Jednostavne torte – brzi veganski recepti

jednostavna torta

Dolazi nam ljeto. Doba godine kada i sam pogled na pećnicu predstavlja izazov, ali ako ju već morate koristiti neka bude zdravo. Donosimo vam nekoliko recepata torti iz snova za spas u vrućim ljetnim danima. One su zdrave, jednostavne, kremaste i ono najbitnije – brzo gotove!

Veganska torta od mrkve i naranče

kolac mrkva i naranca

Sastojci:

  • 2 šalice brašna
  • 1,5 šalica naribane mrkve
  • 2 žličice cimeta
  • 1 naranča
  • 7 žlica šećera
  • 1,5 dl kokosovog ulja
  • prašak za pecivo
  • 1 šalica oraha

Preljev:

  • 2 žlice kakao praha
  • 0,5 dl ulja
  • 1 dl mlijeka od soje
  • 2 žlice šećera

Postupak:

Za ovu jednostavnu vegansku tortu potrebno je naribati cijelu koru jedne naranče i mrkvu. Naranču treba iscijediti, a sok naranče pomiješati s uljem i šećerom. U posebnoj zdjeli potrebno je pomiješati brašno, cimet i prašak za pecivo, te potom u tu smjesu ubaciti sitno nasjeckane orahe.

Kada je smjesa dobro izmiješana, možete početi nadolijevati sok od naranče, te zatim polako dodavati i naribanu mrkvu. Smjesu možete izliti u kalup, te staviti u pećnicu 35 minuta na 200 stupnjeva.

Dok se biskvit peče možete pomiješati sve sastojke od kojih želite napraviti preljev te smjesu miješati 3 minute na maksimalnoj temperaturi dok se ne zgusne. Prelijte smjesu preko biskvita. Stavite tortu u hladnjak na hlađenje. Poslužite za nekoliko sati ili pričekajte sljedeći dan.

Čarobno šumsko voće

kolac sumsko voce

Sastojci :

  • 220 g oraha
  • 180 g datulja
  • prstohvat soli
  • 300 g indijskih oraščića
  • 100 g kokosovog ulja
  • 140 g meda
  • štapić vanilije
  • 100 ml limunovog soka
  • 170 g šumskog voća

Postupak:

Datulje je potrebno ostaviti u vodi dvadesetak minuta kako biste im skinuli kožicu i izvadili koštice. Orahe i datulje trebate usitniti, oblikovati u smjesu koja se ne rasipa te utisnuti u kalup na koji je prethodno stavljena prozirna folija.

Ocijeđene indijske oraščiće, sjemenke vanilije i sok od limuna treba izmiješati s otopljenim kokosovim uljem i medom te oblikovati u smjesu sličnu pasti.

Malo više od polovine kreme trebate razmazati na podlogu od oraha. U preostali dio kreme potrebno je dodati šumsko voće i dobro izmiješati mikserom. Kremu od šumskog voća možete razmazati preko paste. Prije posluživanja ostavite tortu nekoliko sati u hladnjaku.

Čokoladna veganska poslastica

cokoladni kolac

Sastojci:

  • 75 g kakao praha
  • 350 g sojinog mlijeka
  • 150 g brašna
  • 50 g škrobnog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • ribana korica naranče
  • 150 g šećera

Postupak:

Kakao prah i šećer potrebno je dobro izmiješati kako bi se razbile grudice te u tu smjesu lagano dosipavati mlijeko. Kada je mlijeko dodano, potrebno je još umiješati brašno i prašak za pecivo, rum i koricu naranče. Ako vam se smjesa čini pregustom možete dodati malo vode ili mlijeka.

Kada ste zadovoljni smjesom, možete ju izliti u kalup za pečenje te peći 35 minuta na 200 stupnjeva. Osnovni recept možete mijenjati i dodavati sastojke po želji.

Zdrava torta od lješnjaka

torta ljesnjak

Sastojci:

  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1 šalica mljevenih lješnjaka ili oraha
  • pola male žličice soli
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 2 trećine šalice javorovog ili agavinog sirupa
  • 2 trećine šalice kukuruznog ulja
  • 1,5 šalica džema od naranče bez šećera
  • pola šalice zobenog ili rižinog mlijeka
  • šaka narezanih lješnjaka (za ukrašavanje)
  • po želji korica limuna ili naranče i cim

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup obavezno premažite uljem. Brašno, orahe, lješnjake, prašak za pecivo i sol pomiješajte u velikoj posudi, potom u drugoj posudi izmiješajte javorov sirup, kukuruzno ulje, džem i mlijeko. Kada ste sigurni da se smjesa dobro povezala dodajte ju smjesi u prvoj zdjeli (brašno, orasi, lješnjaci) i dobro izmiješajte.

Smjesu ulijte u nauljeni kalup i pecite 45 minuta. Kada se kolač ispeče ostavite ga da se hladi barem 10 minuta. Dok se kolač hladi možete na laganoj vatri preostalu količinu džema miješati s pola šalice vode. Ako želite da sirup bude gušći, možete staviti i manje od pola. Miješajte otprilike 10 minuta dok se smjesa ne pretvori u glatku kremu. Kolač prelijte tom kremom i ukrasite cimetom, lješnjacima ili drugim orašastim plodovima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu