6 razloga za kupnju električnog bicikla

hervis-bicikli-glavna

Donosimo vam šest najjačih argumenata zbog kojih ćete odmah poželjeti imati jedan električni bicikl u svojoj kolekciji prometala.

Ovaj revolucionarni izum iz viktorijanskog doba posljednjih je godina doživio pravu malu preobrazbu. Otkako je došlo do njegove fuzije s električnom energijom, na ulicama gradova sve je više biciklista, a samim time se polako popravlja i biciklistička infrastruktura. 

Zašto ljudi vole električne bicikle? Mnogo je razloga zbog kojih čak i strastveni biciklisti „prelaze na struju“, a mi ćemo vam u nastavku otkriti šest najčešćih motiva koji su utjecali na njihovu kupnju.

1. Uz e-bike je sve brže, više i lakše!

Kako funkcionira električni bicikl? Postoji nekoliko vrsta e-bicikala, od klasičnog modela s elektromotorom na bateriju (tzv. pedalec) koji pomaže pri pedaliranju i limitiranom snagom na 250W, odnosno maksimalnom brzinom do 25km/h, pa sve do bicikala bez limita brzine ili čija snaga premašuje 250W – no, takvi e-bikeovi podliježu drukčijem skupu zakona i prometnih pravila.

Iako mnogi korisnici električnih pedaleca kažu da njima ne treba pedalirati jer „bicikl sam ide“, valja napomenuti da bez okretanja pedala nema ni snage od elektromotora. Jedino što struja radi jest da pomaže pri vožnji, a s povećanjem okretaja pedala se dobiva i brzina, pa vožnja bicikla u trenu postaje pravi užitak – nema preznojavanja zbog siline truda koji se ulaže u pedaliranje, lakše je prijeći veće udaljenosti i, vjerujte nam, više se koristi nego klasičan bicikl jer je nevjerojatno zabavan!

2. Ekološki trend

Električni hibridni bicikl je jedno od najprihvatljivijih prijevoznih sredstava jer koristi punjivu bateriju za napajanje koja ne zagađuje okoliš. Baterija na električnom dvokotaču je štedljiva – kada dosegnete maksimalnu brzinu, motor prestaje potpomagati. Čak i ako vam se električni bicikl „isprazni“, nema straha jer je to još uvijek bicikl koji će vas na klasičan način dovesti do odredišta.

Foto: Background photo created by freepik – www.freepik.com

3. Idealan u kombinaciji s drugom vrstom prijevoza

Sklopivi električni bicikl savršeno će se uskladiti sa životom osobe koje često presjeda s jednog javnog prijevoza na drugi kako bi došla na posao, fakultet ili školu. Zbog male težine i nevjerojatne lakoće sklapanja, s njime se može ući u vlak ili autobus, a u slučaju iznenadne kiše bez problema stane u prtljažnik svakog auta.

4. Različiti modeli za različite terene

Na tržištu postoje različiti modeli, stoga se početnicima uvijek nameće posve logično pitanje: koji električni bicikl kupiti? Sve ovisi o namjeni, odnosno gdje će se bicikl voziti i koliko često. 

Foto: Photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

Brdski električni bicikl odlikuje sposobnost svladavanja teškog brdskog terena. S kvalitetnim E-MTB moći ćete bez straha voziti po šumama i makadamu, a bit ćete sigurni i dok se spuštate po najstrmijim stazama jer ovaj tip dvokotača ima najbolji kočioni sistem i prepoznatljive debele gume. Fitness ili trekking električne bicikle izabrat će rekreativci koji vole duge, sportske vožnje, dok su gradski električni modeli savršeni za odlazak na posao, piće s prijateljima ili kupovinu.

5. Štedi novčanik

Električni bicikl nije jeftin, ali zato štedi novac – pogotovo ako ćete ga koristiti svakodnevno.

Razmislite samo koliko izdvajate novaca na mjesečnu potrošnju goriva, koliko plaćate cjelodnevni parking za svoj auto, koliko košta mjesečna karta za vožnju javnim prijevozom, koliki su troškovi održavanja vozila… S e-biciklom ćete potrošiti svega 10% od navedenih troškova, i to na punjenje baterije električnom energijom.

6. Pruža zabavu na sigurniji način

Električni bicikl je prikladan za sve uzraste, jednostavan je za održavanje, a s njime se vožnja čini nevjerojatno laganom. Možda vam neće trebati posebna dozvola za vožnju, ali je itekako nužna kvalitetna biciklistička oprema.

Iako su dosta brži od klasičnih modela, za njih vrijede ista pravila u prometu – e-biciklisti su dužni kretati se biciklističkom stazom ili trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Zbog vlastite se sigurnosti preporučuje nošenje biciklističke kacige bez obzira na dob korisnika i unatoč tome što to nije propisano zakonom. Nije na odmet postaviti dodatna svjetla na biciklu i nošenje reflektirajućeg prsluka, pogotovo ako biciklirate po noći ili u području sa slabom ili nikakvom uličnom rasvjetom.

Električni bicikl se već duže vrijeme nalazi na vašoj listi želja, no još ga niste nabavili? Posjetite najbližu prodavaonicu ili online shop Hervisa, profesionalne trgovine sportske opreme vrhunskih marki, i pronađite najprikladniji model ovog najpopularnijeg prijevoznog sredstva današnjice.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu