceptni lijek ne pomaže ili se simptomi vraćaju čim se prekine njegovo uzimanje, vrijeme je za odlazak liječniku.

U tom slučaju ne zaboravite spomenuti koji ste lijek prethodno uzimali, koliko dugo, i što se za to vrijeme događalo s vašim simptomima.

Liječnik će možda samo preporučiti nastavak uzimanja iste terapije, ili vam propisati veću dozu lijeka kroz dulje vremensko razdoblje, ili vas uputiti na daljnje pretrage.

Controloc Control sponzorirani članak

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: controloc control, lijek za žgaravicu bez recepta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Može i bez žgaravice

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Kako bi bilo da primenimo moto i naslov ” KRENI ZDRAVO “? U kuci sigurno uvek imate jabuke, pa umesto 100% HEMIJE bolje dobro sazvacite i pojedite nekoliko kriski socne jabuke ili ako zelite brze olaksanje popijte o,2 dcl aloe soka razredjenog u 1dl vode. Ako svakog jutra, 30minuta pre jela,redovno koristite aloju (min.0,3dl)primeticete da cete sve redje imati probleme sa varenjem i zgaravicom. Potrazite i procitajte na internetu i tekstove o stetnom dejstvu antacida ! Ima ih sve vise, narocito od kada su u US lekari poceli da daju antacide i novorodjenoj deci ?!?

  2. Nema boljeg od controloca! uzeti jednu tableticu za vrijeme jela, za koje smatrate, da bi mogli dobiti žgaravicu.Nije potrebno svaki dan po jednu, već prema potrebi!