Povodom Svjetskog dana astme uključite se u školu disanja i mjerenje spirometrije

mjerenje spirometrije

Astma, kronična bolest dišnih putova, zahtijeva kontinuiranu njegu i pažnju kako bi se postigla primjerena kontrola bolesti. Uoči Svjetskog dana astme, koji se tradicionalno obilježava 7. svibnja, Hrvatska pokreće široku javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti i poboljšanja brige za oboljele.

Astma je heterogena bolest obilježena kroničnom upalom dišnih putova, a simptomi poput piskanja u prsima, zaduhe i kašlja mogu se mijenjati u intenzitetu tijekom vremena.

Prema procjenama Globalnog izvještaja o astmi, više od 260 milijuna ljudi boluje od astme diljem svijeta, a u Hrvatskoj se procjenjuje da oko 200.000 tisuća osoba živi s ovom bolešću.

Globalna inicijativa za astmu naglašava potrebu za osnaživanjem osoba s astmom putem odgovarajuće edukacije, kako bi mogle uspješno upravljati svojom bolešću i prepoznati kada je potrebna medicinska pomoć. Nedostatak svijesti i pristupa adekvatnoj terapiji česti su izazovi s kojima se susreću oboljeli od astme diljem svijeta.

Poziv na javnozdravstvenu akciju

U skladu s tim, Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Udruga pacijenata “Udah života” organiziraju javnozdravstvenu akciju povodom Svjetskog dana astme u Zagrebu i Zadru. Akcija će se održati 4. svibnja s početkom u 10 sati, na adresi Ljudevita Gaja 1 ispred hotela Dubrovnik u Zagrebu te u Atriju palače Cedulin u Zadru.

U sklopu zagrebačke akcije organizirat će se aktivnosti poput škole disanja i mjerenja spirometrije, kako bi se educiralo građane o važnosti zdravlja pluća i prevenciji respiratornih bolesti.

Maskota kampanje, Plućko, bit će glavni protagonist zdravlja pluća te će premijerno biti izvedena pjesma Plućko se voli igrati skladatelja Ante Toni Eterovića
IZVOR: Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Udruga pacijenata “Udah života”

“S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”

Najavljena je i početna javnozdravstvena kampanja pod sloganom “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima“, koja će biti dio obilježavanja Svjetskog dana astme. Maskota kampanje, “Plućko“, bit će glavni protagonist zdravlja pluća te će premijerno biti izvedena pjesma “Plućko se voli igrati” skladatelja Ante Toni Eterovića.

U Zagrebu će je izvesti Dječji zbor Bajka uz pratnju Bojana Jambrošića (koji će ujedno biti i u ulozi voditelja), a u Zadru Glazbeno – scenski studio Arija by Nela Šarić pod vodstvom Marijane Dušević.

Pozivaju se svi građani da se pridruže obilježavanju Svjetskog dana astme te podrže zajednički cilj bolje dijagnostike i liječenja astme, kao i promocije zdravlja pluća općenito.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog torakalnog društva, Zaklade Hrvatska kuća disanja i Udruge pacijenata “Udah života”.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu