Potpuni prelazak na obnovljive izvore energije do 2050!

obnovljivi izvori energije

Greenpeace je predstavio novi energetski scenarij u kojem dokazuje da je prelazak na 100% obnovljive izvore energije do 2050. moguć bez ekonomskih gubitaka, te da ovisi isključivo o političkoj volji.

U revolucionarnom novom izvješću Greenpeacea, scenarij nazvan Energy [R]evolution 2015 pokazuje na koji je način ova transformacija moguća, koliko će to koštati i kakav je utjecaj na zapošljavanje u energetskom sektoru.

Detaljna analiza pokazuje da prijelaz na 100% obnovljive izvore energije otvara nova radna mjesta te je u potpunosti troškovno konkurentan industriji fosilnih goriva. Štoviše, uštede u budućim troškovima goriva komotno pokrivaju potrebne investicije.

Potrebna dodatna ulaganja u obnovljive izvore do 2050. godine prosječno iznose oko 1 bilijun dolara na godinu. Budući da obnovljivi izvori ne trebaju gorivo, godišnje uštede iznose 1.07 bilijuna dolara čime se u potpunosti pokrivaju troškovi potrebnih investicija.

U pogledu radnih mjesta, industrija solarnih fotonapona mogla bi do 2030. zaposliti 9.7 milijuna ljudi, što je više nego deset puta više od današnjeg stanja, odnosno isto toliko koliko je danas zaposleno u industriji ugljena.

U razdoblju od 15 godina, udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije mogao bi se utrostručiti, sa sadašnjih 21% na na 64% – tako da bi gotovo dvije trećine električne energije u svijetu dolazilo iz obnovljivih izvora.

Čak i uz ubrzani rast zemalja poput Brazila, Kine i Indije, emisije CO2 mogle bi se do 2030. smanjiti s trenutačnih 30 gigatona na 20 gigatona godišnje.  

Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeacea, izjavljuje: “Ne smijemo dopustiti da lobiranja interesnih skupina u industriji fosilnih goriva stoje na putu prelasku na obnovljive izvore energije, najučinkovitiji i najpravedniji način da se ostvari čista i sigurna energetska budućnost. Pozivam sve one koji tvrde da to nije moguće neka pročitaju ovo izvješće i spoznaju da se to može i mora učiniti, i da će to biti na dobrobit sviju.”  

Solarna energija

Sven Teske iz Greenpeacea, glavni autor izvješća, kaže: “Industrije solarnih i vjetroelektrana sazrele su i sada su troškovno konkurentne s ugljenom. Vrlo je vjerojatno da će u narednom desetljeću prestići industriju ugljena u pogledu radnih mjesta i isporučene energije. Odgovornost je industrije fosilnih goriva da se pripremi i prilagodi promjenama na tržištu rada.

Obnovljiva energetika ne treba subvencije, ali vlade moraju upravljati procesom demontiranja industrije fosilnih goriva koja se brzim koracima kreće u pravcu beznačajnosti. Svaki dolar uložen u nove projekte fosilnih goriva kapital je visoke rizičnosti koji bi mogao završiti kao promašena investicija.”

Naidoo dodaje: “Nakon ovog Greenpeaceovog scenarija, sporazum o klimi u Parizu mora donijeti dugoročnu viziju ukidanja ugljena, nafte, plina i nuklearne energije do sredine stoljeća te postići cilj 100-postotnog udjela obnovljivih izvora, uz dostupnost energije svima.”

Publikaciju možete pronaći ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu