Svaki četvrti pacijent primljen u bolnicu je pothranjen!

Svaki četvrti pacijent primljen u bolnicu je pothranjen

Ovoga tjedna, od 11. do 15. studenog, diljem svijeta obilježava se Tjedan podizanja svijesti o malnutriciji, odnosno pothranjenosti, kojim se želi osvijestiti na koji način pothranjenost pogoršava ishode bolesti i upozoriti na ovaj zdravstveni problem koji zahvaća sve više ljudi.

Malnutricija označava stanje energijskog, proteinskog ili nutritivnog manjka koji uzrokuje mjerljivu promjenu tjelesnih funkcija, a povezana je s lošijim ishodom liječenja i zahtijeva nutritivnu potporu.

Riječ je o čestom zdravstvenom problemu kod pacijenata s kroničnim i teškim bolestima, poput onkoloških bolesnika, nefroloških bolesnika, osoba s dijabetesom, a osobito u gastroenterološkim bolestima, a često je povezan i s pojavom sarkopenije, odnosno propadanjem i slabljenjem mišića.

Stručna društva koja predvodi Europsko društvo za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN), ujedinila su se u globalnom naporu kako bi pacijentima, odnosno bolesnicima, zdravstvenim radnicima, ali i institucijama i široj javnosti pojasnili utjecaj malnutricije na liječenje bolesti i oporavak te poslali poruku kako se prehrambenoj skrbi treba dati veći prioritet kao značajnom faktoru u liječenju.

Procjena pothranjenosti bolesnika u zagrebačkim bolnicama
FOTO: Shutterstock

Procjena pothranjenosti bolesnika u zagrebačkim bolnicama

Tim povodom se diljem Europe održavaju edukativni događaji kako bi se građani informirali o malnutriciji. S tim je ciljem i Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora organiziralo procjenu pothranjenosti bolesnika u zagrebačkim bolnicama.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med., predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora i vodeći stručnjak na području gastroenterologije i hepatologije te kliničke prehrane, ističe:

Problem malnutricije raširen je diljem Europe, zbog čega se ulažu silni napori u njegovu prepoznavanju i adekvatnom liječenju. Kronični bolesnici često se suočavaju sa značajnim gubitkom tjelesne mase, a osobito mišića, zbog čega su podložniji infekcijama i komplikacijama različitih bolesti i stanja, njihov oporavak traje duže i nažalost imaju višu stopu smrtnosti u odnosu na ostalu populaciju. Stoga ESPEN, kao i Hrvatsko društvo za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, žele upozoriti na pravovremeno uočavanje i prepoznavanje malnutricije s ciljem uspješnije prevencije i liječenja.

Procjenjuje se da malnutricija, kao posljedica bolesti, pogađa najmanje 30 milijuna ljudi samo u Europi. Podaci istraživanja nutritionDay iz Europe pokazuju da je svaki četvrti pacijent primljen u bolnicu pothranjen ili izložen riziku od pothranjenosti, što povećava rizik od komplikacija i ugrožava njihov oporavak.

Osim toga, samo liječenje postaje u prosjeku tri puta skuplje, zbog većeg broja hospitalizacija, dužeg boravka i lošijih rezultata, što u konačnici rezultira i povećanim troškovima u zdravstvenim sustavima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog društva za kliničku prehranu.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu