Masti – mitovi i legende (4. dio)
- 1 komentara
- 3 min čitanja
Mit četvrti: Sve kalorije su iste
Zašto Masti ne debljaju?! I jeli to istina?! Mnogi ljudi strahuju da će se udebljati konzumacijom masti. Hoće i te kako! Ako budu dodatno uz to jeli i loše masti i još lošije šećere.
Gledano po kalorijama, ima smisla da će se udebljati. Masti iz hrane sadrže 9 kalorija po gramu, nasuprot 4 kalorije po gramu ugljikohidrata i 4 kalorije po gramu proteina.
Teorija glasi: Ako jedete manje masnoća, unositi ćete manje kalorija, a sukladno tome ćete izgubiti težinu – jednostavno, zar ne?
Nažalost, ova teorija “ne drži vodu” iz više razloga.
Teorija da sve kalorije imaju isti učinak, bez obzira na izvor iz kojeg dolaze, na tjelesnu težinu i metabolizam, ostaje jedan od najupornijih i najtvrdokornijih mitova o prehrani koja nas čini bolesnima i još k tome pretilima.
Ovi mitovi su pogubni iz više razloga i ostavljaju neke posljedice na društvo, čak i na zakonodavstvo, pa se ide tako daleko da se maltretiraju vlasnici restorana da na svojim menijima pišu kalorijsku vrijednost svakog obroka. U nastavku teksta ćete vidjeti zašto je to doista apsurdno.
Dr. Zdrav Razum i njegovi zaključci
Sve kalorije su iste glasi mit, ali… Sve kalorije su iste samo u laboratoriju, kad ih se spali u vakuumu. Znači, možete dobiti 100 kalorija spaljivanjem benzina isto kao i spaljivanjem primjerice maslinovog ulja.
Samo što bi se konzumacijom benzina otrovali, a konzumacijom maslinovog ulja “omastili”.
Međutim, “istraživanja koja predvodi Dr. Zdrav Razum“ pokazuju da naše tijelo ipak nije laboratorij, nego da je zamršen, međusobno isprepleten i povezan „strojčić“, koji istovremeno izvršava na tisuće dužnosti i obaveza.
Nema mu sličnog u svemiru, možda mu je samo svemir najsličniji. Stoga nisu sve kalorije iste i ne djeluju jednako na debljanje.
Stoga je dr. Zdrav Razum zaključio da kalorije iz kvalitetnih masti ne debljaju, ali kalorije iz šećera jako debljaju i to odmah i dugoročno.
Pa će neki reći: „Pa kako sad to!? Eno ga, Pero jeo orahe pa se udebljo’!“
Dr. Zdrav Razum bi tada rekao: „Točno… Jer je Pero uz te orahe uz put grickao malo i čokolade, pa je jeo i tjesteninu, pa je tu i tamo dodao malo šećera u kavicu i druge tajne izvore loših šećera, a nakupilo se toga kroz dan, ali Pero ne bijaše toga svjestan. To nije ni spomenuo, ali je lako optužio orahe. Jer su masni!“
Hrana nije samo hrana – hrana je informacija
Zapravo skup podataka koje tijelu govore što da čini.
Hrana djeluje na sve. Hrana utječe na aktivaciju (ekspresiju) gena, koji uzrokuju ili sprječavaju bolest. Drugim riječima, hrana doslovno uključuje gene zdravlja ili gene bolesti. Sastav hrane je informacija koja govori genima da primjerice, pohranjuju ili spaljuju masti.
Hrana i njen sastav utječu na dizanje i spuštanje hormona, kemiju u mozgu, imunološki sustav, pa čak djeluje i na crijevnu floru.
Hrana sadrži sve informacije koje djeluju na sve naše biološke sisteme u tijelu. Stoga pravilnim odabirom hrane dobivamo željene efekte.
To nije neka hipotetska ideja, hrana utječe na naš metabolizam na svakoj razini. Djeluje brzo u stvarnom vremenu sa svakim zalogajem. To u konačnici postaje vrlo moćan alat kojeg možete upotrebljavati u bilo kojem trenutku.
Tako možete mijenjati svoje zdravlje počevši već sa sljedećim obrokom! Konzumacijom kvalitetnih masti može se ubrzati metabolizam
Zamislite ovu rečenicu: Konzumacijom kvalitetnih masti možemo spaliti više kalorija. Kako sad pa to?
Momci iz dobro upućenih zdravstvenih izvora (čitaj – znanstvenici) napravili su sljedeći eksperiment… Napravili su jelovnik koji sadrži poprilici 200 kilo-kalorija, i to 2 takva menija. A i B.
Meni A je sadržavao ugljikohidrate, a meni B kvalitetne masti. No, oba su imala istu kalorijsku vrijednost od 200 kilo-kalorija (kcal). Rezultat je bio zapanjujući. Oni koji su jeli više kvalitetne masnoće spalili su dnevno 100 kalorija više, a to se “nabere” na godinu dana.
Također, studije u kojima se snima mozak i moždane funkcije pokazale su da konzumacijom više kvalitetne masnoće, naš mozgić bajni i brzi, gasi centre za glad, pa je neizbježni zaključak da konzumacija zdravih masti poboljšava izbor hrane koju ćemo unijeti, pa čak i sam metabolizam.
Kvalitetne masnoće iz hrane – opet, više kalorija po gramu nego li to imaju ugljikohidrati ili proteini – mogu pozitivno utjecati na cijeli proces spaljivanja kalorija. Malo to zvuči čudno zar ne?
Za pretpostaviti je da bi većina ljudi reklo da je glavni uzrok debljanja mast, što zvuči kao razumna pretpostavka.
Ipak, ima i nekih u dobro upućenim zdravstvenim krugovima, koji nude jednu zanimljivu i obrnutu teoriju, pa kažu: da nas masnoća koju jedemo tjera da jedemo više i manje vježbamo. Ali o tome sljedeći put.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja