Predstavljen jelovnik za oboljele od migrene

Predstavljanje jelovnika protiv migrene

Pravilna prehrana presudan je faktor u sprječavanju učestalog pojavljivanja okidača migrenskih napadaja, no oboljelima od migrene ponekad je teško pronaći kombinaciju namirnica koje će im pomoći u kreiranju idealnog jelovnika prilagođenog zadovoljenju nutritivnih potreba. Tim povodom je predstavljen poseban zimski jelovnik za oboljele od migrene kojeg su zajedno kreirale dr. sc. Marina Krpan, dopredsjednica udruge Migrena Hrvatska, i poznata hrvatska kuharica Lana Klingor Mihić, koja ujedno i sama boluje od migrene.

Jelovnik možete pogledati ovdje.

Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene, svakako je preporučljivo konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima. Masna i teška hrana, čokolada i alkohol glavni su okidači migrene. U periodu migrenskog napadaja svakako se preporučuje lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine“, istaknula je Marina Krpan na predstavljanju jelovnika. 

Lagana hrana
Foto: Udruga Migrena Hrvatska

Prije točno godinu dana uspješno je osnovana Udruga Migrena i lansirana kampanja #pricajmoomigreni koja iza sebe na društvenim mrežama ima veliku zajednicu koja se svakodnevno podržava i međusobno pomaže u borbi protiv migrene. Pulsirajuće glavobolje nisu zaobišle ni našu poznatu mastercheficu Lanu Klingor Mihić koja svoje migrenske napadaje ‘njeguje’ pravilnim izborom namirnica.

Danas smo pokazali kako jednostavno pripremljene namirnice, u obliku jelovnika za oboljele od migrene mogu pomoći u ublažavanju boli koje izaziva migrena. Ova jela su sastavni dio moje svakodnevne prehrane te svakako preporučujem oboljelima da isprobaju recepte“, rekla je Lana Klingor Mihić.

Priprema hrane protiv migrene
Foto: Udruga Migrena Hrvatska

Od migrene u Hrvatskoj trenutno pati oko 400.000 ljudi koji u ovo predblagdansko doba mogu imati različite okidače za početak migrene – stres, (pre)toplo vrijeme za ovo doba godine, prekomjerno konzumiranje hrane i alkohola. 

Kako bismo podigli svijest o migreni, početkom godine pokrenuli smo web stranicu na kojoj svi zainteresirani mogu dobiti podrobnije informacije o ovoj bolesti. Želja nam je da se promijeni mišljenje da migrena nije samo bol, već ozbiljna bolest za one koji pate od nje“, istaknula je Andreja Šantek iz tvrtke Novartis.  

Za dodatne informacije o migreni, njezinim simptomima, uzrocima, okidačima i liječenju posjetite mrežnu stranicu www.migrena.hr te Facebook stranicu Udruga Migrena Hrvatska i Instagram stranicu Migrena Hrvatska.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Predstavljen jelovnik za oboljele od migrene

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.