Održana Konferencija o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj: Zdravstveni sustav se treba temeljiti na praćenju ishoda liječenja

Održana Konferencija o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj -Zdravstveni sustav se treba temeljiti na praćenju ishoda liječenja

U Zagrebu je održana Konferencija o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj koju je organizirala hrvatska zastupnica u EU parlamentu prof. dr. sc Romana Jerković, uz podršku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora.

Unatoč nizu poteškoća s kojima se susreću liječnici i pacijenti u sustavu onkološke skrbi, gorući problem u Hrvatskoj su zabrinjavajuće loši ishodi liječenja. Stoga su na održanoj konferenciji stručnjaci iz područja zdravstva i zdravstvene skrbi, pacijenti i kreatori politika analizirali trenutačno stanje na onkološkim odjelima, identificirali uzroke loših ishoda liječenja, ali i ponudili moguća rješenja koja će kao preporuke biti dostavljena Ministarstvu zdravstva RH.

Na panelu na kojem su sudjelovali dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, dr. Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i prof. dr. sc. Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu zaključeno je kako je važno raditi na prevenciji i osvješćivanju građana o važnosti brige za zdravlje i redovitih pregleda, kao i na ranoj dijagnostici.

Jerković je istaknula:

Pandemija je promijenila prioritete u cijeloj Europskoj uniji, zdravstvene teme su u prvom planu i povećana su izdvajanja za zdravlje. Europski paket za zdravlje i dostupna sredstva pružaju generacijsku priliku da okrenemo trendove. I Hrvatska ima veliku priliku unaprijediti svoj zdravstveni sustav koji se treba temeljiti na praćenju ishoda liječenja. Mjerenje ishoda liječenja je ključni korak u transformaciji zdravstvenog sustava.
Romana Jerković_zastupnica u EU parlamentu_
FOTO: Konferencija o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli 25.000 građana

Važnost unaprjeđenja koordinacije postojećeg sustava i uspostave učinkovite mreže za liječenje onkoloških bolesnika, uz praćenje ishoda istaknuo je i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu. Rad na ranoj dijagnostici uz važnost stalne edukacije liječnika obiteljske medicine i medicinskih sestara kako bi bili stalna i učinkovita podrška liječnicima koji se bave liječenjem karcinoma, naglasio je i akademik Miroslav Samaržija, voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

Doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica Udruge Europa Donna je istaknula kako je jako važno govoriti o kvaliteti života onkoloških bolesnika te postavila pitanje koliko se brine o njihovoj rehabilitaciji za vrijeme liječenja kako bi njihovo tijelo izdržalo sve napore i postupke.

Pročitajte članak “Podrška oboljelima od raka – kako to učiniti na pravi način?“.

Uz prijedlog za osnivanje registra ishoda liječenja, kao zaključak konferencije Romana Jerković istaknula je i osnivanje neformalne stručne skupine sačinjene od stručnjaka, pacijenata i političara, kojoj je cilj razmjenom informacija i praćenjem implementacije Nacionalnog strateškog okvira protiv raka i Europskog plana za borbu protiv raka doprinijeti poboljšanju sustava onkološke skrbi u Hrvatskoj. Također, predloženo je i što hitnije vraćanje nacionalnog probira za rano otkrivanje raka maternice.

Karcinom je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Godišnje od njega oboli 25.000, a umire približno 14.000 ljudi. Ukupna smrtnost od raka u Hrvatskoj među najvišima je u EU-u. Hrvatska je na petom mjestu, sa stopom smrtnosti standardiziranom prema dobi od 324 smrtna slučaja uzrokovana rakom na 100.000 stanovnika, što je znatno iznad prosjeka EU-a, koji iznosi 264 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika.

Najavljene promjene čekaju
FOTO: Shutterstock

Najavljene promjene čekaju

Vlada Republike Hrvatske je prošle godine donijela dugo očekivani Nacionalni strateški okvir protiv raka, kojim je najavila sistematičnije bavljenje ovom bolešću. Međutim, s njegovom se primjenom još uvijek čeka.

Da je karcinom veliki javnozdravstveni i ekonomski problem prepoznato je i na razini Europske unije, koja je u veljači 2021. usvojila Europski plan za borbu protiv raka – sveobuhvatnu strategiju s ciljem unaprjeđenja sustava onkološke skrbi u Europskoj uniji. Plan nudi smjernice te je sačinjen od niza inicijativa čijom implementacijom sve države članice mogu napraviti iskorak u dosadašnjem bavljenju ovom bolesti.

Za borbu protiv raka u EU na raspolaganju će zemljama članicama biti četiri milijarde eura, uključujući 1,25 milijardi eura iz programa “EU za zdravlje”. Sredstva su namijenjena za prevenciju bolesti, programe dijagnostike i rano otkrivanje, razvoj inovativnih metoda liječenja te povećanje kvalitete života osoba koje su preboljele rak.

Pročitajte i članak “Vrijeme je da više ne budemo na vrhu europske ljestvice smrtnosti od zloćudnih bolesti“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Konferencije o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Konferencija o ishodima liječenja onkoloških pacijenata u Hrvatskoj

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu