Prehrana tijekom trudnoće određuje zdravlje bebe
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Archives of Disease in Childhood, znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu su otkrili da prehrana majke tijekom trudnoće uvelike utječe na zdravlje srca djeteta.
Polovica ispitanih žena rodila je zdrave bebe, dok druga polovica nije. Kada su usporedili njihovu prehranu , istraživački tim je otkrio da je zdravija prehrana u trudnoći povezana s manjim rizikom od srčanih mana.
Urođena srčana mana je jedna od najčešćih tipova porođajnih defekata, a pogađa devet od tisuću beba rođenih u Velikoj Britaniji.
Trudnice trebaju 200 do 300 dodatnih kalorija, a njihova prehrana se treba bazirati na nemasnom mesu, mliječnim proizvodima, voću, povrću i cjelovitim žitaricama.
Prema American Pregnancy Association, trudnice trebaju najmanje 70 miligrama vitamina C dnevno (naranče, grejp, kivi, brokula, i rajčice). Također bi trebale konzumirati i dosta cjelovitih žitarica, koje pružaju bitne ugljikohidrate za energiju i važne hranjive tvari, uključujući vitamin B, vlakna i folnu kiselinu.
Za normalan razvoj bebe potrebno je puno proteina, željeza i vitamina B, koji se mogu naći u mesu, ribi, jaja, i grahu.
Dnevno bi trebale uzimati nekoliko porcija mliječnih proizvoda, što znači oko 1.000 mg kalcija dnevno, što je bitno za izgradnju zubi i kosti te normalnu funkciju mišića i živaca.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja