Veganski recepti za doručak – ideje i recepti
- 1 komentara
- 3 min čitanja
Čak i ako se ne pridržavate striktno veganske dijete, započeti dan zdravo i bez životinjskih proizvoda može imati brojne prednosti. Veganski recepti za doručak pogotovo su korisni za one koji se tek upoznaju s veganstvom, a neki i za osobe koje žele smršavjeti.
Ako želite doručak bez životinjskih proizvoda ne morate svako jutro jesti smoothie ili zobene pahuljice s voćem. U nastavku se nalazi nekoliko veganskih recepata za dobar početak dana.
Ideje za veganski doručak
Za brzi i jednostavan doručak ujutro možete pripremiti:
- Tost – kruh ili tost možete namazati marmeladom ili napraviti kombinaciju kao što je kikiriki maslac s kriškama banane i posut chia sjemenkama. Ako želite slani tost za doručak možete ga namazati avokadom ili humusom i na vrh staviti rajčice. Najbolje bi bilo da se radi o kruhu sa žitaricama ili proteinskom kruhu.
- Sladoled od voća – vrlo jednostavno možete napraviti sladoled od zamrznutih banana (s dodatkom bilo kojeg zamrznutog voća). Samo ih je potrebno izblendati i za doručak imate zdravi sladoled. Recept za sladoled od voća možete pročitati ovdje.
- Chia puding – ovaj doručak je potrebno napraviti večer prije, a ujutro ga možete samo izvaditi iz frižidera i odmah pojesti. Potrebno je pomiješati chia sjemenke s vodom ili biljnim mlijekom uz dodatke po želji (cimet, čokolada u prahu, voće). Recept možete saznati ovdje.
- Veganski jogurt – danas postoje brojne alternative za jogurt kao što su sojin i kokosov jogurt. U jogurt možete staviti omiljeno voće i zobene pahuljice za brzi i jednostavan doručak.
Energetske loptice – recept
Za ove energetske loptice ne treba vam pećnica, a gotove su u manje od 10 minuta. Nakon toga ih možete staviti u frižider i pojesti za doručak (ili kao grickalicu) kada god poželite.
Sastojci
- 125 g oraha,
- 50 g zobenih pahuljica,
- 260 g datulja (natopljenih i bez koštica),
- 2 jušne žlice praha rogača (možete koristiti prah kakaa u zamjenu ako želite),
- prstohvat soli,
- kokosove ljuskice, prah rogača i chia sjemenke za kraj.
Priprema
- U procesoru hrane dobro izblendajte orahe, zobene pahuljice, datulje i prstohvat soli dok se ne formira smjesa. Ako je granulasto dodajte 1 jušnu žlicu kokosovog ulja ili još datulja i miksajtee dok se ne formira smjesa.
- Rukama oblikujte loptice.
- Uvaljajte loptice u kokosove ljuskice, prah rogača i chia sjemenke.
- Loptice su spremne odmah za konzumaciju (ili za frižider).
Tofu „kajgana“ – recept
Ako priželjkujete slani doručak ili kajganu, ova tofu kajgana mogla bi vam postati jedan od dražih doručaka. Možete ju jesti samu, na kruhu ili ju servirati s veganskom kobasicom i grahom u umaku od rajčica.
Sastojci
- 400 g tofua,
- ½ male glavice luka,
- 1 crvena paprika (usitnjena),
- 100 g šampinjona (nasjeckanih),
- 2 čajne žlice delikatesnog kvasca (prehrambeni kvasac)*,
- ½ čajne žlice kurkume (zbog boje),
- ½ čajne žlice češnjaka u prahu,
- ¾ čajne žlice soli,
- ½ čajne žlice papra,
- malo maslinovog ulja.
*Ovaj začin (sušeni kvasac u obliku pahuljica) se dodaje radi okusa – pojačava okus jaja u kajgani od tofua. Ako ga ne možete nabaviti nije važno, samo će kajgana imati malo drugačiji okus.
Priprema
- Pomiješajte sve začine u zasebnoj zdjelici.
- Izvadite tofu iz pakiranja, ocijedite kuhinjskim papirom i izrežite na kockice. Možete ga i rukom lomiti kako bi dobili nepravilne oblike sličnije kajgani.
- Na malo ulja popržite luk pa dodajte papriku i gljive. Pržite dok ne poprime boju i dok većina vode iz gljiva ne ispari.
- Smjesi u tavi dodajte tofu i još ga malo kuhačom usitnite.
- Umiješajte začine i sve pržite još 5 – 8 minuta uz miješanje.
Veganske palačinke – recept
Ovaj doručak nije najzdravija opcija, ali se svejedno možete počastiti s vremena na vrijeme finim veganskim palačinkama.
Sastojci
- 230 ml vode (ili biljnog mlijeka kao što je bademovo mlijeko),
- 1 zrela banana,
- 50 g zobenog brašna*,
- 70 g smeđeg rižinog brašna,
- 1 čajna žlica praška za pecivo,
- 1 jušna žlica kokosovog šećera (ili šećera po želji),
- prstohvat soli.
*Zobeno brašno možete napraviti na način da izblendate zobene pahuljice.
Priprema
- Sve sastojke izmiješajte u blenderu.
- Stavite malo ulja na tavu i pecite kao što biste pekli obične tanke palačinke (oko 2 minute na svakoj strani).
- Palačinke kombinirajte sa sastojcima po želji (veganski čokoladni namaz, voće itd.).
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja