Planinarenje zimi: Poseban doživljaj za koji se treba dobro pripremiti! Evo kako sigurno planinariti po snijegu

Planinarenje zimi

Kada padne snijeg, strastveni planinari nađu se pred jedinstvenom prilikom, a to je planinarenje zimi. Čist zrak, snijegom prekriveni krajolici i mir zimske divljine nude drugačije iskustvo od klasičnog planinarenja.

Evo koje prednosti nudi, a i što vam je potrebno za ugodnu avanturu po hladnom vremenu.

Planinarenje zimi

Planinarenje zimi otvara svijet zadivljujućih krajolika i spokojne ljepote. Prekrivene snijegom, poznate planinarske staze pretvaraju se u nešto potpuno drugačije, nudeći planinarima priliku da svjedoče prirodi u stanju mirne hibernacije.

Iako je ljepota neosporna, zimsko planinarenje je izazovno i zahtijeva pažljivu pripremu.
Oprema za planinarenje zimi
FOTO: Shutterstock

Oprema za planinarenje zimi

Prije polaska na brdo ili planinu uzmite u obzir sljedeće:

  • izolirane čizme – uložite u visokokvalitetne izolirane čizme kako bi vaša stopala bila topla i suha u snježnim uvjetima
  • slojevita odjeća – slojevito odijevanje ključno je za regulaciju tjelesne temperature tijekom zimskog planinarenja; započnite s osnovnim slojem koji upija vlagu, dodajte izolacijski sloj za toplinu i završite vodootpornim vanjskim slojem otpornim na vjetar za zaštitu od vremenskih nepogoda
  • štapovi za planinarenje – stabilnost je ključna prilikom kretanja po zaleđenom ili snježnom terenu; štapovi za planinarenje pružaju dodatnu potporu, pomažu vam u održavanju ravnoteže i smanjuju opterećenje zglobova
  • dodaci specifični za zimu – led i skliske površine uobičajeni su zimi; priključni dodaci za vaše čizme, kao što su dereze ili mikrošiljci, mogu pružiti dodatno prianjanje potrebno za siguran prolaz
  • ruksak s osnovnim stvarima – spakirajte osnovne stvari kao što su voda, hrana, karta i komplet prve pomoći; razmislite o tome da ponesete termosicu s toplim napitkom kako biste ostali hidrirani dok uživate u hladnom vremenu; svakako ponesite i mobitel, a možete isprobati i najbolje besplatne aplikacije za planinarenje prema odabiru portala Punkufer.hr.
Kako se obući za planinarenje zimi
FOTO: Shutterstock

Kako se obući za planinarenje zimi?

Odaberite osnovni sloj koji upija vlagu kako biste zaštitili kožu od znoja i spriječili hladnoću tijekom pauze. Odlučite se za izolacijski sloj izrađen od materijala poput flisa kako biste uhvatili i zadržali toplinu tijela.

Što se tiče vanjskog sloja, uložite u vodootpornu i vjetrootpornu jaknu i hlače za zaštitu od snijega, kiše i oštrog vjetra.

Značajna količina tjelesne topline gubi se kroz glavu i ruke. Nosite toplu kapu i izolirane rukavice kako biste zaštitili ta područja. Nosite i gamaše koje štite vaše potkoljenice i gležnjeve od snijega i sprječavaju da uđe u vaše čizme.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bor, K. (2023). 25 Winter Hiking Tips For Staying Warm And Safe In The Snow. Bearfoot Theory.
  2. Salamon, M. (2023). Winter hiking: Magical or miserable? Harvard Health Publishing.
  3. Cold-Weather Hiking Tips. REI.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu