Predstavljene slikovnice koje razvijaju socioemocionalne vještine kod djece

slikovnice za djecu

Samopouzdanje, odgovornost, samoregulacija emocija i asertivno komuniciranje, vještine su koje djeca trebaju od najranije dobi učiti kako bi izrasli u zdrave i sretne odrasle ljude. Upravo ovim temama bavi se nova serija slikovnica koje su predstavljene u petak, 4. listopada 2019. u Hoću knjigu Megastoreu u Zagrebu.

O slikovnicama su pričale autorice Tamara Vučković i Tihana Lipovec Fraculj, ilustratorica Jelena Brezovec i urednica izdavačke kuće Evenio, Jelena Kovačić, a događaj je moderirala Alis Marić, osnivačica stranice Čitaj knjigu. 

slikovnice promocija

Da su ovakve korisne i edukativne slikovnice itekako roditeljima, učiteljima i stručnjacima zanimljive, pokazuje činjenica da je na promociju došlo više od sto ljudi, a organiziran je i program za djecu kojima je priče čitala teta Mo pričalica.

Tamara i Tihana ispričale su kako su nastajale ove zanimljive priče i maštoviti likovi poput Iz i Po, Strahojeda, Mirka Bjesomirka ili gospođice Hoću, što ih je inspiriralo i kako one međusobno surađuju kad stvaraju za djecu. Ilustratorica Jelena otkrila je kako je tekao proces crtanja i gdje je ona pronašla ideje za osmišljavanje likova koji su, na primjer, metafora za izbor i posljedicu. Urednica se osvrnula na same teme i objasnila zašto su odlučili izdati baš ovu seriju i obraditi baš ove kompetencije.

Četiri socioemocionalne kompetencije u četiri priče

Kao što je već spomenuto, ova se serija slikovnica bavi sljedećim kompetencijama: odgovornost, asertivno komuniciranje, samoregulacija emocija i samopouzdanje. Cilj je da djeca kroz maštovite priče i likove, svoje vršnjake, pronađu savjete za nošenje sa  svakodnevnim situacijama u kojima se nađu, a stručnjacima i roditeljima priče su izvrstan odgojni alat za proširenje ovih tema i razgovor s djecom.

Naslovi u spomenutoj seriju su:

Gospodin Iz i gospođica Po

Gospodin-Iz-i-gospodjica-Po_naslovnica-web
Foto: Evenio

Priča o odgovornosti, odnosno o razvoju samostalnosti kod djece. Iz i Po uče djecu da njihovi izbori i odluke koje donose imaju svoje posljedice.

Ana i gospodin Strahojed

Ana-i-gospodin-Strahojed_naslovnica-web
Foto: Evenio

Priča o samopouzdanju, odnosno o vjerovanju u sebe, svoje sposobnosti, vrijednosti i znanja. Ova slikovnica pomaže djeci prevladati vlastite strahove i osnažiti im samopouzdanje.

Mirko Bjesomirko

Mirko-Bjesomirko_naslovnica
Foto: Evenio

Priča je o samokontroli odnosno o samoregulaciji emocija. Sposobnost upravljanja vlastitim mislima, osjećajima i ponašanjima jedna je od najvažnijih sastavnica emocionalnog i kognitivnog razvoja.

Gospođica Hoću

Gospodjica-Hocu_naslovnica
Foto: Evenio

Priča je o asertivnosti odnosno o razvoju vještine iskrenog izražavanja vlastitih stavova osjećaja i mišljenja na način koji ne povrjeđuje druge.

Ovim predivno ilustriranim slikovnicama najviše će se veseliti djeca u dobi od 5 do 9 godina.

Autorski tim koji stoji iza slikovnica

Autorice su nastavnice po struci, osnivačice su i voditeljice posebnog autorskog programa pod nazivnom “Vježbaonica sreće”. U sklopu “Vježbaonice sreće” održavaju predavanja i radionice za djecu, roditelje, odgojitelje stručne suradnike na temu kvalitetnog odgoja i obrazovanja djece.

Na svom You tube kanalu  i Facebook stranici objavljuju autorske dječje meditacije, terapeutske priče i edukativne filmiće koji potiču socioemocionalni razvoj djece. Tamara Vučković izdala je i mindfulness slikovnicu “Ovdjezemska” i autorica je prvih snimljenih dječjih meditacija na hrvatskom jeziku koje su privukle velik interes javnosti. Tihana je osnivačica Kreativnog centra “Košnica” u sklopu kojeg “Vježbaonica sreće” održava edukacije za odrasle i radionice za djecu.

Izdavača kuća Evenio koja stoji iza ovih slikovnica omiljena je izdavačka kuća upravo roditelja i odgojitelja čija su dosadašnja izdanja odlično prihvaćena kod djece. Neki od njihovih napopularnijih naslova su “Mrljek i Prljek” i serija  slikovnica o osnovnim emocijama.

Slikovnice o socioemocionalnim kompetencijama, kao i sve slikovnice u izdanju kuće Evenio možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Predstavljene slikovnice koje razvijaju socioemocionalne vještine kod djece

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.