“Da više nijedno dijete ne umre od tumora!”: Pokrenuta je donatorska kampanja da onkološki pacijenti u Hrvatskoj dobiju novu šansu za život

Uvođenjem četiri oblika stanične imunoterapije u Hrvatsku bila bi stvorena nova nada za izliječenje onkoloških pacijenata. Kako bi terapije postale dostupne, a pacijenti dobili novu priliku za život, potrebno je prikupiti 2,5 milijuna eura. Poruka je to s konferencije za medije na kojoj su doktori i znanstvenici okupljeni ispred Zaklade Zora predstavili projekt “Uvođenje naprednih oblika staničnih imunoterapija tumora u Hrvatskoj”.

FOTO: Zaklada Zora

Mladen Merćep, imunolog iz Dječje bolnice Srebrnjak, inače idejni začetnik projekta uvođenja staničnih imunoterapija u Hrvatsku, istaknuo je sljedeće:

Stanična imunoterapija je složena, ali učinkovita metoda liječenja onkoloških pacijenata kod kojih je tumor metastazirao i drugi oblici liječenja više ne djeluju. Ideja je da u kliničku praksu uvedemo četiri oblika staničnih imunoterapija tumora – limfocite T s kimeričkim receptorom (CAR-T) koji su već pokazali izvrsnu učinkovitost u liječenju određenih podskupina leukemija B stanica ili limfoma 1, zatim tumor-infiltrirajuće limfocite koji su visoko učinkoviti u liječenju metastatskog raka dojke 2, tumorska cjepiva koja produžuju život pacijenata s karcinomom prostate i pluća te onkolitičke viruse koji djeluju kod pacijenata s glioblastomom.

U Hrvatskoj trenutno postoji primjena CAR-T limfocita, no samo za liječenje velikostaničnog limfoma, poručio je internist Igor Aurer iz KBC-a Zagreb, a cilj je da CAR-T terapija postane dostupna svim onkološkim pacijentima kojima drugi oblici liječenja više ne pomažu.

FOTO: Zaklada Zora

U projekt se stoga uključila i Caring Cross neprofitna organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država, čiji je izvršni direktor Hrvat Boro Dropulić. Za uvođenje CAR-T stanica u Hrvatsku planirano je korištenje nove generacije vektora koju razvijaju znanstvenici iz Caring Crossa.

Predstojnik Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić je rekao:

Pedijatrijska onkološka priča jedna je od najtužnijih u medicini. Mi liječnici nećemo se zadovoljiti sa 80 % izlječenja, nego tek s onih 100 %, tako da više ni jedno dijete ne umre od tumora. Stoga su ovakve inicijative i napori put koji nas vodi prema cilju.
FOTO: Zaklada Zora

Potrebna je nabavka skupocjene opreme

Kako bi stanična imunoterapija u Hrvatskoj zaživjela, potrebna je nabavka skupocjene opreme. Zaklada Zora zato je pokrenula donatorsku kampanju u kojoj je u prvoj fazi potrebno prikupiti jedan milijun eura za pokretanje liječenja CAR-T stanicama. Ostvari li se plan, u roku od godine dana prvi pacijenti u Hrvatskoj mogli bi dobiti CAR-T pripravak za terapiju.

Merćep je nadodao:

Za uvođenje sva četiri oblika staničnih imunoterapija tumora potrebno je 2,5 milijuna eura. Prikupimo li ih zajedničkim snagama, onkološki pacijenti u Hrvatskoj dobit će novu šansu za život.

Donirati možete uplatom na žiro račun Zaklade Zora: IBAN HR4623400091111174268 (svrha uplate: donacija). Za uplate iz inozemstva tu je SWIFT (BIC): PBZGHR2X. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d., Radnička cesta 50, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Pročitajte i članak “Podrška oboljelima od raka – kako to učiniti na pravi način?“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Zaklade Zora.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu